Klinkers reinigen: mogelijkheden, tips & kostprijs
Mos, algen en ander vuil kunnen de look van de klinkers op je oprit erg verstoren. Daarom is het nodig om ze regelmatig een goede schoonmaakbeurt te geven. Maar kan je dit zelf of laat je het beter over aan een vakman? Waarmee moet je rekening houden? En hoeveel zal het reinigen van de klinkers je kosten? Je komt het allemaal te weten in dit artikel.
Doe-het-zelf of een professional inschakelen?
Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt om je klinkers zelf schoon te maken, is het niet altijd een goed idee. Je loopt namelijk het risico om de klinkers te beschadigen als je de reiniging zelf doet.
Het hanteren van de foute werkwijze of producten kan de toplaag beschadigen. Dat kan de kleur verloren doen gaan of kan ervoor zorgen dat de klinkers poreus worden. Daardoor zullen algen en mossen zich nog makkelijker en sneller kunnen vasthechten.
Om verzekerd te zijn van een kwalitatieve en duurzame reiniging zonder schade doe je er dus goed een vakman in te schakelen. Professionals beschikken namelijk over de juiste producten en professionele hogedrukreinigers die perfect af te stellen zijn op het type bestrating. Zo kan jij genieten van propere én niet-beschadigde klinkers.
Het laten reinigen van klinkers hoeft helemaal niet duur te zijn. De prijs hangt vooral af van de oppervlakte van de oprit en de hardnekkigheid van het vuil. Reken op een gemiddelde prijs van €4 per m² voor een professionele reiniging. Hou er rekening mee dat sommige schoonmaakbedrijven een minimumtarief hanteren voor kleinere opritten. Na de schoonmaakbeurt een algendodend middel laten aanbrengen kost je gemiddeld €1 per m² extra. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij gespecialiseerde reinigingsfirma’s kan via de offertepagina.
Tips voor een basisonderhoud van klinkers
Om de verzorgde look van je oprit te bewaren, kan je regelmatig een basisonderhoud uitvoeren. Het neemt weinig tijd in beslag, is heel eenvoudig en maakt een groot verschil voor de look van je oprit. Meestal volstaat het om de klinkers eens goed te vegen met een harde borstel en af te spoelen met water.
Klinkers reinigen met javel, in een combinatie met zout en water kan ook. Het is dan wel nodig om de oprit achteraf nog te vegen zodat de mossen en algen kunnen afsterven. Enkele weken later kan je deze dan van de oprit verwijderen.
Zelf klinkers reinigen
Wil je de klinkers van je oprit toch liever zelf kuisen, dan hou je best rekening met enkele aspecten:
1. Geschikte producten voor de reiniging
Met bovenstaande tips voor het basisonderhoud kan je niet veel verkeerd doen. Het loopt wel vaak mis wanneer mensen hun klinkers een grondige schoonmaakbeurt willen geven. Je kan dan ook kiezen uit heel wat verschillende producten.
Mosbestrijdingsproducten, groene zeep, schoonmaakazijn, … Ook je klinkers reinigen met soda is mogelijk. Eén gouden regel: lees bij elk product grondig de gebruiksaanwijzing om een optimaal resultaat te garanderen. Andere opties zijn zout, chloor of ammoniak. Deze producten zijn echter wel minder milieuvriendelijk dan groene zeep, schoonmaakazijn of soda.
2. Mag je klinkers schoonmaken met een hogedrukreiniger?
Veel mensen gaan ervan uit dat de hogedrukreiniger het beste gereedschap is om een oprit te reinigen. Klinkers reinigen met de hogedrukreiniger kan, maar je moet toch goed opletten. Als de druk te hoog is beschadig je namelijk de toplaag van de klinkers. Daardoor ontstaan kleine gaatjes in de klinkers waarin mosvorming zal ontstaan.
Door het gebruik van een hogedrukreiniger wordt het oppervlak van de stenen ook ruwer en poreuzer. Vuil kan zich daardoor sneller en beter hechten, iets wat je ten koste wil vermijden. Je loopt ook het risico dat je de voegen na het hogedrukreinigen opnieuw zal moeten opvullen met zand om een verzorgde uitstraling te krijgen. Het voordeel daarvan is wel dat zand verdere mosgroei zal belemmeren. Je kan ook een terrasreiniger gebruiken voor de schoonmaak van de oprit. Deze zal voor minder opspattend vuil zorgen en je loopt minder risico om het opritoppervlak te beschadigen.