Oprit in kasseien
Kasseien zijn voor veel bestratingsdoeleinden geschikt. Ze zijn ontzettend sterk, hebben een authentieke look en zijn mede hierdoor prima geschikt voor het gebruik in opritten. Een oprit in kasseien is erg duurzaam en wordt in de loop de jaren door natuurlijke slijtage alleen maar mooier.
Welke soorten kasseien bestaan er?
Kasseien, ook wel kinderkoppen genoemd, zijn kleine vierkante of rechthoekige blokken natuursteen die van boven naar beneden toe taps aflopen. Ze worden van oudsher vooral in Noord-Frankrijk en België gebruikt in wegen, terrassen, bestratingen en opritten. Kasseien kunnen gemaakt zijn van stollingsgesteente (porfier, graniet, basalt) of zandgesteente (gres, kandla, hardsteen). Kasseien zijn hard, gang erg lang mee en daarom goed geschikt om terrassen en opritten mee te maken.
Aangezien kasseien eigenlijk onverslijtbaar zijn, worden ze zowel nieuw als gebruikt aangeboden. De gebruikte soorten zijn veel gevraagd vanwege hun natuurlijke look en afgesleten oppervlak. Belgisch porfier is altijd in trek geweest bij de consument en is door de grote vraag daarom niet altijd meer te verkrijgen. Er zijn echter zeer goede alternatieve soorten die na een verouderingsproces erg op Belgisch porfier lijken. Naast porfier zijn er nog een aantal andere populaire soorten:
Zweeds Graniet heeft een grijs-roze achtige kleur. Bevat veel ijzer dat glinstert in de zon.
Portugees Graniet is bekend om zijn grijs- tot grijsblauwe uitstraling.
Turks Vietnamees basalt is een zwarte harde steensoort.
Belgisch Gres is een zandsteensoort die iets minder hard is dan graniet en basalt.
Motieven en uitvoeringen
Boeren kasseien: Mix van meerdere soorten kasseien in diverse formaten.
Mozaïek kasseien: kleine vierkante kassei-steentjes van 7×7 cm groot, ot max. 9×9 cm groot.
Platines: Dit zijn afgeplatte kasseien. Bekende soorten zijn Kandla (grijs en bruin). De stenen worden veelal uit Azië geïmporteerd maar gebruikte soorten zijn ook te koop (de oudere soorten Belgische platines zijn soms duurder dan nieuwe).
Kasseien leggen: Werkwijze en aandachtspunten
Het leggen van een oprit in kasseien, is door de ongelijke (wilde) vorm van de stenen minder eenvoudig dan het leggen van klinkers. We spreken dan over echte natuurstenen kasseien en niet over imitatie kassei-klinkers die alle hetzelfde van vorm zijn. Kasseien leggen laat je dan ook het best over aan een ervaren kasseier. Dan weet je zeker dat de stenen mooi vlak liggen en dat eventuele legpatronen ook mooi uitkomen. Kasseien kunnen in de mooiste verbanden worden gelegd. Het leggen van kasseien gaat op de volgende wijze:
1. Op de plek waar de oprit moet komen, wordt de grond afgegraven. Vervolgens brengt men hier een losse laag gestabiliseerd zand op aan. Het zandbed wordt niet uitgevlakt zoals men bij het leggen van klinkers zou doen.
2. Er wordt een kuiltje in het zand gemaakt met een kassei-hamer, waarna de kassei in het zandbed wordt geklopt (langs een horizontaal gespannen metselkoord).
3. Na het plaatsen van alle kasseien, trilt men ze af en wordt de oprit ‘ingepapt’ met een dun zandcementmengsel. De voegen tussen de kasseien worden hierbij zorgvuldig met cement (of een ander soort mortel) gevuld.
4. De oprit wordt schoongemaakt met water. Hierna strooit men zand op de kasseien en worden ze schoon geborsteld. De oprit moet nu drogen en het duurt gemiddeld een week tot tien dagen (afhankelijk van de buitentemperatuur en de gebruikte mortel) voordat de oprit volledig belast mag worden met een auto.
Plaatsing van kasseien in zand
Kasseien kunnen ook in niet gestabiliseerd zand worden geplaatst. Het is dan wel belangrijk dat de ondergrond voldoende stabiel is. Een laag van gebroken steen (20 a 25 cm) kan dienen als ondergrond. De kasseien kunnen dan geplaatst worden in een laag zand van 5cm. Het opvullen van de voegen gebeurt met een fijn steenmateriaal (steenslag). De boordstenen moeten dan meestal wel in stabilise geplaatst worden i.v.m. de hoge belasting door zware voertuigen.
Voordelen en nadelen
Elk type materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen. Of kasseien een perfecte match zijn voor jouw woning hangt af van je persoonlijke voorkeur en eisenpakket:
Voordelen oprit in kasseien
• Rustieke authentieke uitstraling (past ook bij moderne woningen)
• Kasseien zijn zeer sterk en duurzaam
• Kasseien worden in de loop der tijd alleen maar mooier
Nadelen oprit in kasseien
• Het leggen is een specialistische klus (overlaten aan een bekwaam kasseier)
• Kasseien kunnen soms erg glad worden bij regenweer en sneeuwval
• Lopen over de kasseien is wat hobbelig
Onderhoud oprit in kasseien
Kasseien kun je het beste reinigen met een oplossing van water en natuurzeep. Gebruik zeker niet te veel zeep want anders bereik je alleen het tegenovergestelde effect. De kasseien gaan dan door het achtergebleven vettige zeeplaagje glad worden. Het hangt verder van het soort natuursteen af welke methode het beste is. Het zijn vooral de wat zachtere zandsteen soorten die gevoelig kunnen zijn voor zure agressieve schoonmaakmiddelen.
Twijfel je aan een bepaald schoonmaakmiddel? Maak dan eerst een verdunde oplossing aan en probeer het uit op een klein oppervlak en kijk wat het resultaat is. Mocht het niet lukken, maak de oplossing dan in stappen wat sterker. Bij olie en vetvlekken kun je ook eens wat rivierzand erop strooien. Het zand neemt dan de vervuiling op, de stenen worden minder glad en tevens schuur je de ondergrond ermee schoon.
Wil je je oprit laten reinigen door een professional? Via onze offertedienst kan je eenvoudig, gratis en vrijblijvend prijzen aanvragen. Klik hier voor meer info en offertes voor opritreiniging.
Prijs kasseien leggen per vierkante meter
Voor het laten plaatsen van een oprit in kasseien ben je gemiddeld genomen 35 tot 45 euro (ex. BTW) per vierkante meter kwijt. Aangezien prijzen sterk variëren naargelang de oppervlakte, ondergrond, gewenst motief en type kassei doe je er goed aan een prijs op maat aan te vragen. Maak nu gebruik van ons offerteformulier en vraag online prijzen en informatie aan.