Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Opritaanleggen.net Online info & inspiratie voor het aanleggen van een oprit.
Vergelijk meer dan 300+ bestratingswerkers online!
header image
Opritaanleggen.net

Siergrind: info & voor-en nadelen

Siergrind is niet alleen geschikt voor verhardingen van tuinpaden, het kan ook goed toegepast worden in opritten. In dit artikel vind je meer informatie over grind, split en over het gebruik ervan in de oprit.

 

 

voorbeeld van siergrindWat is siergrind?

Grind is afkomstig van rotsen en in de loop der eeuwen en millennia glad geschuurd door stromend water, zand en ander gesteente. Het wordt vaak gebruikt voor onder andere opritten. Het heeft een ronde vorm omdat het door natuurlijke processen rond is afgesleten.

+ Relatief goedkoop
+ Waterdoorlatend
+ Oprit in grind is eenvoudig aan te leggen

  Spoorvorming (zonder grind- of splitplaten)
 Maakt lawaai bij het belopen of berijden
 Lastiger te onderhouden dan vlakke ondergronden

 

 

Soorten grind

Grind kun je onderverdelen in berggrind, riviergrind en zeegrind.

  • Berggrind is steenmateriaal dat in de loop der millennia los is gekomen van rotsen. Het wordt gewonnen in zandgronden en bestaat voornamelijk uit kwarts. Berggrind is vanwege de natuurlijke polijsting glad van structuur.
  • Riviergrind bestaat uit steenmateriaal van rotsen, dat door rivierstromingen glad is gepolijst. In Europa wordt het vooral gewonnen in de Rijn, de Waal , de Maas, en de Ourthe. Rijngrind en Waalgrind bestaat nagenoeg alleen uit kwarts en is grijsachtig van kleur. Maasgrind is bonter van kleur en bevat naast kwarts ook steensoorten als porfier, kalksteen en zandsteen.
  • Zeegrind is net als riviergrind steenmateriaal dat door erosie van rotsen is ontstaan. Het is glad van vorm omdat het in de loop der eeuwen tegen andere natuurlijke materialen heeft geschuurd. Zeegrind wordt aan de kust gewonnen (onder andere: Nauw van Calais)

 

Voorbeeld van oprit in siergrind

 

Verschil met split

Split is eerder hoekig van vorm omdat het gewonnen wordt in steengroeves. Het ontstaat door splijting van natuursteen. Split wordt daarom ook wel breuksteen genoemd. Bekende soorten split voor de oprit zijn: dolomiet, basaltsplit, Yellow Sun, Ardenner split, schots graniet,en grauwacke.

 

Hoe kies ik de juiste soort?

Voor een oprit kun je zowel grind als split nemen maar split blijft beter liggen en zal minder snel onder de banden uitspringen. In vergelijk tot grind voelt split wat harder aan de voeten maar is het doorgaans makkelijker beloopbaar. Het beste kies je voor een kaliber tussen de 7 en 20 mm. 8/16 is een veelgebruikte maat voor opritten. Kleinere steentjes (dan 8 mm) gaan snel tussen de banden zitten en grotere kalibers zijn weer onprettig om te belopen of berijden. Wanneer je splitplaten gebruikt is het maximum kaliber van het grind meestal 30 tot 32 mm.

 

Siergrind prijs

Boerengrind voor de oprit (8/16 mm) heb je al vanaf €80 per 1500kg. Prijzen voor andere soorten grind en split kunnen oplopen tot wel €340 voor marmersplit. Grijs Ardennen split kost gemiddeld €100 per 1500 kg. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project?

Vraag nu gratis & vrijblijvend verschillende offertes aan bij aannemers uit uw regio.

 

Siergrind op een oprit

 

Opbouw van een oprit in grind

Voor de fundering van een oprit in siergrind kun je het beste een laag gebroken puin gebruiken (menggranulaat). Een laagdikte van 20 tot 25 centimeter is aan te raden. Door deze funderingslaag af te trillen met een trilplaat krijg je een stabiele ondergrond waarop de afwerkingslaag gelegd kan worden. Dit kan met- of zonder splitplaten.

 

Splitplaten voor de oprit

Splitplaten of grindplaten zijn kunststof matten met een honingraat structuur. Ze kunnen rechtstreeks op de funderingslaag worden aangebracht. Splitplaten zorgen ervoor dat het grind of het split netjes op zijn plaats blijft liggen en er geen spoorvorming ontstaat wanneer er (zware) voertuigen over de oprit rijden. Bij veel bereden opritten zijn splitplaten zeker aan te raden. Je voorkomt er mee dat je de oprit al te vaak moet aanharken. Niet strikt noodzakelijk dus maar wel handig.

 

oprit in siergrind

 

Hoeveel grind heb je nodig?

Voor een oprit heb je een laagdikte van 5 tot 7 centimeter nodig (kaliber grind: 7-20 mm). Met een bigbag van 1000kg (= 1m³ / 1 kuub). Kun je ongeveer 20m² aan oprit creëren met een laagdikte van 5 cm. Je kunt de hoeveelheid grind die je nodig hebt berekenen aan de hand van de volgende formule: Lengte x Breedte x Laagdikte (alles in meters). Voor een oprit van 45 vierkante meter heb je dan nodig: 45 x 0.05 = 2.25m³. Grind wordt meestal geleverd in bigbags van 750-1500kg. Kleinere hoeveelheden zijn op aanvraag meestal ook mogelijk zodat je niet met al te grote overschotten blijft zitten.

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers