Betonplaten oprit: betontegels
Droom je van een een oprit met een betonlook? Betonplaten bieden een stevige, stabiele ondergrond en geven een moderne, strakke look aan de oprit van je woning. Het zijn tegels van doorgaans 1 x 1 m die verkrijgbaar zijn in verschillende soorten. Twijfel je tussen betontegels of gepolierd beton? Om je keuze gemakkelijker te maken, wordt hier voor jou een vergelijking gemaakt in prijs, plaatsing en mogelijkheden.
Ga snel naar: prijs – plaatsen – platen of gieten – onderhoud – alternatieven – offerte aanvragen
Grote betontegels
Grote betontegels of megategels zijn ideaal voor een oprit omdat ze meer gewicht aankunnen dan tegels in andere materialen zoals bijvoorbeeld keramische tegels. Daarnaast worden de tegels ook verwerkt in moderne terrassen, zwembadboorden en looppaden. Betonplaten geven een zeer ruimtelijk gevoel en hebben een vergrotend effect op de omgeving. Kortom, de perfecte verharde ondergrond voor buitenshuis. Ook zijn grote betontegels perfect combineerbaar met natuursteen en geeft het een mooi contrast met beplantingen en grasperken rond je woning.
Betonplaten afmetingen en soorten
Niet alle tegels zijn geschikt voor een oprit. Om het gewicht van voertuigen te kunnen dragen, hebben betonplanten voor een oprit een minimale dikte tussen 8 en 10 cm nodig. Voor zwaar of intensief verkeer zijn zelf tegels van 20 cm aangewezen. Deze diktes zijn wel meestal op aanvraag. Standaard diktes voor betontegels zijn 12, 14 of 16 cm. Betontegels zijn beschikbaar in verschillende kleuren zoals betongrijs, antraciet, bruin of terracotta. De meest voorkomende formaten zijn: 100 x 100 cm, 100 x 50 cm, 120 x 80 cm en 120 x 25 cm.
Er zijn verschillende soorten betontegels:
- Betonlook: geeft een simpele maar stoere look aan je oprit.
- Natuursteenlook: zeer toepasselijk bij bijvoorbeeld een landelijke woning.
- Granulaattegels: geven een exclusieve uitstraling door een afwerking met natuursteengranulaat die ook voor een antislipeffect zorgt.
Tip! Geef een originele uitstraling aan je oprit door verschillende afmetingen te combineren. Hierdoor creëer je een uniek legpatroon. Ook afwisselen met verschillende soorten betonplaten is mogelijk.
Betonplaten oprit prijs
De prijs voor het aanleggen van een oprit ligt tussen 60 en 80 euro per m² (exclusief btw). Daarbij moet je nog de prijs van het aantal tegels en de huur van eventueel benodigd materiaal rekenen. Ontvang een prijsvoorstel op maat via onze gratis offertedienst.
Hoe betonplaten plaatsen?
Hieronder vind je een stappenplan voor het plaatsen van betonplaten. Eerst nog enkele belangrijke aandachtspunten:
- Dek tegels af met plastic folie om vervuiling tijdens het plaatsen te vermijden.
- Reinig na de werken telkens de tegels met zuiver water.
- Zaagwerken nooit uitvoeren in de buurt van de tegels.
- Werk kleine oneffenheden weg met een kunststof hamer.
- Bij plaatsing met minimale voeg is voegen afgeraden.
- Borstel grote voegen in met grof voegmateriaal, nooit met cementmortel.
- Zorg bij het plaatsen voor een hellingsgraad van min. 1 cm per meter. Zo blijft water niet op de tegels staan.
Je hebt heel wat professioneel materiaal nodig om betontegels correct te plaatsen. Ook hef je zo’n betonplaat niet zomaar op. Daarvoor zijn een kraan en speciale tegelklemmen nodig.
Laat je je betontegels plaatsen door een aannemer? Ga dan zeker na dat deze ervaring heeft met dit soort opritten. Betontegels leggen is echt specialistenwerk. Of maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van erkende vakmannen. Zo ben je verzekerd van een 100% correcte plaatsing.
Let op! Grote betontegels mag je nooit aftrillen. Door de dikte van de tegels heeft dit geen nut en je loopt het risico op beschadiging.
Betonplaten of gepolierd beton?
Naast betonplaten creëer je met gepolierde beton ook een strakke en egale oprit. Het is ook mogelijk om het effect van tegels na te boosten door voegen in het beton te slijpen. Hierdoor krijg je het effect van gigantische natuurstenen tegels. Wat is nu de meest geschikte toepassing voor een betonlook voor jouw oprit? Om je te helpen bij het kiezen, wordt hier een vergelijking gemaakt voor de prijs, plaatsing en mogelijkheden. Lees hier meer over een oprit met gepolierd beton.
1. Wat bepaalt de prijs?
Zowel bij betonplaten als gepolierd beton is de prijs afhankelijk van de gewenste dikte. Bij betonplaten is dat de dikte van de tegels. Hoe groter de tegel, hoe dikker ze moeten zijn. Bij gepolierd beton bepaalt de laagdikte de prijs. Daarnaast zal de prijs ook variëren naargelang de voorbereidingswerken. Voor beide toepassingen zijn graafwerken en bestrating nodig vooraleer de betontegels of betonlaag kunnen worden geplaatst.
De prijs voor gepolierd beton is wel goedkoper. Je betaalt tussen 30 en 50 euro per m² (excl. btw) voor een betonnen oprit. Voor een oprit met betontegels betaal je tussen 60 en 80 euro per m² (excl. btw).
2. Waarmee moet je rekening houden bij de plaatsing?
Betontegels zijn heel zwaar. Daarom is een kraan en tegelklem nodig om de tegels correct en efficiënt te plaatsen. Daarom is dit werk voor ervaren vakmannen. Bij gepolierd beton is droogtijd van het beton belangrijk. Ook weet een gespecialiseerd vakman wanneer het beton verder mag bewerkt worden en hij scheurvorming tijdens het droogproces moet voorkomen.
3. Wat zijn de mogelijkheden voor een oprit met een betonlook?
Standaard betontegels zijn niet afgewerkt met een beschermende laag tegen vuil en algen. Er bestaan echter betontegels die op voorhand geïmpregneerd zijn en ook voorzien zijn van een beschermende coating tegen vuil en verschillende weersomstandigheden.
Deze zijn iets duurder, maar wel veel duurzamer. Ze blijven bovendien langer mooi.
Ben je op zoek naar betonplaten met de beste voorbehandeling? Dan zijn de toch wat exclusievere granulaattegels wat je zoekt. Ze ondergaan een uitwasprocédé met natuursteengranulaten. Hierdoor krijgen de tegels een extra glans en gekorreld karakter. Dit zorgt niet enkel voor een unieke uitstraling maar ook voor een antislipeffect. Dit voorkomt een gladde oprit bij regen- of vriesweer. Het moeilijkere onderhoud is dan weer een nadeel. Vuil zet zich sneller vast in de tegels, wat het moeilijker maakt om schoon te maken.
Door het beton te polieren krijgt je oprit een strakke en moderne uitstraling. Een extra optie is het laten slijpen van groeven in het beton om een tegeleffect te creëren. Het grote nadeel is wel dat gepolierd beton zeer glad is bij regen of vriesweer.
4. Andere mogelijkheden
Zo is het ook mogelijk om motieven in het beton te “printen” met mallen. Er wordt bij deze afwerking gesproken van printbeton. Er zijn verschillende soorten mallen waarmee je bijvoorbeeld een tegellook of te look van klinkers nabootst. Geborsteld beton is ook een mogelijkheid. Hierbij wordt het beton letterlijk geveegd. Dit zorgt voor groeven die voor een zeer slipvaste oprit zorgen. De meest populaire optie is echter nog steeds de klassieke, maar oerdegelijke betonklinkers.
Onderhoud betonplaten oprit
Hier vind je enkele tips voor het onderhouden van jouw oprit met betontegels:
- Vermijd hardnekkige vlekken door steeds onmiddellijk te reinigen.
- Borstel je oprit regelmatig met een stijve borstel.
- Gebruik voor olievlekken een neutraal detergent.
- Behandel vergroende tegels met antimos.
- Reinig de tegels niet met een hogedrukreiniger.
Alternatieven betonplaten
Een waterdoorlatende oprit wordt alsmaar belangrijker. Door teveel beton raken rioleringen sneller belast bij hevig regenweer, waardoor de kans op overstroming in steeds meer gebieden groter wordt. Daarom zijn er verschillende varianten voor een waterdoorlatende verharding. Deze bieden een esthetische oplossing voor je oprit.
Grasdallen worden gecombineerd met gras of grind. Zo zullen bijvoorbeeld de nerven tussen betonplaten groter worden gemaakt en gevuld worden met grind. Ook is het mogelijk om gras tussen de nerven te laten groeien. Dit zorgt ook meteen voor een groene oprit, maar heeft wel het nadeel dat je de strakke betonlook verliest. Toch zijn er verschillende creatieve oplossingen mogelijk.