Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Opritaanleggen.net Online info & inspiratie voor het aanleggen van een oprit.
Vergelijk meer dan 300+ bestratingswerkers online!
header image
Opritaanleggen.net

Oprit in betonklinkers

Betonklinkers, ook wel betonstraatstenen genoemd, zijn erg geschikt voor gebruik in de oprit. Ze zijn goed bestand tegen zware belastingen en kunnen mooi vlak en in diverse patronen worden gelegd. Betonklinkers zijn in diverse kleuren te verkrijgen en zijn niet duur. Wil je een voordelige oprit die lang mee gaat? Kies dan voor een oprit in betonklinkers.

 

 

Oprit van betonklinkers

Welke soorten betonklinkers bestaan er?

Betonklinkers zijn te verkrijgen in drie verschillende formaten: Waalformaat, dikformaat en Lingeformat. Voor gebruik in de oprit zijn alleen het dikformaat (20/21 x 7 x 7) en het Ligneformaat (24 x 8 x 8) geschikt. Deze stenen, van respectievelijk 7 en 8 centimeter dik, kunnen zware belastingen door voertuigen aan. Betonklinkers van slechts 6 centimeter dik (waalformaat) zijn hiervoor niet geschikt.

 

Gekleurde betonklinkers

Betonklinkers kun je in principe in alle kleuren van de regenboog kopen. De techniek waarmee de het beton gekleurd wordt, is in de loop der tijd steeds verfijnder geworden. Zo kan men inmiddels speciale granulaten in de toplaag van de stenen verwerken waardoor niet alleen het oppervlak een specifiek uiterlijk krijgt maar ook de kleurvastheid toeneemt. Stenen met specifieke oppervlakken zijn vanzelfsprekend wel wat kostbaarder dan gewone standaard betonklinkers.

 

 

Prijs oprit in betonklinkers

Voor het laten bestraten van de oprit met betonklinkers betaal je gemiddeld genomen tussen de 35 en 55 euro per vierkante meter. Het gaat dan om standaard betonklinkers. Hoe meer hoeken en smalle paden er zijn, hoe hoger de gemiddelde prijs zal zijn. Voor een vrijblijvende prijs op maat verwijzen we u graag door naar onze online offerteservice. Meer informatie vind je hier.

 

Betonklinkers

 

Hoe wordt een oprit in betonklinkers gelegd?

1. De grond wordt ter hoogte van de afrit afgegraven.

2. Boordstenen worden aan de randen aangebracht met stabilisé. Deze dienen ter versteviging van de oprit.

3. Een laag genivelleerd steengruis dient als fundering.

4. Op het steengruis brengt met een laag stabilisé aan die goed aangestampt word met een trilplaat.

5. Met een reilat vlakt men het zandbed nauwkeurig uit, waarbij rekening wordt gehouden met een afschot van 1 tot 2 centimeter. Het afschot is nodig voor een goede afwatering van de oprit.

6. De klinkers worden van buiten naar binnen in het zandbed gelegd, men loopt alleen over de klinkers aangezien het zandbed netjes is uitgevlakt.

7. Wanneer alle klinkers zijn gelegd, worden ze met de trilplaat nog eens goed afgetrild.

8. De oprit kan nu gevoegd worden met een fijne zandsoort. Het zand wordt over het tegelbed uitgestrooid en met een bezem in de voegend verdeeld.

 

 

Voor- en nadelen van betonklinkers

Voordelen van een oprit in betonklinkers
• Betonklinkers zijn goedkoop.
• De stenen zijn maatvast.
• Een terras in betonklinkers is sterk en duurzaam. Zware belasting is mogelijk.

 

Nadelen van een oprit in betonklinkers
• Betonklinkers zijn niet altijd kleurvast (de goedkopere soorten)

• Indien de stenen niet gecoat zijn, kan er wat sneller groene aanslag op ontstaan dan bij kleiklinkers het geval is.

 

Cirkels betonklinkers

 

Onderhoudstips betonklinkers

Informeer bij de fabrikant of de klinkers voorzien zijn van een beschermende coating. Indien dat zo is moet je hiermee rekening houden bij de keuze van het schoonmaakmiddel want sommige soorten tasten de beschermende coating aan.

Dooizout mag in de regel wel gebruikt worden met uitzondering van bepaalde soorten betonklinkers. Zorg er wel voor dat er geen ophopingen van dooizout blijven liggen.

Het verwijderen van olie- en vetvlekken doe je het best zo snel mogelijk met een speciaal middel zoals: Lösefix (Lithofin), HG Super remover of Techniseal reiniger-en ontvettingsmiddel. Let erop dat dit soort middelen het uitzicht van het terras blijvend kunnen veranderen! Volg de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig op en probeer het desnoods eerst op een klein oppervlak uit.

Groene aanslag betonklinkers verwijderen
Gebruik GEEN hogedrukspuit. Hiermee maak je het oppervlak van de stenen ruwer waardoor algen en mossen zich alleen maar makkelijker kunnen gaan hechten aan het oppervlak. Een hogedrukspuit in combinatie met een speciale terrasreiniger is vanzelfsprekend wel mogelijk. Je kunt mossen en algen voorkomen door het terras periodiek te behandelen met een anti-mos of een anti-alg product.

Je oprit laten reinigen door een vakman? Via onze online offerteservice wordt prijzen vergelijken heel eenvoudig! Klik hier om naar de offertepagina voor opritreiniging te gaan.

 

oprit in rode betonklinkers

 

Impregneren en coaten van betonklinkers

Om vervuiling of bealging te voorkomen, kun je betonklinkers impregneren met een beschermende vloeistof. Deze vloeistof dringt diep in de steen door en sluit deze vervolgens af waardoor het beton minder poreus wordt. Er zijn in de handel diverse producten waarmee je een terras of oprit kunt impregneren. Een andere methode is het zogenaamde coaten van beton. Sommige betonklinkers zijn in de fabriek reeds voorzien van een speciale coating. Dit is een transparante beschermlaag die als een film op het oppervlak van de tegel ligt. Meestal krijgen gecoate stenen hierdoor een matglans.

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers