Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Opritaanleggen.net Online info & inspiratie voor het aanleggen van een oprit.
Vergelijk meer dan 300+ bestratingswerkers online!
header image
Opritaanleggen.net

Steentjes oprit

Een oprit met steentjes was en is nog steeds erg populair. Waarom? Een steentjes oprit is niet alleen relatief goedkoop, het kan ook snel en eenvoudig aangelegd worden. Oprit steentjes zijn bovendien beschikbaar in allerlei uitvoeringen, vormen, … waardoor verschillende looks en stijlen mogelijk zijn. Alles over de mogelijkheden, prijs en waarop je moet letten als je jouw oprit met steentjes aanlegt, lees je hier.

Ga snel naar: plaatsingprijsinspiratieoffertes aanvragen

 

Wat zijn oprit steentjes?

Eigenlijk is het een verzamelnaam voor verschillende soorten kleine stenen die gebruikt kunnen worden voor het aanleggen van een oprit. Oprit steentjes bestaan in verschillende:

  • Vormen: afgeronde steentjes = grind of kiezels / hoekige steentjes = split
  • Kleuren: grijs, blauw, wit, geel en beige zijn het populairst
  • Materialen: Ardenner split, Basaltsplit, Dolomiet (split), Carraragrind, Limburgs grind, …
  • Diktes: ± 8 – 16 mm

Het aanbod steentjes voor de oprit is dus erg groot en gevarieerd waardoor er voor elke gewenste look of stijl wel een mogelijkheid is.

 

Oprit met steentjes plaatsen

In vergelijking met andere soorten bestrating, kan een oprit met steentjes vrij snel en eenvoudig aangelegd worden. Toch zijn er aantal aandachtspunten waarmee best rekening gehouden wordt om een mooi en duurzaam resultaat te verzekeren en verzakkingen te voorkomen. Een steentjes oprit kan op 2 manieren aangelegd worden:

 

OPTIE 1: steentjes storten op een verharde ondergrond

Voor het aanleggen van een oprit (waarop auto’s rijden) is het eerst en vooral belangrijk om een goede fundering aan te leggen. Zo worden verzakkingen en ongelijkheden voorkomen.

Voor de fundering wordt meestal gebroken steenpuin (steenslag) aangelegd in een dikte van 20 à 25 cm. Eventueel kan hieronder eerst nog een worteldoek geplaatst worden om te voorkomen dat onkruid tussen de oprit steentjes groeit.

Vervolgens kunnen de steentjes rechtstreeks op de aangelegde fundering gestort worden. Een laagdikte van 8 à 10 cm is aan te raden. Hoeveel deze manier van plaatsing kost lees je verderop in dit artikel.

 

OPTIE 2: steentjes storten op grindmatten

Omdat opritten veel belopen en bereden worden is het aangeraden om eerst nog grindmatten op de geplaatste fundering (zie optie 1) te plaatsen. Grindmatten (of splitmatten) zijn stevige kunststof matten met een honingraatstructuur. Door deze matten blijven de oprit steentjes beter op hun plaats en ontstaat er minder snel spoorvorming. Ook hier is een laagdikte van 8 à 10 cm oprit steentjes aangeraden.

Een steentjes oprit met grindmatten is dan wel wat duurder, je bekomt er wel een heel strak en stevig resultaat mee. Zeker bij hellende vlakken of als je een rechte, strakke oprit wil is een plaatsing met grindmatten aanbevolen. Hoeveel deze manier van plaatsing kost lees je verderop in dit artikel.

 

TIP: schakel een gespecialiseerde bestratingswerker in

Een oprit met steentjes aanleggen lijkt misschien eenvoudig, maar onderschat de werken niet. Er komt heel wat bij kijken. Denk maar aan graafwerken voor de fundering, het voorzien en aanleggen van een grote hoeveelheid steenpuin en steentjes, het voorzien van een goede afwatering, … Een correcte plaatsing is bovendien noodzakelijk om problemen als slippende banden, verzakkingen, een slechte afwatering, … te voorkomen.

Wil je zeker zijn van een mooi en duurzaam resultaat, dan laat je jouw oprit beter aanleggen door een gespecialiseerde bestratingswerker. Deze kan jou niet alleen adviseren en helpen bij het maken van de juiste keuzes. Hij weet ook precies waarmee hij rekening moet houden om jou te verzekeren van een kwalitatief resultaat. Vergelijk offertes van bestratingswerkers actief in jouw buurt via de offertepagina.

 

Prijs steentjes oprit

De prijs voor het laten aanleggen van een oprit met steentjes is afhankelijk van verschillende factoren zoals de oppervlakte, het type steentjes, de voorbereidende werken (uitgraafwerken, fundering, …), … Reken op gemiddeld:

  • Steentjes oprit op verharde ondergrond: € 70 à 95 per m² (incl. plaatsing, btw en fundering)
  • Steentjes oprit op grindmatten: € 95 à 110 per m² (incl. plaatsing, btw, fundering en grindmatten)

Let op, dit zijn slechts richtprijzen. Hoeveel je precies betaalt is afhankelijk van jouw specifiek project. Vraag daarom offertes aan bij 2 tot 3 plaatsers. Zo kan je verschillende voorstellen vergelijken en ben je zeker van een correcte prijs. Ontvang en vergelijk hier vrijblijvend offertes op maat.

 

 

Hou rekening met de kwaliteit van de steentjes

Ben je van plan om een steentjes oprit te laten aanleggen, informeer je dan zeker over de kwaliteit van de steentjes:

Goedkope steentjes lijken misschien interessant, maar zijn waarschijnlijk van lagere kwaliteit waardoor ze sneller doorgereden (verpulverd) worden. Je oprit ziet er dan niet meer mooi uit en rijsporen worden duidelijk zichtbaar. Kwalitatievere steentjes kosten iets meer maar zorgen er wel voor dat je jarenlang kan genieten van een mooie oprit, zonder dat je telkens weer nieuwe steentjes moet bijstorten.

Een professionele plaatser kan je gepast adviseren over de meest geschikte steentjes voor jouw oprit en wensen.

 

 

Voorbeelden en realisaties

Benieuwd naar de mogelijkheden van een oprit met steentjes? Hieronder enkele inspiratievoorbeelden die je op leuke ideeën kunnen brengen:

 

INSPIRATIE: Witte steentjes oprit

witte steentjes oprit

Door hun neutrale kleur passen witte steentjes bij verschillende woningstijlen. Op bovenstaande foto werden ze gebruikt voor de oprit van een moderne woning. Ze komen daarbij mooi tot hun recht naast de witte gevel en werken de strakke look mee in de hand.

 

oprit steentjes

Op bovenstaande voorbeeld werd gekozen voor een combinatie van witte, zwarte en grijze steentjes voor de oprit. Samen met de poort en stenen afsluiting, zorgen de steentjes op deze oprit eerder voor een landelijke look. Bij het aanleggen van de oprit werden geen grindmatten gebruikt. Vandaar de zichtbare rijsporen. Gezien de lichte helling van de oprit is dat nochtans aangeraden.

 

 

INSPIRATIE: Gele steentjes oprit

steentjes oprit

Op bovenstaande foto werd de oprit aangelegd met gele steentjes. Het creëert een warme, stijlvolle look.

 

 

INSPIRATIE: Blauwe steentjes oprit

blauwe steentjes oprit

Ook blauwe steentjes voor de oprit zijn erg populair. Zeker in combinatie met een mooi aangelegde voortuin kunnen ze jouw woning een unieke en mooie look geven. Ook hier maken de rijsporen duidelijk dat er geen grindmatten gebruikt werden bij de plaatsing.

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers