Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Keramische tegels oprit

Bij keramische buitentegels denk je wellicht eerst aan terrassen of tuinpaden. Toch zijn zulke harde, slijtvaste tegels ook geschikt voor opritten. Al moet je wel kiezen voor een dikkere variant en is een correcte, nauwgezette plaatsing essentieel. Uit welke keramische tegels voor je oprit kan je kiezen? Hoe is zo’n oprit opgebouwd? En op welke prijs per m² mag je ongeveer rekenen? Je leest het allemaal hier!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Keramische tegels oprit: prijs
Hoe oprit in keramische tegels leggen?
Zelf leggen of laten leggen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Zijn keramische tegels voor de oprit mogelijk?

Jazeker, al zijn er wel een paar belangrijke aandachtspunten. Zo moet je vooral letten op de dikte en de afmetingen van de keramische tegels voor je oprit en ook zorgen voor een correcte, minutieuze plaatsing. Een klein woordje uitleg:

 • Dikte: keramische tuintegels zijn doorgaans slechts 2 cm dik, maar dat is onvoldoende bij een oprit. Kleitegels voor een oprit hebben een minimale dikte van 6 cm nodig. Er bestaan bv. zulke tegels met een betonnen onderlaag die 6 à 8 cm dik zijn.
 • Afmetingen: idealiter zijn keramische tegels op een oprit niet groter dan 60 x 60 cm. Kies je toch voor een groter formaat? Dan moeten de tegels zeker dikker zijn dan 6 cm en is er ook een wapeningsnet nodig.
 • Plaatsing: het leggen van een oprit met keramische tegels vergt de nodige precisie en een vakkundige, correcte opbouw. Zo moet de voeg tussen de tegels minstens 2 cm breed zijn, werk je best met een fundering van gebroken steenpuin en drainerend zand, …

Wil je een oprit in keramische tegels leggen? Laat je dan zeker eerst goed adviseren door een ervaren vakspecialist. Zo ben je zeker van een oprit op maat van je woning, persoonlijke wensen en budget. Start je aanvraag hier!

keramische tegels oprit

 

Voor- en nadelen van oprit in keramische tegels

Wil je een oprit met stijlvolle, luxueuze tegels in plaats van andere materialen als gepolierd beton, klinkers, grasdallen, …? Dan kan je naast keramische tegels ook kiezen voor natuursteen tegels of betontegels. Twijfel je nog tussen die verschillende types tegels? We zetten even de voor- en nadelen van keramische tuintegels voor je oprit op een rij:

 

 • Lange levensduur: keramische tuintegels zijn hard, slijtvast en krasbestendig. Daardoor gaan ze ook erg lang mee. Zeker als je kiest voor een dikkere variant van 6 à 8 cm die geschikt is voor opritten. Zijn ze correct aangelegd en maak je ze af en toe schoon? Dan kunnen zulke tegels een leven lang meegaan.
 • Onderhoudsvriendelijk: harde kleitegels op je oprit zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Vuil kan namelijk niet in het harde oppervlak dringen, waardoor vlekken amper voorkomen. Het volstaat ruimschoots om de tegels op tijd en stond eens schoon te maken met een schuurborstel, water en een neutrale zeep, …
 • Tal van uitvoeringen: de mogelijkheden qua kleuren, decoratieve prints, afwerkingen, … van keramische tegels zijn zo goed als eindeloos. Zo kan je bv. kiezen voor kleitegels met de look van hout, natuursteen, graniet, beton, … Verder lees je meer over de mogelijke uitvoeringen van zulke keramische tegels.
 • In de kern gekleurd: keramische tegels bestaan uit een speciaal kleimengsel dat in een oven gebakken is. Daardoor zijn zulke tegels gekleurd tot in de kern. Zo blijven ze er altijd mooi uitzien en valt een eventuele kleine beschadiging nauwelijks tot niet op.
 • 1 geheel met je terras: wil je ook je terras, een tuinpad, … aanleggen? Dan kan je voor dezelfde kleitegels kiezen als bij je oprit. Zo krijg je 1 stijlvol en uniform geheel.

 

 • Niet goedkoop: tegenover alle voordelen van keramische tuintegels voor een oprit staat natuurlijk wel het prijskaartje. Zulke tegels zijn niet de goedkoopste optie en kosten gemiddeld meer dan andere materialen als grind, grasdallen, …
 • Arbeidsintensieve plaatsing: 1 van de redenen voor de hogere kostprijs van een oprit in keramische tegels is de complexe plaatsing. Het aanleggen van zo’n oprit is een precieze klus met veel aandachtspunten. Daardoor vergt die aanleg ook heel wat tijd en moeite, met de nodige arbeidskosten tot gevolg.

 

Mogelijke uitvoeringen van oprit met keramische tegels

Van alle materialen voor de bestrating van opritten kan je met keramische tegels de meeste kanten uit. Kortom, je vindt dus sowieso een kleitegel op maat van jouw woning, je persoonlijke wensen en je budget. Je kan onder meer verschillende keuzes maken op vlak van…

 

1. Kleur

Aan het kleimengsel voor keramische tegels kan je tal van pigmenten laten toevoegen. Daardoor is het aanbod aan kleuren erg uitgebreid. Neutrale of gewaagdere kleuren, bleke of donkere tinten, …: het is allemaal mogelijk. Bovendien zijn zulke tegels ook 100% kleurbestendig.

 

2. Prints

Naast kleuren kan je bij kleitegels ook kiezen uit een brede waaier aan decoratieve prints. Er bestaan keramische tegels met een houtlook, betonlook, … Zo koppel je de voordelen van keramiek aan de uitstraling van andere materialen. Bovendien zijn die imitaties nauwelijks tot niet van het origineel te onderscheiden.

