Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Opritaanleggen.net Online info & inspiratie voor het aanleggen van een oprit.
Vergelijk meer dan 300+ bestratingswerkers online!
header image
Opritaanleggen.net

Betontegels: info & prijzen

Een oprit moet tegen een stootje kunnen. Daarom is niet om het even welk materiaal geschikt is. Betontegels, ook wel gekend als betondallen, zijn zware en bijgevolg oerdegelijke tegels. Bovendien hebben ze een moderne uitstraling en zijn ze in verschillende afwerkingen verkrijgbaar. In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen, mogelijkheden en prijs van betontegels.

Ga naar: voordelennadelenverschillende uitvoeringenprijs betontegelsonderhoud

 

Wat zijn de voordelen van betontegels?

Betontegels zijn uitermate sterk en slijtvast. Ze hebben dus een hoge draagkracht.

Qua prijs-kwaliteitsverhouding zijn betontegels een interessante keuze. Oprit betontegels zijn betaalbaar, zeker in vergelijking met keramische tegels of natuursteen tegels.

Beton is een duurzaam materiaal; de tegels gaan minstens 20 jaar mee.

+ Tegels van beton zijn goed bestand tegen vorst, aangezien ze op waterdoorlatend gestabiliseerd zand geplaatst worden. Ze zullen dus niet kapot vriezen tijdens de wintermaanden. Natuursteentegels zijn hier gevoeliger aan. Omdat het water wordt afgevoerd, is er ook weinig slipgevaar.

 

Nadelen betontegels oprit

– Oprit betontegels vragen enig onderhoud. De zuren van dorre bladeren kunnen bijvoorbeeld al vlekken veroorzaken; laat deze dus niet lang liggen! Ook mos kan vrij snel tevoorschijn komen als de tegels geen coating gekregen hebben.

– Betonnen tegels zijn minder kleurvast dan tegels van natuursteen. Indien je dus kiest voor een gekleurde toplaag, kunnen de tegels op termijn lichter worden van kleur. Om dit te vermijden kan je natuurlijk voor standaard grijze betontegels kiezen.

– Wanneer het langere tijd vochtig is buiten, kan in sommige gevallen kalkuitbloei op de tegels verschijnen. Deze kunnen wel verwijderd worden met een speciaal product.

Betondallen die niet voorzien zijn van een beschermende coating zullen sneller vuil en vocht opnemen.

 

Wil je betontegels leggen op de oprit? Ontvang gratis offertes van erkende specialisten.

 

Mogelijke uitvoeringen van betontegels

Betonnen tegels zijn in verschillende varianten en kleuren te verkrijgen. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

➊ Standaard betontegels

De standaard betontegels kennen we vooral van voetpaden (de zogenaamde grijze ‘stoeptegels’). Daar worden ze doorgaans in kleine formaten aangelegd. Betondallen zijn echter in verschillende standaardafmetingen beschikbaar of op maat te maken.

Gangbare afmetingen zijn 65x65x4 cm, 80x80x5 cm, 100x50x60 cm, 120x120x6cm of 150x150x6 cm. Wanneer je kiest voor egale grote tegels, ogen deze onmiddellijk een pak moderner en stijlvoller. Ze geven je oprit een pak uitstraling. Kies bijvoorbeeld voor een donkere (zwarte) kleur voor een extra strakke look.

 

➋ Betontegels met beschermende coating

Standaard betontegels kunnen worden geïmpregneerd of afgewerkt met een beschermende coating van epoxy of polyurethaan. Door dergelijke behandeling zijn de tegels beter bestand tegen vuil, water, algen en mossen. Het is daarom aangeraden te kiezen voor geïmpregneerde of gecoate tegels in plaats van de standaardvariant.

 

➌ Gepolierd beton

Hou je van een gladde en strakke uitstraling? Dan kun je kiezen voor gepolierd beton. Dit beton wordt naadloos op de ondergrond gestort. Achteraf kunnen er dan voegen worden ingeslepen zodat je toch een tegelpatroon naar keuze kan creëren. Om een moderne look te bekomen kiest men vaak voor voegen met een tussenafstand van 100 centimeter of meer. Het glanzende oppervlak van gepolierde betonnen tegels heeft wat weg van de duurdere natuursteen tegels.

 

➍ Grindbetontegels

Tot slot kan je ook opteren voor siertegels. Grindbetontegels zijn betonnen tegels die zijn afgewerkt met een deklaag van siergrind of split. Ze zijn altijd erg populair geweest op terrassen, tuinpaden en opritten. Tegenwoordig zie je ze vooral nog op meer traditionele, landelijke opritten of terrassen. Ze hebben immers een zeer natuurlijke uitstraling. Bovendien zijn de de tegels duurzaam, bijzonder slipvast en in verschillende kleuren te verkrijgen.

 

Je oprit laten aanleggen met betontegels? Via de offerteservice kan je in contact komen met erkende vakmannen in de buurt en prijsoffertes op maat ontvangen. Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. 

 

betontegels oprit

 

Betontegels prijs: vergelijk offertes

Zoals gezegd zijn betontegels een goedkoop en erg degelijk alternatief voor tegels van natuursteen of keramiek. Mits de nodige handigheid en ervaring kunnen de tegels eventueel zelf geplaatst worden (met uitzondering van gepolierde betontegels). Toch is het steeds aan te raden om beroep te doen op een professional. Zo ben je zeker van een vlotte en foutloze plaatsing.

Concrete prijzen meegeven is moeilijk omdat er talloze mogelijkheden zijn qua afwerking. Ook wordt de prijs vanzelfsprekend beïnvloed door de grootte van de oprit. Je kan een richtprijs in het hoofd houden van 50 à 90 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing en exclusief BTW. Voor duurdere varianten kan de plaatsing oplopen tot 150 euro per vierkante meter.

Wees je ervan bewust dat ook prijzen sterk kunnen verschillen van aannemer tot aannemer. Zo is het mogelijk dat je ook extra moet betalen voor de huur van een kraan met tegelklem. Daarom is het verstandig prijsoffertes op maat aan te vragen van meerdere vakmannen en deze te vergelijken. Zo kan je het interessantste voorstel kiezen en geld uitsparen.

 

Via onze online offertepagina kan je gratis offertes ontvangen van erkende vakmannen in de buurt. Deze dienst is volledig vrijblijvend. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Betonnen tegels oprit onderhouden

Zoals gezegd is het belangrijk om dode bladeren op de betonnen oprit van tijd tot tijd op te ruimen. Zo voorkom je vlekken (ten gevolge van zuren) op de tegels. Indien je de oprit nat wil schoonmaken gebruik je best een neutraal schoonmaakproduct met water.

Vermijd chemische reinigingsmiddelen en chloor! Gebruik van dergelijke producten kan de toplaag van de tegels beschadigen. Hetzelfde geldt voor een hogedrukreiniger en dooizout in de winter. Kies je voor grindbetontegels, dan is er quasi geen onderhoud vereist. Eventuele vetvlekken zijn te verwijderen met een speciaal product tegen vetplekken. Lees hier meer over het aanleggen en onderhouden van tegels op de oprit.

 

 

Offertes voor een oprit in beton ontvangen?

Kies voor een betonexpert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele betonexperten