Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Groene oprit

Wil je een nieuwe oprit plaatsen of je oude oprit heraanleggen? Waarom zou je dan niet opteren voor een waterdoorlatende, groene verharding? Zo’n groene oprit is de ideale manier om te ontharden en te voldoen aan de huidige wetgeving. Wat zijn de andere voordelen van een groene verharding? Wat zijn de mogelijkheden? Hoeveel kost het en waarmee moet je rekening houden? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Mogelijkheden groene oprit
Prijs groene oprit
Zelf aanleggen of laten aanleggen?
Wetgeving + waarop letten?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom kiezen voor een groene oprit?

Een groene verharding is een ecologisch, natuurlijk alternatief voor een klassieke oprit in kasseien, klinkers, natuursteen, … Met zo’n groene oprit kan je genieten van:

 • Betere drainage: een oprit met groen is waterdoorlatend. Het regenwater kan makkelijk in de bodem dringen en het grondwaterpeil aanvullen. Bovendien heb je zelf geen last van plasvorming bij hevige regenbuien.
 • Natuurlijke uitstraling: een groene oprit maakt je voortuin én het straatbeeld aantrekkelijker, zowel in landelijke als stedelijke gebieden. Bovendien help je ook de biodiversiteit een handje.
 • Grote stabiliteit: groene verharding is natuurlijk én erg stevig tegelijk. Kortom, er is minder risico op verzakkingen, spoorvorming, kuilen, …
 • Vlotte plaatsing: een oprit met veel groen valt makkelijker en sneller te plaatsen dan een oprit in beton, natuursteen, … Zo bespaar je ook stevig op de arbeidskosten van een vakman.

LET OP: waterdoorlatend verharden is de weg van de toekomst. De wetgeving rond verhardingen wordt dan ook strenger. Wil je zeker zijn dat je aan de huidige voorwaarden voldoet? Neem dan zeker eerst contact op met je gemeente en vraag ernaar bij je vakman. Deze geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden voor jouw project. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via de offerteservice.

groene oprit maken

 

Mogelijkheden groene oprit

Wil je een waterdoorlatende, groene oprit realiseren? Dan kan je kiezen voor een van de volgende opties:

 

OPTIE 1: grasdallen

Groene oprit
Grasdallen in beton

Grasdallen worden het vaakst gebruikt voor een groene oprit. Ze bestaan uit een stevige basis (de grastegels zelf) met gaten voor de beplanting. Grasdallen zijn verkrijgbaar in kunststof en beton.

 

Grasdallen in kunststof

Deze grasdallen bestaan uit matten van polyethyleen. Dankzij de fijne honinggraatstructuur zorgen ze voor een mooi dichtbegroeide oprit waarbij je de tegels amper opmerkt. Door hun lichte gewicht en budgetvriendelijke prijs zijn kunststof grasdallen vooral geschikt voor privéprojecten. Voor de plaatsing is een stevige onderlaag en fundering van zo’n 30 cm dik nodig.

Prijs: € 30 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Grasdallen in beton

Grasdallen in beton (zie bovenstaande foto) keren vaak terug in het straatbeeld: je hebt ze zeker al gezien als bedrijfsparking of openbare parkeerplaats. Daarnaast lenen ze zich ook uitstekend voor privéprojecten. Je kan ze in talloze structuren vinden (bv. honinggraatmotief, cirkels, noppen, golven,…). Betonnen grasdallen zijn nog steviger dan hun tegenhanger in kunststof, maar de prijs ligt ook hoger.

Prijs: € 40 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

OPTIE 2: open bestratingspatroon met klinkers, tegels, …

Groene oprit aanleggen
Oprit met 2 verharde rijstroken

Zoek je een andere manier om je oprit met waterdoorlatende verharding aan te leggen? Dan is een open bestratingspatroon het ideale alternatief. Zo maak je een mooie combinatie tussen betegeling en begroeiing. De meest voorkomende soorten zijn de volgende:

 

‘Karrenspoor’

Een karrenspoor bestaat uit 2 verharde ‘rijstroken’ (zie bovenstaande foto). Daarrond plaats je begroeiing naar keuze. Het resultaat is een mooie oprit die zowel rustiek als strak kan ogen. Voor de bestrating kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden als dolomiet, kasseien, siergrind… Zorg er wel voor dat je verharding voldoende waterdoorlatend is. Gepolierd beton en asfalt behoren dus zeker niet tot dit rijtje.

Prijs: afhankelijk van het soort verharding. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Waterdoorlatende steenverbanden

Een open, waterdoorlatende bestrating kan je in vrijwel elke soort verharding (klinkers, tegels, …) realiseren. Dankzij een steenverband met brede voeg kan het regenwater makkelijk in de grond dringen. Bepaalde klinkers bestaan zelfs uit nokken waardoor je automatisch open voegen bekomt. Tussen de bestrating kan je dan lage bodembedekkers of gras plaatsen (zie onderstaande foto). Kies zelf het patroon van je steenverband om een unieke, moderne look te creëren.

Prijs: afhankelijk van het soort verharding. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vergelijken loont: vraag offertes aan bij verschillende plaatsers!

Welke optie voor een groene oprit je ook wenst, vergeet niet om de tarieven van verschillende vakmannen te vergelijken. Door diverse offertes naast elkaar te leggen, krijg je meer inzicht in de mogelijkheden en prijzen. Zo ben je zeker van een kwaliteitsvolle oprit aan een correcte prijs.

Gratis offertes vergelijken? Vul vrijblijvend ons offerteformulier in en ontvang 2 à 3 offertes op maat van je project. Start hier je aanvraag.

 

Welke beplanting kiezen?

Traditioneel komt gras het vaakst voor als beplanting bij een groene oprit. Toch is er veel meer mogelijk, maar je houdt best rekening met de volgende aandachtspunten:

 • De beplanting is best diepwortelend, droogtebestendig en onderhoudsvriendelijk.
 • De begroeiing moet zich vlot kunnen aanpassen aan het plantvak, maar toch voldoende bladmassa ontwikkelen om onkruidgroei te onderdrukken.
 • Bloemrijke begroeiing is mogelijk als het om laagblijvende, jaarlijks terugkerende bloeiers gaat.

Enkele geschikte voorbeelden: gemengd gras, Mexicaans madeliefje, kruipende rozemarijn, kruiptijm, oregano, … Het voornaamste is dat het hemelwater vrij in de bodem kan dringen.

TIP: je vakman bespreekt samen met jou het gewenste uitzicht: wil je gras of eenvoudige groene bodembedekkers? Of mag het wat specialer zijn? Hij kiest voor jou de meest geschikte beplanting voor je groene oprit. Ontvang gratis advies op maat via vakmannen actief in je buurt.

Prijs groene oprit

De prijs van je groene oprit is vooral afhankelijk van de oppervlakte, de voorbereidende werken (bv. oude bestrating verwijderen), de gekozen verharding en de beplanting. Enkele richtprijzen:

MateriaalPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Grasdallen in kunststof€ 30 à 40
Grasdallen in beton€ 40 à 45
Kasseien€ 45 à 80
Siergrind & dolomiet€ 7 à 15

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen, exclusief de kosten voor de beplanting. Ontvang je graag advies en prijzen op maat voor jouw project? Ontvang vrijblijvend voorstellen via onze offerteservice.

 

Oprit groen
Oprit met tegels in waterdoorlatend steenverband

Groene oprit aanleggen

Heb je voldoende ervaring? Dan kan je eventueel zelf je groene oprit aanleggen. Je kan natuurlijk ook een beroep doen op de expertise van een gespecialiseerde vakman. Beide opties op een rij:

 

1. Groene oprit zelf aanleggen (enkel materialen)

Ben je een handige klusser en beschik je over de vereiste apparatuur (graafmachine, trilplaat, …)? Dan is het eventueel mogelijk om zelf je groene verharding aan te leggen. Voor een correct eindresultaat moet je wel rekening houden met een aantal factoren: een waterdoorlatende funderingslaag van minstens 20 cm,  een egalisatielaag, …Anders kan je te maken krijgen met een gebrekkige drainage. Om zeker te zijn van een mooi en kwalitatief resultaat, laat je jouw groene oprit best aanleggen door een gespecialiseerde vakman:

 

2. Groene oprit laten aanleggen (materialen + arbeidskosten)

Wil je een kwalitatief aangelegde en mooie groene oprit waar je jarenlang van kan genieten? Vertrouw dan op de expertise van een vakman. Hij staat garant voor gepersonaliseerd advies op maat van jouw situatie. Naast het ontwerp staat hij ook in voor de selectie van de verharding en de beplanting. Door z’n vakkennis ben je zeker van een duurzame plaatsing met de nodige aandacht voor de onderliggende structuur, de beplanting en de materiaalkeuze.

 

Geniet van het verlaagde btw-tarief! (enkel in België)

In België kan je jouw groene oprit laten plaatsen aan het voordelige btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Je moet dan wel samenwerken met een vakman en je woning moet ouder zijn dan 10 jaar. Let wel dat het enkel gaat om een oprit die de openbare weg rechtstreeks verbindt met de woning. Een oprit naar een losstaande garage achter in de tuin valt dus niet onder deze regel.

Vakman nodig? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen gratis offertes en advies op maat. Start hier je aanvraag.

 

Onderhoud groene oprit

Hoe minder je verhardt, hoe eenvoudiger het onderhoud van je oprit. Je hebt namelijk minder last van groene aanslag op de bestrating. Bij grasdallen volstaat het om het gras regelmatig te maaien zoals je gewone gazon. Behoud altijd een minimumhoogte van om en rond de 5 cm. Bij andere uitvoeringen van een groene oprit is het onderhoud sterk afhankelijk van de gekozen begroeiing.

LET OP: het is ook belangrijk om de begroeiing tussen je grasdallen of open bestrating af en toe te kalken of te bemesten.

 

Wetgeving groene oprit

Waterdoorlatende verharding wordt steeds populairder. De wetgeving errond wordt dan ook strenger. Een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten in Vlaanderen en Nederland:

 

Vlaanderen

In principe moet je in Vlaanderen voor de aanleg van verharding in de voortuin een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Sinds 29 september 2016 geldt daarnaast een aangepaste hemelwater-verordening waarmee de Vlaamse overheid zoveel mogelijk wil voorkomen dat het regenwater verdwijnt naar de riolering. Elk op te richten gebouw, constructie of aan te leggen verharding groter dan 40 m² moet aan deze normen voldoen, ook als die vergunningsvrij is.

 

Nederland

Ook in de meeste Nederlandse steden moet je voor het aanleggen van een oprit een vergunning aanvragen. Welke voorwaarden gelden en welke bestrating al dan niet toegelaten wordt, kan verschillen per regio.

 

Informeer je op voorhand over de voorwaarden!

De regels kunnen dus verschillen per regio. Om zeker te zijn dat je aan alle voorwaarden voldoet, neem je best contact op met je lokale overheid alvorens je de werken aanvat. Ook de vakman die je oprit aanlegt kan je vóór de start van de werken adviseren en informeren over de mogelijkheden. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via het onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde bestratingswerkers