 

3. Afmetingen

Hou er rekening mee dat je best niet kiest voor te grote keramische tegels voor je oprit. Bij een dikte van 6 cm zijn de tegels best niet groter dan 60 x 60 cm. Anders loop je op termijn het risico op schade door de zware belasting van je wagen. Wil je toch grotere tegels? Dan moeten die ook dikker zijn.

 

4. Reliëf

Keramische buitentegels hebben doorgaans een gladder oppervlak, maar dat is voor een oprit natuurlijk niet ideaal. Daarom ga je best voor keramische tegels met een grovere structuur en een antisliplaag. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij de vakspecialisten die je contacteert.

 

TIP: vergelijk het aanbod van meerdere vakspecialisten!

Niet elke bestratingswerker heeft dezelfde keramische tegels in zijn gamma. Wil je dus een breed overzicht van de mogelijke tegels voor jouw oprit? Dan laat je best meerdere vakbedrijven langskomen voor een adviesgesprek over jouw oprit. Zo kan je hun aanbod aan tegels, maar ook hun prijzen, werkwijzen, … vergelijken. Dat biedt de beste garantie op een doordachte keuze.

Vrijblijvend voorstellen voor jouw oprit ontvangen? We brengen je gratis en eenvoudig in contact met meerdere vakspecialisten in je buurt via onze offerteservice.

 

Keramische tegels oprit: prijs

Wil je je oprit laten aanleggen met keramische tegels? Dan hangt de kostprijs vooral af van de gekozen tegel, de oppervlakte van je oprit, de moeilijkheidsgraad van het project, … Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs van 75 à 150 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

Een totaalprijs voor je oprit? Dan vraag je best meerdere prijsvoorstellen aan bij bestratingswerkers actief in je buurt. Zo kan je die eindprijzen naast elkaar leggen, maar ook andere factoren als de ervaring van de vakbedrijven, hun werkwijze en uitvoertermijn, … Start je aanvraag hier!

 

keramische tegels voor oprit

 

Hoe oprit in keramische tegels leggen?

Een oprit met keramische tegels leggen vergt de nodige ervaring en vakkennis. Dergelijke tegels zijn namelijk dunner dan de meeste andere bestratingsmaterialen. Hoe gaat een vakbedrijf dan precies te werk om verzakkingen te voorkomen, afbrokkelende of kapotgevroren tegels te vermijden, …? Een kort stappenplan:

 

 1. Graafwerken uitvoeren

  Voor een stabiele en goed drainerende opbouw van je oprit graaft een bestratingswerker eerst de ondergrond ongeveer 30 à 35 cm uit. Hij zorgt daarbij ook voor voldoende afschot met het oog op een goede afwatering.

 2. Fundering van steenpuin plaatsen

  Het is belangrijk dat de keramische tegels komen te liggen op een stabiel fundament. Daarom brengt de vakspecialist eerst een (onder)fundering aan van gebroken steenpuin. Die laag is doorgaans zo’n 15 à 25 cm dik. Met een speciale trilplaat egaliseert hij deze laag steenpuin, zodat ze niet meer kan verzakken.

 3. Egalisatielaag van drainagemortel leggen

  Bovenop de laag steenpuin brengt de vakman een egale ondergrond voor de keramische tegels aan. Doorgaans is dat een egalisatielaag van 5 à 10 cm die bestaat uit drainerend zand met wat cement in de bovenste laag.

 4. Keramische tegels correct verlijmen

  In een laatste fase is het dan tijd voor het leggen van de keramische tegels zelf. Een vakman verlijmt die op de laag stabilisé en maakt daarbij gebruik van afstandshouders. Liggen de randen van de tegels te strak tegen elkaar? Dan zullen de tegels op termijn namelijk afbrokkelen door de bewegingen van je wagen.

Op zoek naar een bestratingswerker in je buurt? Vul dan gewoon ons gratis offerteformulier in. Nadien nemen meerdere vakspecialisten contact met je op voor een verkennend adviesgesprek bij je thuis. Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

Zelf leggen of laten leggen?

Er zijn heel wat valkuilen bij het leggen van een oprit met keramische tegels. Wil je vermijden dat je na verloop van tijd met schade te maken krijgt? Dan werk je best samen met een ervaren vakbedrijf. Zo ben je helemaal zeker van…

 • Advies op maat: uit welke keramische tegels voor je oprit kan je kiezen? Wat is de ideale opbouwhoogte voor jouw oprit? Hoe dik moeten je tegels minstens zijn? Een bestratingswerker geeft je graag advies op maat van jouw project.
 • Correcte opbouw: een vakspecialist bouwt je oprit op volgens de regels van de kunst. Van de grote graafwerken tot en met het verlijmen en afwerken van je keramische tegels. Zo geniet je van een stabiele, stijlvolle oprit voor vele jaren.
 • Snelle werkzaamheden: als je zelf aan de slag gaat, moet je ook een graafmachine, trilplaat, … huren. Een bestratingswerker beschikt over al het nodige gereedschap en heeft er ook veel ervaring mee. Zo gaat het plaatsen van je oprit relatief snel.
 • Tegels van topkwaliteit: een specialist werkt enkel met keramische buitentegels van topkwaliteit. Zo ben je zeker dat de tegels na verloop van tijd niet verkleuren, geen vlekken beginnen te vertonen, optimaal bestand zijn tegen vocht, zuren, …

BELANGRIJK: zoek je naar de meest geschikte vakspecialist voor jouw oprit in keramische tegels? Vraag dan vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere experts in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde bestratingswerkers