Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Opritaanleggen.net Online info & inspiratie voor het aanleggen van een oprit.
Vergelijk meer dan 300+ bestratingswerkers online!
header image
Opritaanleggen.net

Oprit in dolomiet

Op zoek naar een charmante, stijlvolle uitstraling voor je oprit? Dan is dolomiet een uitstekende keuze. Deze natuursteentjes zijn populair voor tuin- en petanquebanen, maar lenen zich ook perfect voor opritten. Uit welke kleuren en korrelgroottes kan je allemaal kiezen? Hoe is een oprit in dolomiet opgebouwd? En hoeveel betaal je per m²? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Soorten dolomiet
Prijs dolomiet
Opbouw en plaatsing
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Alternatieven
Inspiratievoorbeelden

 

Wat is dolomiet?

Dolomiet is een mineraalrijk kalkgesteente dat op verschillende plekken in Europa wordt ontgonnen. Het staat ook bekend als Dolomie, Gravier d’or en Dololux/Gralux.

Dolomiet steentjes doen vooral dienst als verharding voor opritten, parkings, fiets-, tuin- en petanquebanen. Ze zijn beschikbaar in verschillende soorten (kleuren, korrelgrootte, kwaliteit, …). Zo vind je ongetwijfeld een variant op maat van jouw wensen en persoonlijke smaak.

oprit aanleggen met dolomiet

 


Voor- en nadelen dolomiet oprit

Twijfel je nog om een dolomiet oprit aan te leggen? Dan is het belangrijk om de voor- en nadelen van zo’n oprit tegen elkaar af te wegen. We zetten ze kort op een rij:

 

  • Budgetvriendelijk: in vergelijking met andere materialen is dolomiet een relatief goedkope verharding voor je oprit.
  • Snel en eenvoudig te plaatsen: een dolomiet oprit valt makkelijk en vlot aan te leggen. Dat betekent minder werkuren en dus minder kosten.
  • Verschillende soorten steentjes: je kan dolomiet steentjes kopen in verschillende kleuren, types gesteente, korrelgroottes, … Zo vind je altijd een variant op jouw maat.
  • Charmante, karakteristieke look: dolomiet heeft een natuurlijke, luxueuze uitstraling die bij diverse woningstijlen past.
  • Geen waterplassen: dolomiet is waterdoorlatend. Ook door de opbouw van een dolomiet oprit kan regenwater vlot wegvloeien. Zo heb je nooit last van waterplassen.
  • Vlot te herstellen: naast het plaatsen gaat ook het herstellen van een oprit in dolomiet erg vlot. Gewoon een gepaste hoeveelheid dolomiet steentjes laten aanvoeren en gelijkmatig aanbrengen op je oprit.

 

  • Verkleuring en verbrokkeling: sommige soorten dolomiet kunnen na verloop van tijd lichtjes verkleuren. Ook verpulvering is mogelijk. Hoe kan je dat voorkomen? Door te investeren in kwalitatief, duurzaam dolomiet.
  • Onkruidgevoelig: door de open structuur van dolomiet kan vuil in de ondergrond trekken. Dat kan onkruid in de hand werken. Een worteldoek en stabilisatiematten met honinggraat kunnen die onkruidgroei wel flink inperken. Bovendien heb je bij steentjes zoals dolomiet geen last van groene aanslag, wat je op termijn bijvoorbeeld wel hebt bij klinkers.
  • Moeilijker onderhoud: in vergelijking met een vlakke ondergrond zoals een oprit met tegels, kan je een dolomiet oprit niet zomaar vegen (bvb. om afgevallen bladeren weg te halen). Een bladblazer kan in dit geval wel een goede oplossing bieden.
  • Kalkafzetting bij regen: vooral bij vochtig weer kan de kalk in het dolomiet zich afzetten op je schoenzolen. Doorgaans is dit wel enkel in het begin het geval, wanneer de steentjes nog nieuw zijn. De mate waarin dolomiet ‘blijft kleven’ is ook sterk afhankelijk van het type gesteente.

 

Soorten dolomiet

Dolomiet steentjes zijn hoekig van vorm. Ze worden namelijk gewonnen door de splijting van kalksteen. Daarom spreken we ook van ‘dolomiet split’. Wil je graag je oprit aanleggen met dolomiet? Dan kan je verschillende keuzes maken op vlak van:

 

1. Korrelgroottes

Bij dolomiet kan je verschillende korrelgroottes kiezen, afhankelijk van het doel van de steentjes en je persoonlijke smaak:

  • 0/15 mm: grove kiezels (minder kleurvast), geschikt voor opritten en parkings
  • 0/5 mm: fijne kiezel (minder kleurvast), geschikt voor halfverhardingen van tuinpaden en petanque
  • 5/15 mm: kleurvast dolomiet, siersplit voor tuinpaden
  • Gestabiliseerde dolomiet: dolomiet met witte cement

Je kan voor een dolomiet oprit bijvoorbeeld ook eerst een laag grove dolomiet (0/15) laten plaatsen, met daarboven een dunnere laag fijne dolomiet (5/15). Zo heb je minder last van stof bij warm weer.

 

2. Type gesteente

Er bestaan ook verschillende soorten dolomiet naargelang het type gesteente dat gebruikt werd voor de samenstelling. Het type gesteente bepaalt dan de eigenschappen en kleur van het dolomiet en heeft ook een invloed op de kwaliteit en sterkte. Kies voor de aanleg van je oprit altijd voor kwaliteitsvolle dolomiet. Dat kost iets meer, maar de steentjes zijn sterker en breken minder snel. Een professionele plaatser kan je hierover meer uitleg geven.

Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen Franse dolomiet en Belgische dolomiet. Belgische dolomiet komt uit het noorden van de Ardennen en bevat een stof die het dolomiet wat plakkeriger en vettiger maakt. Franse dolomiet heeft die plakkerige stof minder en is ook lichter van kleur.

 

3. Kleuren

Je kan ook kiezen voor tal van dolomiet kleuren, afhankelijk van jouw persoonlijke smaak. Let op, de kleur van dolomiet is afhankelijk van het type gesteente, wat op zijn beurt dan weer een invloed heeft op de kwaliteit van het dolomiet (zie hierboven).

Gele dolomiet komt vaak voor, maar ook witte dolomiet, grijze dolomiet (vb. dolomiet silver-grey), beige dolomiet, … zijn mogelijk. Kortom, je vindt altijd een tint op maat van jouw situatie en wensen.

 

Welk type dolomiet kies ik best?

Wat voor jou de beste keuze is, hangt vooral af van jouw situatie en wensen. Wil je gele dolomiet of past een neutralere kleur zoals witte dolomiet beter bij je woning? Verkies je grove of eerder fijne steentjes? …

Hou er rekening mee dat, behalve het type dolomiet, ook een goede plaatsing van groot belang is voor een mooi resultaat. Je laat jouw dolomiet oprit daarom best plaatsen door een gespecialiseerde vakman. Deze weet precies hoe hij te werk moet gaan en werkt met kwalitatief materiaal waardoor jij zeker bent van een optimaal resultaat. Een vakman kan je bovendien informeren over de verschillende mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van gespecialiseerde plaatsers.

 

Prijs dolomiet

De kostprijs van een oprit in dolomiet hangt af van het aantal m², het soort dolomiet, de afwerking van je oprit, … Ook de keuze voor het zelf plaatsen of het laten plaatsen door een vakman speelt een rol:

 

Zelf dolomiet aanleggen → enkel kostprijs dolomiet

Wil je graag zelf dolomiet leggen? Dan betaal je enkel de kosten voor de dolomiet steentjes. Voor goedkopere soorten dolomiet mag je rekenen op 35 euro per ton. De dolomiet prijs per ton voor duurdere soorten schommelt rond de 50 à 60 euro, incl. btw.

En hoeveel dolomiet per m2 heb je ongeveer nodig? Bij een laagdikte van 5 cm gaat het om ongeveer 80 kilo dolomiet grind per m². Met een bigbag van 1 ton kan je dus een kleine 15 m² met 5 cm dolomiet bedekken.

 

Dolomiet laten aanleggen → kostprijs dolomiet + plaatsing

Wil je zeker zijn van een correcte aanleg van je dolomiet oprit met kwaliteitsvolle materialen? Dan doe je beter een beroep op een professionele plaatser. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 70 à 110 euro per m², incl. btw, plaatsing en alle materialen.

TIP: dit is slechts een richtprijs. De uiteindelijke kosten zullen sterk afhangen van jouw project. Wil je gericht prijzen, maar ook werkwijzen, dolomiet steentjes, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen via onze offerteservice.

 

dolomiet oprit

Opbouw van een oprit in dolomiet

Er bestaan verschillende soorten dolomiet, maar een dolomiet oprit is doorgaans opgebouwd op dezelfde manier. Die opbouw ziet er als volgt uit:

  1. Egale ondergrond met juiste hellingsgraad (30 cm diep)

    Eerst wordt de ondergrond zo’n 30 cm uitgegraven. Met het oog op een goede afwatering is ook een egale ondergrond met een hellingsgraad van 1 à 2 cm per lopende meter nodig.

  2. Fundering / onderlaag

    Om ongelijkheden en verzakkingen op de oprit te voorkomen is een goede fundering aangeraden. Dat kan door chape of stabilisé te leggen, maar vaak wordt als fundering gekozen voor een laag steenpuin van 20 à 25 cm. Dat is meer waterdoorlatend en kan achteraf ook makkelijker verwijderd worden. Eventueel kan hieronder eerst nog een worteldoek geplaatst worden om onkruid tegen te gaan. Bovenop de fundering kan indien nodig ook een aangetrilde egalisatielaag uit zand, fijn grind, … aangelegd wordt.  

  3. Laag dolomiet

    In een volgende stap worden de dolomiet steentjes aangelegd. Dat kan op 2 manier:

    METHODE 1: dolomiet rechtstreeks op onderlaag storten
    De dolomiet steentjes kunnen rechtstreeks op de onderlaag gestort worden in een laag van 5 à 10 cm. Nadien wordt de dolomiet laag gelijkmatig over de oprit geharkt en eventueel extra aangeduwd met een trilplaat. Deze methode wordt vooral toegepast wanneer steenpuin als fundering gebruikt wordt.

    METHODE 2: dolomiet op grindmatten storten
    Wil je spoorvorming, putjes, … op je dolomiet oprit vermijden? Dan kan je op de fundering eerst nog kunststof stabilisatiematten met een honinggraatstructuur (grindmatten) plaatsen. Door deze matten op te vullen met het dolomiet (laagdikte van 5 à 10 cm) krijg je een extra stevig, strak resultaat en blijven de steentjes beter liggen.

  4. Randen van de dolomiet oprit

    Een oprit in dolomiet kan aan de zijkanten nog afgewerkt worden met betonnen boordstenen, kasseien, … Deze randen houden de dolomiet steentjes ook mooi bijeen.

 

Zelf dolomiet oprit aanleggen of vakman inschakelen?

Een oprit aanleggen met dolomiet lijkt niet meteen een heel complexe klus. Toch komt er meer bij kijken dan je denkt: steenpuin en dolomiet bestellen, materiaal huren voor de graafwerken en het aantrillen, een correcte hellingsgraad, … Je schakelt dan ook best een professionele plaatser in. Zo ben je zeker van:

  • Advies op maat: er bestaan veel verschillende dolomiet soorten. Een vakman zoekt samen met jou naar een soort steentjes op maat van jouw situatie en wensen.
  • Correcte plaatsing: een vakman legt jouw oprit in dolomiet aan volgens de regels van de kunst. Zo vermijd je achteraf onaangename verrassingen als verzakkingen, waterplassen, …
  • Kwaliteitsvolle materialen: een professionele plaatser werkt enkel met hoogwaardige dolomiet. Bovendien kan hij vaak ook een scherpe prijs krijgen voor de gebruikte materialen.
  • Geen machines huren: een vakman beschikt zelf over een graafmachine, een trilplaat, … Dergelijke machines moet je dus zelf niet huren.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je onder bepaalde voorwaarden een verlaagd btw-tarief van slechts 6% in plaats van 21% voor de werken.

TIP: vraag offertes aan bij 2 à 3 verschillende vakmannen. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook uitvoeringstermijnen, adviezen, werkwijzes, … vergelijken. Achteraf kan je dan nog beslissen of je de werken effectief wil laten uitvoeren. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina.

 

Alternatief voor dolomiet

Heb je in interesse om jouw oprit aan te leggen met steentjes? Dan kan je behalve voor dolomiet ook nog voor tal van andere soorten steentjes kiezen. Denk maar aan Ardenner split, Basaltsplit, Carraragrind, Limburgs grind, … De aanbod is erg groot en varieert.

Je hoeft ook niet noodzakelijk voor steentjes te kiezen. Je kan jouw oprit ook voorzien van een vaste bestrating. Tegels bijvoorbeeld zijn nog steeds erg populair voor het aanleggen opritten en zijn mogelijk in verschillende uitvoeringen en materialen (vb. betontegels, tegels uit natuursteen, …). Wil je een stevige oprit met een authentieke uitstraling, dan zijn klinkers of kasseien een goede keuze. Op zoek naar een naadloze, onderhoudsvriendelijke oprit met een unieke look? Dan is een oprit in beton (vb. gepolierd beton) misschien wel iets voor jou, …

Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees hier meer over de verschillende oprit materialen.

 

Voorbeelden van opritten in dolomiet

Wil je graag een oprit aanleggen met dolomiet, maar ben je nog op zoek naar de nodige inspiratie? De onderstaande voorbeelden brengen je ongetwijfeld op ideeën:

 

INSPIRATIE: oprit in gele dolomiet

oprit dolomiet

Je kan de kleur van je dolomiet oprit vlot afstemmen op de stijl van je woning. In de bovenstaande foto harmonieert gele dolomiet perfect met de rustieke cottagestijl van het landhuis.

 

 

INSPIRATIE: oprit in witte dolomiet

witte dolomiet

Een oprit in dolomiet komt niet alleen tot zijn recht bij landelijke, traditionele bouwstijlen. Ook bij een modernere villa kunnen deze steentjes een meerwaarde vormen. Voor de oprit in de bovenstaande foto koos de eigenaar voor witte dolomiet. Die kleur past perfect bij de gevel van deze villa.

 

 

INSPIRATIE: dolomiet oprit door de voortuin

dolomiet voortuin

Dolomiet steentjes zijn heel populair voor tuinpaden. Heb je een grote voortuin? Dan kan je met een oprit in dolomiet door de voortuin 2 vliegen in 1 klap slaan. Een strakke oprit om tot aan je voordeur te rijden én een slingerend tuinpad om al wandelend te genieten van je bloemen en planten.

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers