Opritaanleggen.net

Oprit in dolomiet

Dolomiet is een gesteente dat zich goed leent voor het maken van opritten. Het is eenvoudig aan te brengen en laat zich goed plat walsen waardoor je er comfortabel op kunt lopen. Met een oprit in dolomiet creëer je een natuurlijke verharding die die goed past bij verschillende woningstijlen.

 

 

grijze dolomiet

Wat is dolomiet?

Dolomiet is een mineraal dat in kalkgesteente wordt gevormd. Wanneer er een groot gehalte van dit mineraal in het kalkgesteente aanwezig is noemt met het Dolomiet. Het is een okerkleurig gesteente dat op meerdere plaatsen in Europa gewonnen wordt. Dolomiet wordt vaak gebruikt als halfverharding in parken en tuinen maar is ook geschikt voor gebruik in de oprit.

 

 

Soorten Dolomiet

Dolomiet wordt doorgaans geleverd in de volgende korrelgroottes:
• 0/15 mm: grove kiezels (minder kleurvast), geschikt voor opritten en parkings.
• 0/5 mm: fijne kiezel (minder kleurvast), geschikt voor halfverhardingen van tuinpaden en petanque.
• 5/15 mm: kleurvast dolomiet, siersplit voor tuinpaden.
• Gestabiliseerd dolomiet (dolomiet met witte cement. 50 tot 100 kg per m³ dolomiet)

 

 

Opbouw van een oprit in dolomiet

1. In de meeste gevallen is het aan te raden om als eerste een laag geotextiel aan te brengen. Deze laag zorgt voor de nodige stevigheid en zorgt voor een goede scheiding van de ondergrond (zand).

2. Bovenop het geotextiel kun je een laag puin (0/40 mm) aanbrengen. Deze zorgt voor een goede afwatering en voor extra stevigheid. (10 cm-15 cm)

3. Op de puinlaag komt dan de laag dolomiet (5-10 cm)te liggen die goed wordt afgetrild. Het is ook mogelijk om cement toe te voegen maar dit is niet perse noodzakelijk en in sommige gevallen zelfs onwenselijk omdat het water zo minder goed kan wegvloeien. Kies steeds voor kwalitatief dolomiet voor je oprit zodat het gesteente niet gaat verpulveren na verloop van tijd.

 

Gebruik van splitplaten
Je kunt er voor kiezen om speciale splitplaten (grindplaten) op de funderingslaag aan te brengen. Dit zijn kunststof matten met een honingraadprofiel. Ze zorgen ervoor dat het siersplit (bijvoorbeeld dolomiet) goed op zijn plaats blijft liggen en dat er geen spoorvorming gaat komen. Of je dergelijke platen nodig hebt, hangt voornamelijk af van de laagdikte en de korrelgrootte van het dolomiet. Bij lage korrelgroottes en goed afgetrild dolomiet is het gebruik ervan meestal niet noodzakelijk.

 

oprit dolomiet

Shutterstock

 

Voordelen en nadelen van een oprit in dolomiet

+ Eenvoudig aan te leggen
+ Relatief goedkoop
+ Makkelijk te herstellen
+ Open structuur (water kan wegvloeien)
Vuil trekt in de ondergrond
Verkleuring (vergrijzing) van het gesteente onder invloed van zonlicht

 

dolomiet

Shutterstock

 

Prijs dolomiet

De prijs van dolomiet is sterk afhankelijk van de steensoort en het formaat. Heel wat leveranciers durven ook wel eens goedkopere steensoorten mengen met duurdere om zo een scherpere prijs aan te kunnen bieden. Prijzen worden steeds uitgedrukt in ton. Voor kwalitatief dolomiet mag je rekenen op een prijs tussen de 50 à 60 euro. Goedkopere soorten zijn reeds verkrijgbaar vanaf 35 euro per ton. Reken op ongeveer 7 euro per m2 voor een laagdikte van 10 centimeter.

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers