Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Strakke oprit

Heb je een moderne woning en wil je een oprit die hierbij aansluit? Dan is een egale, strakke oprit meestal de beste keuze. Wat zijn de voordelen van dit type bestrating en wat zijn de opties qua vormgeving? Hoeveel kost een strakke oprit gemiddeld? En waar moet je op letten tijdens de aanleg?

Ga snel naar:
Mogelijkheden strakke oprit
Prijs strakke oprit
Belangrijke aandachtspunten
Zelf aanleggen of specialist?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een strakke oprit?

Wat zijn alle voordelen van een strakke oprit? We zetten ze hier voor je op een rij:

 • Moderne uitstraling: een strakke oprit is meestal het mooiste als je deze combineert met een moderne woning. Je geniet dan van een verzorgd en afgewerkt geheel dat esthetisch gezien tot in de puntjes klopt. Tegelijkertijd kan het ook zeker een mooie aanvulling zijn voor een traditioneler of industrieel huis. Alles hangt af van je woonstijl en wensen.
 • Bestand tegen zware belasting: de materialen die je gebruikt voor een strak ogende oprit zijn doorgaans erg stevig en drukvast. Dit maakt zo’n oprit ook perfect geschikt voor zwaardere auto’s.
 • Vele uitvoeringen: er zijn veel manieren om dit soort opritten te realiseren. Zo kies je tussen verschillende materialen, afwerkingen, kleuren, …
 • Onderhoudsvriendelijk: de meeste strakke opritten zijn erg onderhoudsvriendelijk en moet je alleen periodiek reinigen met een borstel en wat water. Eventueel kan je nog ontmossen met schoonmaakazijn en een hogedruk spuit.

Wil je nog meer info over opritten? Een gespecialiseerde plaatser helpt je graag verder met gericht advies. Vergelijk vrijblijvend meerdere vakmensen actief in je buurt.

strakke oprit

 

Mogelijkheden strakke oprit

Een strakke oprit is met verschillende materialen te realiseren. Hieronder bespreken we een aantal van de populairste opties:

 

OPTIE 1: klinkers

klinkers strakke oprit

Klinkers zijn een ideale keuze voor een drukvaste, stevige en unieke oprit. Zo zijn deze in allerlei verschillende patronen te leggen, zijn ze beschikbaar in vrijwel alle denkbare kleuren, … Je kan er zelfs voor kiezen om zo’n oprit waterdoorlatend te maken (door voldoende dikke voegen).

Wat betreft het materiaal heb je 2 opties: beton of klei. Betonklinkers zijn drukvaster en goedkoper, maar verkleuren sneller en zijn wat gevoeliger voor viezigheid. Kleiklinkers zijn dan weer beter bestand tegen vuil en zullen niet zo snel verkleuren door zonlicht, maar zijn prijziger en minder drukvast.

Richtprijs: € 35 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

OPTIE 2: tegels

tegels strakke oprit

Naast klinkers kan je ook tegels gebruiken voor een strakke oprit. Hierbij heb je doorgaans de keuze tussen natuursteen (5 cm dik) of beton (6 cm dik). Natuursteen heeft altijd een erg unieke uitstraling. Daarnaast is het zeer stevig, duurzaam en ben je verzekerd van een lange levensduur. Ten slotte is een oprit met natuursteen onderhoudsvriendelijk en simpel aan te leggen. De nadelen? Het is krasgevoelig en relatief duur.

Beton heeft daarentegen een stuk betere prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast is het erg duurzaam, sterk, slijtvast, … Echter vergt het wel wat meer onderhoud en zijn de tegels altijd minder kleurvast.

Richtprijs: € 30 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

OPTIE 3: gegoten beton

gegoten beton strakke oprit

Wil je dat de oprit er niet alleen strak uitziet, maar dat deze ook uit 1 naadloze afwerkingslaag bestaat? Dan is een gegoten betonvloer een goede optie. Deze zijn erg drukvast, onderhoudsvriendelijk en op verschillende manieren af te werken. Denk aan gepolierd beton, geborsteld beton, uitgewassen beton, … Verder gaat het materiaal ook langer mee dan asfalt, maar heeft het ook meer tijd nodig om te drogen.

Richtprijs: € 50 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

TIP: vergelijk offertes voor een strakke oprit op maat

Wat is het beste materiaal voor jouw oprit? En hoe ben je zeker van de juiste keuze? Een expert staat je graag bij. Vergelijk vrijblijvend meerdere voorstellen van ervaren vakmensen actief in je buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies, eerlijke prijzen en een prachtig eindresultaat.

 

Prijs strakke oprit

De prijs voor een strakke oprit varieert tussen € 30 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vooral de materiaalkeuze heeft een grote invloed op de uiteindelijke kostprijs. Daarnaast spelen natuurlijk ook de oppervlakte en de moeilijkheidsgraad van de werken een rol. Een kort prijsoverzicht:

Type strakke opritGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Klinkers€ 35 - 100
Tegels€ 30 - 150
Gegoten beton€ 50 - 150

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Ook verschillen de tarieven van specialist tot specialist. Vergelijk daarom zeker de voorstellen van meerdere vakmensen via onze gratis offerteservice.

 

Belangrijke aandachtspunten

Een oprit is natuurlijk niet zomaar aan te leggen. Waar let je op voor een strak eindresultaat? Hieronder een paar punten om in het achterhoofd te houden:

 • Fundering: een stevige fundering is essentieel om verzakkingen te voorkomen. Doorgaans is een laag van zo’n 15 cm stabilisé (mengsel van cement, zand en water) voldoende. Hier bovenop komt dat een straatlaag van maximaal 5 cm om eventuele dikteverschillen weg te werken. Zo geniet je in no-time van een egale, strakke oprit.
 • Afwatering: wil je geen plassen water die op de oprit blijven liggen? Dan is een goede afwatering essentieel. Idealiter kies je voor een waterdoorlatende oprit met voldoende dikke voegen. Vraag zeker bij je gemeente na aan welke regels je moet voldoen.
 • Wel of geen vergunning: in Vlaanderen heb je in bepaalde gevallen een vergunning nodig als je een nieuwe oprit wil laten aanleggen. Dit is zo als het om een oprit gaat die niet functioneert als strikt noodzakelijke toegang naar het huis. Bij een simpele toegang naar je deur (max. 1,5 meter breed) of garage (max. 3 meter breed) is een vergunning niet vereist.

 

Zelf oprit aanleggen of specialist?

Hou je rekening met de fundering en de egalisatielaag, zorg je dat het eindresultaat waterdoorlatend is en beschik je over alle benodigde werktuigen en gereedschap? Dan kan je zelf een strakke oprit aanleggen. Echter zal het resultaat nooit zo mooi zijn als wanneer je het aan een expert overlaat. Meestal doe je dus het best een beroep op de ervaring van een ervaren professional. Zo geniet je van …

 • Gericht advies: welke materialen kan je kiezen voor een strakke oprit en hoe regel je hierbij de afwatering? Hoe kan je jouw nieuwe oprit onderhouden, en hoe vaak moet je dit doen? Zijn er nog andere belangrijke punten? Een ervaren expert weet het antwoord op al je vragen en begeleidt je van aanvraag tot plaatsing.
 • Efficiënte en strakke uitvoering: een professionele plaatser heeft jaren aan ervaring en legt op dagelijkse basis opritten aan. Kies je voor zo’n vakspecialist, dan ben je zeker van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Ook zullen de werken sneller verlopen dan wanneer je zelf de mouwen opstroopt.
 • Kwalitatieve materialen & gereedschap: een expert beschikt over alle benodigde materialen en werktuigen. Deze zijn tegelijkertijd ook van de hoogste kwaliteit. Daarnaast kan zo’n expert het materiaal voor je oprit doorgaans goedkoper aanschaffen.

 

Meer weten over opritten? Vraag advies aan een expert!

Ben je overtuigd van de voordelen van een strakke oprit, maar wil je nog wat meer weten over de beschikbare uitvoeringen, mogelijke materialen, hoe je zo’n oprit best kan onderhouden, … vóór je een beslissing maakt? Vraag dan een expert om advies.

TIP: via onze offerteservice kom je snel én gratis in contact met één of meerdere vakmensen actief in je buurt. Start je aanvraag via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde bestratingswerkers