Waaltjes voor opritten
Gebakken of betonnen klinkers in waalformaat, ook wel bekend als waaltjes, zijn een populaire keuze voor bestrating rondom het huis. Dankzij de tijdloze uitstraling en veelzijdigheid kan je waaltjes gebruiken voor tuinpaden, terrassen en zelfs opritten. In dit artikel ontdek je alles over deze authentieke klinkersoort en welke mogelijkheden je hebt voor jouw oprit.
Ga snel naar:
Voordelen & nadelen
Prijs waaltjes oprit
Mogelijkheden waaltjes
Belangrijke aandachtspunten
Interessante alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes
Wat zijn waaltjes?
Als je op zoek bent naar een nieuwe bestrating voor je oprit, zijn waaltjes zeker een interessante optie. Waaltjes zijn langwerpige stenen en hebben meestal een lengte van 20 cm en een breedte van 5 cm. Deze sierbestrating is stevig en ideaal om op terrassen en opritten te leggen. De naam van de waaltjes is afkomstig van de steenfabrieken waar ze werden geproduceerd. Deze fabrieken stonden aan de rivier de Waal. Tegenwoordig vind je 2 soorten op de markt:
- Gebakken waaltjes: deze van klei gebakken waaltjes zijn wellicht de meest populaire stenen van de twee. Ze krijgen hun warme kleur door het warmteproces in de oven. Je kan kiezen tussen oud gebakken stenen of nieuw gebakken stenen. Met de oude waaltjes krijg je een authentieke bestrating met een historisch karakter terwijl de nieuw gebakken waaltjes identiek zijn aan elkaar en moderner ogen.
- Betonnen waaltjes: waaltjes uit beton zijn erg voordelig voor hun prijs, maar ook voor plaatsen waar veel zware belasting is. Heb je dus een oprit waar je veel voertuigen parkeert? Dan zijn betonnen waaltjes een goede keuze. Ondanks dat deze stenen niet in een authentieke oven worden gebakken, zijn er veel mooie kleuren en afwerkingen verkrijgbaar.
Leg je binnenkort betonnen of gebakken waaltjes als oprit? Met klinkers in waalformaat maak je zonder twijfel een volwaardige oprit aan je woning. Voor meer informatie over deze klinkers kan je via onze offertedienst terecht bij verschillende vakbedrijven. Start je aanvraag hier.
Voordelen & nadelen van waaltjes
Waaltjes bieden een authentieke uitstraling voor zowel klassieke als moderne woningen. Maar zijn de klinkers in waalformaat perfect voor een oprit? We bekijken de voordelen en nadelen van deze klinkers:
Voordelen oprit in waaltjes
- Duurzaam: waaltjes staan bekend om hun hoge duurzaamheid en lange levensduur. De stenen zijn bestand tegen slijtage en zeker de gebakken typen behouden hun originele staat jarenlang. Zelfs bij een intensief gebruik bij een oprit geniet je lang van deze klinkers in waalformaat.
- Weinig onderhoud: deze klinkers zijn eenvoudig te onderhouden. Regelmatig eens je oprit vegen en reinigen met water is meestal voldoende om de waaltjes schoon te houden. Gebakken klinkers zijn ook minder gevoelig voor mos- en algengroei, waardoor je deze soort makkelijker onderhoudt.
- Esthetische meerwaarde: ben je op zoek naar een fraaie bestrating? Waaltjes zorgen voor een oprit met een authentieke en tijdloze uitstraling. De specifieke kleur van de waaltjes en de vele legmogelijkheden creëren een aantrekkelijke oprit aan je woning.
- Creatieve ontwerpen: het formaat van de klinkers geeft je de kans om je oprit in verschillende patronen te laten leggen. Je kan kiezen voor een normaal legverband tot een visgraatmotief. Ook de combinatie met andere materialen is een mogelijkheid. Laat je creativiteit dus zeker de vrije loop.
Nadelen oprit in waaltjes
- Kans op onkruid: heb je je klinkers niet goed laten voegen? Dan bestaat de kans dat je na een tijd last hebt van onkruid en andere groene aanslag. Een goede ondergrond en voegwerk met zand of cement kunnen deze problemen zeker vermijden.
- Minder kleurvast: de waaltjes in beton hebben als nadeel dat ze minder lang hun kleur behouden. Bij deze soort klinkers zal je iets meer onderhoud hebben. Je kan de originele uitstraling van je betonnen waaltjes wel behouden met een coating.
- Prijzig: de betonnen klinkers zijn de goedkoopste optie als je waaltjes wil voor je oprit. Maar verkies je toch de gebakken waaltjes? Dan zal het prijskaartje sneller oplopen. Overweeg de voor- en nadelen van de soorten goed met elkaar en dan kan je een doordachte, prijsbewuste keuze maken.
Prijs waaltjes
Het grootste verschil in prijs ligt bij de twee soorten. Het materiaal bepaalt dus voor het grootste deel je totale kosten. Hieronder vind je de richtprijzen voor de betonnen en gebakken waaltjes:
Soort waaltjes | Richtprijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing) |
---|---|
Gebakken kleiklinkers | € 50 à 100 |
Betonnen klinkers | € 35 à 90 |
Benieuwd naar een concrete prijs voor je oprit? De complexiteit van de werken en je persoonlijke keuzes zullen de prijs ongetwijfeld bepalen. Laat je daarom adviseren door meerdere ervaren specialisten en ontvang verschillende prijsvoorstellen voor jouw project via onze offertedienst.
Mogelijkheden waaltjes
Hoe laat je gebakken en betonnen waaltjes leggen als oprit? En welke vorm of formaten zijn er beschikbaar? Je kiest best voor de juiste dikte en afwerking om je oprit zo aantrekkelijk en functioneel mogelijk te maken. Hier zijn de belangrijkste keuzes voor je oprit met waaltjes:
1. Formaat
Ondanks dat waaltjes een specifiek formaat hebben, kan je nog kiezen tussen twee varianten. Je hebt 2 afmetingen van het waalformaat: WF65 en WF85. Beide formaten zijn ongeveer 20 cm lang en 5 cm breed. Het verschil zit in de hoogte van de steen. WF65 is 67 mm hoog terwijl WF85 85 mm hoog is. Voor zwaarbelaste plaatsen is het aangeraden om het hogere formaat aan te leggen.
2. Kleur
Gebakken waaltjes of gebakken klinkers zijn gemaakt van klei die de fabrikanten bakken onder een erg hoge temperatuur. Door dit specifieke proces krijg je al een bepaalde warme kleur. Geeltinten en roodtinten komen het vaakst voor, maar je kan ook andere kleuren kiezen zoals bruin en zwart.
Betonnen waaltjes of standaard klinkers in beton zijn in bijna alle kleuren verkrijgbaar. De toplaag van de betonnen klinkers kan inmiddels zo goed verwerkt worden dat je niet alleen een unieke kleur kiest, maar de kleurvastheid verbetert. Er zijn dus talloze opties om uit te kiezen.
3. Vorm
Waaltjes komen in 2 verschillende productievormen. Bij de vormbak-methode wordt de steen in een mal gedaan en gebakken. Zo krijg je waaltjes die meer natuurlijk zijn van vorm. Heb je liever stenen met een strakke vorm? Kies dan voor de strengpers-methode, waarbij de klei door een mal geperst wordt, de streng in kleiblokken wordt verdeeld en gebakken. Zo krijg je waaltjes met een strakke en gladde vorm.
Je kan je klinkers van waalformaat nog extra laten bewerken. Met zogenaamde getrommelde waaltjes krijg je een nostalgische uitstraling. Bij deze populaire techniek laat je nieuwe betonnen klinkers of kleiklinkers in een trommel plaatsen, waarin de stenen door elkaar geschud worden. De trommel draait rond, zodat de stenen tegen elkaar botsen. Daardoor gaan kleine stukjes van de randen en hoeken afbreken en afvlakken.
4. Patronen & combinaties
Waaltjes leg je op allerlei manieren rond je huis. Het juiste legpatroon kiezen voor waaltjes heeft een grote impact op de uitstraling van je oprit. Je hebt verschillende manieren die unieke, visuele effecten bieden en de sterkte van je oppervlak vergroten. Je hebt bv. een halfsteens- of elleboogverband. Ook een visgraatverband of keperverband geeft je mooie eindresultaten. Je kan niet alleen verschillende patronen combineren, maar ook allerlei kleuren of zelfs andere materialen. Waaltjes combineren met natuursteen of betontegels geven je een prachtige oprit.
Welke soort waaltjes kies ik voor mijn oprit?
Wanneer je besluit om waaltjes te gebruiken voor je oprit, is het belangrijk om de juiste soort te kiezen. Kies niet alleen wat esthetisch mooi is, maar denk ook aan het intensief gebruik en de levensduur. Gebakken waaltjes uit klei zijn de meest duurzame en weerbestendige klinkers voor je oprit. Maar betonnen klinkers zijn vaak goedkoper en zijn zeker sterk genoeg voor een normale oprit.
Laat je adviseren door een specialist! Via onze offertedienst ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en gericht advies van vakspecialisten. Start je aanvraag hier.
Belangrijke aandachtspunten
Aan welke zaken moet je nog denken om waaltjes te laten leggen? Er zijn nog een aantal belangrijke punten om je oprit op een goede manier te plaatsen. We sommen nog enkele factoren op:
- Ondergrond: de fundering en ondergrond van je oprit zijn belangrijk. Zo moet je de ondergrond vanaf de afrit tot je garage en voordeur perfect laten voorbereiden. Stabilisé helpt bij de versteviging. Een klinkerbed moet diep genoeg zijn en ook een afboording is noodzakelijk. Nadat de laag fundering is gelegd, komt een egalisatielaag van grofkorrelig zand. Pas daarna kan je de waaltjes laten aanleggen.
- Voegen: waaltjes voegen is een cruciaal onderdeel voor je oprit. Het zorgt voor de esthetische afwerking, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid en stabiliteit van je bestrating. Je kan je waaltjes laten zandvoegen of voegen met een mix van cement en zand. De extra toevoeging van cement zorgt voor een zeer stevig oppervlak. De voegen laten met cement wel minder water door.
- Afwatering: een goede drainage is cruciaal voor een degelijke oprit. Een goede afwatering begint al bij de juiste ondergrond, maar ook een kleine hellingsgraad helpt voor de juiste waterafvoer. Zorg er dus voor dat je oprit voldoende water weg laat stromen zodat je geen problemen krijgt. Een verzakking of wateroverlast kunnen grotere schade veroorzaken.
- Specialist inschakelen: voor een oprit doe je best een beroep op een professional. Een gespecialiseerd bedrijf kan de fundering, plaatsing en afwerking van je oprit op zich nemen, waardoor je zelf niet bezig moet zijn met de noodzakelijke stappen. Een expert legt je waaltjes op de juiste manier en werkt met kwalitatieve materialen. Zo geniet je jarenlang van een perfect gelegde oprit.
Interessante alternatieven
Met gebakken of betonnen waaltjes kies je voor een specifiek soort materiaal. Waaltjes zijn dus zeker niet voor iedereen een match. Daarom geven we je hier nog enkele alternatieven:
- Grind: je hebt verschillende soorten steenmateriaal om als oprit te leggen. Grind is afkomstig van rotsen en in de loop der eeuwen en millennia glad geschuurd door stromend water, zand en ander gesteente. Het is een goedkope manier om een oprit te leggen, maar steentjes hebben genoeg voordelen zoals de waterdoorlatendheid en eenvoud.
- Natuursteen: deze bestrating, zoals graniet, blauwe steen of basalt, biedt je een luxueuzere uitstraling dan waaltjes. Je betaalt wel iets meer voor deze natuursteen tegels en ze zijn ook moeilijker te plaatsen en te onderhouden. Natuurstenen zijn wel sterk en duurzaam, waardoor ze ideaal zijn voor een oprit.
- Gepolierde beton: een oprit in beton is minstens even sterk en duurzaam als gebakken of betonnen waaltjes. Zo’n betonnen oprit laat je op verschillende manieren leggen. Een van de meest bekende is gepolierde beton. Dit type pas je toe voor een mooie strakke look, zeker in combinatie met ingeslepen voegen. Je krijgt het effect van gigantische natuurstenen tegels. Deze oprit in beton vergt weinig onderhoud en gaat zeker langer mee dan betonnen klinkers.
Vergelijken loont!
Weet je nog niet zeker welke klinkers of materialen je wil gebruiken voor je oprit? Vergelijk verschillende opties bij meerdere bedrijven. Zo krijg je gericht advies voor jouw project. Start nu je aanvraag via het onderstaande offerteformulier: