Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Opritaanleggen.net Online info & inspiratie voor het aanleggen van een oprit.
Vergelijk meer dan 300+ bestratingswerkers online!
header image
Opritaanleggen.net

Bestrating oprit: mogelijke materialen en prijzen

Welk type bestrating of verharding je kiest voor je oprit, bepaalt grotendeels het uitzicht van jouw woning. Je keuze heeft uiteraard ook invloed op de prijs en het onderhoud. In dit artikel helpen we je bij jouw keuze met een overzicht van de veelgebruikte materialen en hun prijzen.

Ga snel naar: Soorten bestrating opritWaterdoorlaatbare bestratingVergunning verplicht? – Offertes

 

Bestrating oprit prijzen

De kostprijs voor bestrating hangt af van verschillende factoren: het gekozen bestratingsmateriaal, de oppervlakte, nodige opbouw … De prijs wordt ook beïnvloed door de voorbereiding van de ondergrond (bv. oude bestrating verwijderen) en de afwerking (bv. opsluitbanden plaatsen om de verharding stevig op zijn plek te laten liggen). Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde prijzen voor de verschillende bestratingsmaterialen:

Soort bestrating voor opritGemiddelde prijs per m²
(incl. plaatsing, excl. btw en extra werken)
Kasseien€ 45 - 55
Klinkers€ 35 - 100
Tegels€ 30 - 150
Betontegels en betonplaten€ 50 - 90
Grasdallen€ 30 - 45
Asfalt€ 45 - 150
Gegoten betonvloer€ 50 - 150
Steentapijt€ 30 - 75
Grind en split€ 7 - 15

Let wel, dit zijn richtprijzen. De werkelijke prijs kan verschillen per vakman en is sterk afhankelijk van de aard van de werken. Daarom is het verstandig om prijsvoorstellen te vergelijken. Een professional geeft je daarbij advies voor de bestrating die het best aansluit bij jouw noden en wensen. Ontvang offertes van erkende vakmannen op maat van jouw project via de offertepagina.

 

Materialen voor bestrating oprit

Bestrating vind je in heel wat soorten en maten. Hou bij je keuze rekening met het onderhoud, de sterkte en waterdoorlaatbaarheid (nodig om water van je wegdek af te voeren). Voor een originele oprit kan je ook materialen combineren.

Kasseien en platines

Kasseien, in de volksmond ook “kinderkoppen” genoemd, zijn onverslijtbaar. Zelfs bij intensief gebruik behouden ze hun charme. De stenen hebben een onregelmatige vorm en hebben daardoor een natuurlijke en authentieke uitstraling. Door die ongelijke vorm voelen ze ook wat hobbelig aan, minder comfortabel om over te rijden of lopen. Een variant van kasseien zijn platines. Deze zijn afgeplat en daardoor comfortabeler.

Prijs: ca. 35 – 45 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Meer info: KasseienPlatines

 

bestrating oprit klinkers Klinkers

Klinkers of straatstenen bestaan in allerlei kleuren. Je kan ze in verschillende patronen leggen (zgn. sierstraatwerk of sierbestrating), bv. zigzag. Er zijn 2 soorten: betonklinkers en kleiklinkers. Betonklinkers kunnen tegen zware belasting en zijn goedkoper, maar ze hebben niet de kleurvastheid en natuurlijke look van gebakken klei. Ze vangen ook sneller vuil dan klei. Op betonklinkers wordt er daarom een beschermende coating aangebracht.

Prijs: ca. 35 – 100 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Meer info: Klinkerwerken

 

tegels natuursteen Tegels

Een oprit met tegels is duurzaam en slijtvast. Je kan kiezen tussen natuursteen (blauwe steen, marmer, graniet …) en keramische tegels (goedkoper en wel ongevoelig voor olie en vet). Je kan hiermee eindeloos variëren in kleuren en legpatronen. Ze worden dan ook vaak gebruikt als sierbestrating van bv. tuinpaden. Tegels stralen klasse uit, maar je betaalt er ook een hogere prijs voor. Ze kunnen ook glad zijn en scheuren bij vorst.

Prijs: ca. 30 – 150 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Meer info: Tegels

 

oprit tegels prijs Betontegels en -platen

Naast stenen tegels heb je ook betontegels in beton. Ze combineren de stevigheid van beton met de elegantie van tegelvormen. Ook deze tegels vind je in een uitgebreid kleurenpallet. Ze hebben geen natuurlijke maar wel een strakke, moderne uitstraling. De tegels zijn wel gevoelig voor vuil en kalkuitbloei en vragen daarom regelmatig onderhoud. Je vindt betontegels ook in grotere platen, die nog meer gewicht kunnen dragen.

Prijs: ca. 50 – 90 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Meer info: BetontegelsBetonplaten

 

bestrating grasdallen Grasdallen

Grasdallen zijn matten met een honingraatstructuur. Je vindt ze in kunststof (esthetischer) of beton (steviger). In de gaten wordt gras gezaaid, zodat de matten opgaan in een natuurlijke omgeving. Dit soort halfharde bestrating is vooral handig bij weinig bereden opritten of parkings, omdat het gras anders geen kans krijgt om te groeien. Dit materiaal is geliefd voor zijn uitstekende afwatering, want water dringt in de aarde van de gaten.

Prijs: ca. 30 – 45 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Meer info: Grasdallen

 

asfalt bestrating Asfalt

Met asfalt krijg je een stevige, egale bestrating. Aan dit materiaal heb je weinig onderhoud, want er kan geen onkruid of mos uit groeien. Een ander voordeel is dat je het snel kan berijden na de plaatsing. Dankzij de sterkte van het materiaal kan je er met zware voertuigen over rijden. Je oprit gaat wel minder lang mee, omdat bv. door boomwortels verzakkingen of scheuren kunnen ontstaan. Het voelt ook zeer warm aan in de zomerzon.

Prijs: ca. 45 – 150 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Meer info: Asfalt

 

beton oprit Gegoten betonvloer

Door beton te gieten bekom je een egale, naadloze oprit. Net zoals asfalt is beton zeer drukvast en onderhoudsvriendelijk. Een betonvloer kan je op verschillende manieren afwerken: gepolierd beton (massieve, glanzende vloer), printbeton (“gestempeld” met een patroon), uitgewassen beton (antislip met grindeffect) en geborsteld beton (met groeven als antislip). Beton is door de droogtijd minder snel geplaatst dan asfalt, maar gaat veel langer mee.

Prijs: ca. 50 – 150 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Meer info: Gegoten beton

 

steentapijt bestrating Steentapijt

Een andere naadloze bestrating met weinig onderhoud is steentapijt. Dit bestaat uit miljoenen steentjes die verlijmd worden met een speciale lijm voor buitenshuis gebruik. Het heeft de stijlvolle, natuurlijke uitstraling van natuursteen, maar is goedkoper. Het voelt ook ruwer aan dan de gladdere tegels. Dit materiaal heeft veel voordelen: het is slijtvast en bestand tegen extreme temperaturen. Het heeft daarnaast een open structuur en laat zo water door.

Prijs: ca. 30 – 75 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Meer info: Steentapijt

 

bestrating siergrind Siergrind en split

Voor een goedkope prijs en gemakkelijke plaatsing is siergrind een favoriet. Deze verharding met ronde, losse steentjes oogt naturel. Het water zinkt erdoorheen, zodat er geen plassen op blijven staan. Een variant op grind is split (bv. dolomiet). De steentjes van split zijn hoekiger, maar blijven ook beter liggen dan het zachtere grind. Bij het berijden of belopen van losse bestrating laat je wel sporen na en maak je meer lawaai. Het is ook intenser in onderhoud (bv. harken).

Prijs: ca. 7 – 15 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Meer info: SiergrindDolomiet

 

Een vakman kan je adviseren over welk materiaal antwoordt aan jouw wensen en situatie. Hij verzekert je daarbij van een nauwkeurige plaatsing die voldoet aan de normen. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van specialisten via onze offertepagina.

 

Waterdoorlaatbare verharding

Volgens stedenbouwkundige bepalingen is het belangrijk dat de bestrating waterdoorlaatbaar is. Een open verharding, zoals grind en grastegels, voert water rechtstreeks af naar de bodem. Bij een halfopen bestrating (klinkers, kasseien en tegels) vloeit water af via de voegen. De voorwaarde is dan wel dat de voegen poreus zijn (bv. gevuld met gestabiliseerd zand). Bij een gesloten bestrating, zoals asfalt en gepolierd beton, kan water niet vanzelf weg. Daarom wordt er een helling gemaakt naar de tuin of een afvoerputje om het water af te voeren. Deze tactiek kan je ook toepassen op een halfopen bestrating.

 

bestrating oprit

 

Heb ik een vergunning nodig voor de bestrating van mijn oprit?

Voor het aanleggen van een verharding moet je een vergunning vragen via het Omgevingsloket van de Vlaamse Overheid. Onder bepaalde voorwaarden kan je hiervan vrijgesteld worden. Zo heb je voor strikt noodzakelijke toegangen, bv. naar de garage of voordeur, geen vergunning nodig. Meer info over de regelgeving vind je in dit artikel. Ga ook steeds na of jouw gemeente eigen regels heeft. Een vakman zorgt ervoor dat de bestrating voldoet aan de eisen om een vergunning te krijgen en verzekert je van een correcte plaatsing. Ontvang offertes van professionals via onze offertepagina.

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers