Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Opritaanleggen.net Online info & inspiratie voor het aanleggen van een oprit.
Vergelijk meer dan 300+ bestratingswerkers online!
header image
Opritaanleggen.net

Waterdoorlatende verharding oprit: mogelijkheden

Om wateroverlast te vermijden moet je voor je oprit een waterdoorlatende verharding kiezen. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. In dit artikel ontdek je enkele opties voor het aanleggen van een waterdoorlatende oprit en hun voor- en nadelen.

 

Open verharding voor maximale waterdoorlaatbaarheid

Door te kiezen voor een open verharding voor je oprit kan het regenwater optimaal afvloeien. Dolomiet en grastegels zijn veelgebruikte waterdoorlatende materialen voor de oprit.

 

dolomiet waterdoorlatende oprit Dolomiet

Dolomiet is een okerkleurig gesteente dat vaak gebruikt wordt voor de aanleg van opritten. Het is makkelijk en snel te plaatsen en het past bij verschillende stijlen. Ook de prijs valt goed mee.

Een nadeel van dit materiaal voor de oprit is dat vuil zich makkelijk met de steentjes kan mengen. Daarnaast kan er verkleuring ontstaan onder invloed van het zonlicht.

Lees hier meer over dolomiet voor de oprit.

 

grastegels plaatsen Grastegels voor een waterdoorlatende oprit

Grasbetontegels vormen een ideale waterdoorlatende verharding voor de oprit. Er bestaan verschillende soorten grasdallen en ze vormen een stevige, maar poreuze ondergrond.

Hou er wel rekening mee dat je te maken kan krijgen met onkruidgroei. Het gras moet ook goed onderhouden worden om het mooie uitzicht van je oprit te bewaren.

Hier kan je meer lezen over grasdallen.

 

Wil je een oprit met een waterdoorlatende verharding laten aanleggen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw project aanvragen bij professionele aannemers.
Klik hier voor meer informatie.

 

 

Halfopen bestrating voor de oprit

Bij halfopen verhardingen voor de oprit kan het water via de voegen afvloeien. De voegen moeten dan uiteraard uit een poreus materiaal gemaakt zijn. Klinkers, kasseien en tegels zijn enkele mogelijkheden van halfopen verhardingen. In sommige gevallen kan het materiaal zelf ook waterdoorlatend zijn.

 

waterdoorlatende verharding oprit Klinkers voor de oprit

Er bestaan verschillende soorten klinkers voor de aanleg van opritten. Betonklinkers zijn bijvoorbeeld goedkoper dan kleiklinkers, maar ze verliezen wel sneller hun kleur. Voor een authentieke look kan je de klinkers trommelen. De randen worden bij deze methode afgevlakt.

Een speciaal type klinker is de waterdoorlatende klinker. Het materiaal zelf is hier ook waterdoorlatend, waardoor je wateroverlast beter kan vermijden.

Meer info over waterdoorlatende klinkers vind je in dit artikel.

 

kasseien oprit aanleggen Kasseien

Kasseien kunnen ook een waterdoorlatende verharding voor de oprit vormen, op voorwaarde dat de voegen waterdoorlatend zijn. Ze zijn erg stevig, beschikbaar in vele uitvoeringen en geven je oprit een authentieke uitstraling.

De gladheid die bij regenweer kan voorkomen is een negatief punt van kasseien voor de oprit. Ook het hobbelige oppervlak kan wat oncomfortabel aanvoelen.

Lees hier meer over kasseien voor de oprit.

 

verharding oprit tegels Oprit tegels

Ook oprittegels vallen onder de halfopen verhardingen voor de oprit (behalve ingevoegde tegels). Op voorwaarde dat het voegwerk poreus is, bijvoorbeeld gestabiliseerd zand, laten oprittegels voldoende water door.

Beton en natuursteen zijn populaire materialen voor het vervaardigen van tegels voor de oprit. Ze zijn beschikbaar in veel formaten. Op die manier kan je zelf de look van je oprit bepalen.

Ontdek hier meer over tegels voor opritten.

 

Op zoek naar een vakman voor de aanleg van een waterdoorlatende oprit?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

 

Gesloten verharding

Gesloten verhardingen voor de oprit, zoals asfalt en gepolierd beton, zijn niet waterdoorlatend en er is ook geen voegwerk om het water te laten afvloeien. Tegenwoordig bestaan er echter wel waterdoorlatende uitvoeringen van asfalt.

Om het regenwater toch te kunnen afvoeren bij gesloten verhardingen, kan je je oprit licht laten hellen richting de beplanting van je tuin. Dit kan ook toegepast worden bij (half)open verhardingen om het regenwater nog sneller te laten afvloeien.

 

waterdoorlatende verharding voor oprit

 

Let op de opbouw van je oprit bij waterdoorlatende verharding!

Niet alleen een waterdoorlatende verharding voor je oprit is belangrijk. Ook de onderliggende structuur, zoals de fundering, het legbed en het voegsel, moet het water uiteraard doorlaten.

1) Fundering: om de waterdoorlaatbaarheid van je oprit te bewaren mag je niet voor een betonnen fundering kiezen. Men kan bijvoorbeeld kiezen voor gemalen of gebroken steenpuin als funderingslaag.

2) Legbed: het gekozen materiaal voor de oprit komt in het legbed te liggen. Meestal kiest men voor stabilisé; dit mengsel van zand en cement is waterdoorlatend. De precieze mate van waterdoorlaatbaarheid hangt af van de verhouding tussen het zand en het cement.

3) Voegsel: bij halfopen verhardingen is de waterdoorlaatbaarheid van groot belang omdat het water via het voegsel afgevoerd wordt. Stabilisé is een geschikt materiaal om de voegen op te vullen. Let op: de voegen mogen niet verstopt raken, anders verloopt de afvoer van het water minder vlot.

 

Wil je een oprit met een waterdoorlatende bestrating aanleggen en hiervoor een beroep doen op een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele aannemers. Zo kan je makkelijk prijzen en advies vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen.

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers