Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Opritaanleggen.net Online info & inspiratie voor het aanleggen van een oprit.
Vergelijk meer dan 300+ bestratingswerkers online!
header image
Opritaanleggen.net

Oprit in platines: prijzen & inspiratie

Platines zijn vlakke kasseien die zeer populair zijn als bestrating voor de oprit. Dankzij de afgeplatte bovenkant zijn platines zeer comfortabel en veilig om over te lopen. Kortom, de charme van kasseien gecombineerd met het comfort van klinkers, dat zijn platines. Met hun tijdloze uitstraling passen ze zowel bij moderne als traditionele woningen. Tips, prijzen en inspiratie vind je hier.

Ga snel naar: voor- en nadelenprijzenalternatieven – offerte aanvragen

 

platines oprit Wat zijn platines?

Platines verwijzen naar de vorm van de kasseien: kleine, vierkante kasseien met een vlakke bovenkant. Platines bestaan in meerdere steensoorten: graniet, zandsteen of basalt. Het zijn kleine tegels uitstekend voor buitengebruik.

Er bestaan twee soorten: Belgische en Indische platines. De Belgische platines zijn enkel in het vierkant verkrijgbaar en in de kleuren grijs en beige. Indische platines heb je in het vierkant en rechhoekig. De Indische platines zijn er in drie kleuren: grijs, zwart en multicolor. Een bekende soort is Kandla Grey, een duurzame zandsteen uit Indië die zijn faam te danken heeft aan zijn buitengewone hardheid.

 

Voor- en nadelen

Charme: zeer mooie, karaktervolle uitstraling

Comfort: eenvoudig te bewandelen, zelfs met naaldhakken

Prijs: iets duurder dan alternatieven zoals klinkers

Plaatsing: ervaring is vereist voor een correcte plaatsing

 

Wat kosten platines?

Met een stukprijs vanaf 15 euro per vierkante meter zijn platines duurder dan bijvoorbeeld betonklinkers (€ 5 à 10/m²). Maar ze stralen natuurlijk een pak meer charme uit dan grijze klinkers. Ze zijn dan wel weer goedkoper dan kasseien (€ 20 tot 40/m²). Voor het laten plaatsen van platines moet je rekenen op 45 tot 80 euro per vierkante meter. Dan ben je meteen ook verzekerd van een correcte plaatsing.

Platines laten plaatsen? Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat. 

 

 

Platines leggen

Platines kunnen zowel in een bedje van mortel als stabilisé gelegd worden. Beide methodes zijn mogelijk maar meestal wordt er toch gekozen voor stabilisé. Bij een stabiele ondergrond is een laagdikte van 15 cm voldoende. Bij een instabiele ondergrond is 25 cm de minimale aangewezen dikte. De stenen worden met een kasseihamer in het zand gelegd en later aangetrild.

Omwille van de spanning in deze verharding zijn uitzetvoegen noodzakelijk. Tip: kies voor een harsgebonden, elastische voeg die ook tijdens vochtige periodes nog mooi hecht met de platines.

 

Alternatieven voor platines

 

1. Kasseien

Heb je toch een voorliefde voor de goede, oude traditionele kassei? Dan is dat nog steeds een prima optie. Ze zijn ontzettend sterk, oerdegelijk en stralen een ongekende charme uit. De troef van kasseien is dat deze steeds mooier worden naarmate de jaren vorderen, daar waar andere materialen erop achteruitgaan.

Lees hier meer over kasseien.

 

betonklinkers oprit leggen 2. Klinkers

Op zoek naar een meer voordelige optie voor jouw oprit? Dan zijn betonklinkers zeker het overwegen waard. Ze stralen niet de charme uit van platines of kasseien, maar zijn op vlak van prijs-kwaliteitverhouding waarschijnlijk de beste keuze.

Lees hier meer over betonklinkers. 

 

 

natuursteen tegels oprit 3. Natuursteen tegels

Het verschil met platines is dat tegels van natuursteen in meerdere formaten verkrijgbaar zijn. Bovendien kan je meerdere formaten met elkaar combineren voor een verrassend effect. Kies wel steeds voor een harde en niet poreuze steen zoals graniet of blauwe hardsteen.

Lees hier meer over tegels van natuursteen.

 

 

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers