Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Opritaanleggen.net Online info & inspiratie voor het aanleggen van een oprit.
Vergelijk meer dan 300+ bestratingswerkers online!
header image
Opritaanleggen.net

Oprit in beton

Een oprit in beton is oersterk, zeer duurzaam en makkelijk te onderhouden. Eenmaal geplaatst heb je er weinig omkijk meer naar. Een van de meest bekende betonvloeren is de gepolierde betonnen vloer maar er zijn nog meerdere soorten afwerkingen. info over de soorten afwerkingen met hun prijs en realisaties vind je hier.

 

Beton plaatsen

Soorten afwerking van betonnen oprit

Een oprit in beton kun je op verschillende manieren laten afwerken. Een van de meest bekende is gepolierde beton. Het wordt veel toegepast om dat het een mooie strakke look heeft, zeker in combinatie met ingeslepen voegen waardoor je het effect van gigantische natuurstenen tegels krijgt. Er zijn echter ook nog andere mogelijkheden. Een overzicht van de mogelijke afwerkingen:

 

Gebezemd beton: Het beton wordt minder lang (of op andere manier) gevlinderd en met een harde soort borstel gebezemd. Hierdoor ontstaat een ruw slipvast oppervlak dat voorzien is van dunne groeven. Er zijn verschillende kleuren mogelijk. Ben je op zoek naar een slipvaste en matte oprit in beton, dan is gebezemd beton de beste keuze.

Uitgewassen beton: Dit soort beton bestaat uit natuurlijke granulaten die in de toplaag van het beton zijn verwerkt. Hierdoor heeft het beton een grind-effect (vergelijkbaar met grindtegels) en is hij erg slipvast. Het nadeel van dit type betonoprit is dat hij sneller ontmost moet worden.

Printbeton (gefigureerd beton): Het ‘printen’ van beton is een vrij nieuwe veelbelovende techniek die uit Amerika is overgewaaid. Bij deze techniek brengt men in het vers gestorte (gekleurde) beton een dunne kunststof stempelmat aan die voorzien is van een bepaald patroon (bijvoorbeeld een klinker-patroon). Hierna brengt men een (tweede) kleurstof aan op het beton. Wanneer later de stempelmatten worden verwijderd, laat de stempel een bepaald patroon en structuur achter op het beton. Ook dit type beton oprit is slipvast.

 

Beton oprit

 

Voordelen en nadelen van een betonnen oprit

 

Voordelen

• Naadloze vloer, dus geen onkruid tussen tegels.

• Eenvoudig schoon te maken met een bezem / tuinslang

• Erg sterk en duurzaam. Gaat in principe een leven lang mee zonder dat je er omkijken naar hebt.

• Geen onderhoud nodig

 

Nadelen oprit in beton

• Afhankelijk van de afwerking van de vloer, kan deze bij regen of sneeuwval glad worden.

• Het storten en polieren van de vloer vergt de nodige vakkennis. Vooral over de samenstelling van het beton en het uitdrogingsproces daarvan. Wanneer hier fouten in worden gemaakt, kan er tijdens het drogingsproces scheurvorming optreden.

• Haarscheurtjes (zijn inherent aan een betonnen vloer).

 

 

Prijs oprit in beton

De kostprijs van een betonnen oprit wordt vooral bepaald door het aantal vierkante meters, de gewenste dikte en de locatie van de oprit. Locaties die moeilijk te bereiken zijn voor de cementwagen, kunnen de prijs ook doen oplopen. Voor een gemiddelde oprit van 15 cm dik moet je rekening houden met 35 a 50 euro per vierkante meter. Dit valt in vergelijking met andere materialen bijzonder goed mee. Zeker omdat er ook geen funderingslaag nodig is. Laat je de werkzaamheden combineren met andere zaken in de tuin, zoals het aanleggen van terrassen of tuinpaden, dan kan de prijs per vierkante meter nog beter uitvallen. Voor een vrijblijvende offerte op maat verwijzen we u graag door naar ons online offerteformulier.
Klik hier voor meer informatie.

 

 

Onderhoud: oprit in beton impregneren

Wanneer je een oprit in beton wilt laten aanleggen, dan kan je er ook voor opteren om een beschermende laag aan te brengen door middel van impregnatie. Door het beton te impregneren bescherm je deze tegen vocht, vuil, vorst en andere externe invloeden. Je kunt dit ook achteraf doen maar dan is het een stuk kostbaarder, aangezien de vloer dan eerst weer geschuurd moet worden en de ‘curing compound’ verwijderd moet worden.

 

Betonnen oprit

 

Het aanleggen van een oprit in beton gebeurt in een aantal opeenvolgende stappen:

1. Op de plaats waar de oprit moet komen wordt een bekisting aangebracht.

2. In de bekisting komt een plastic folie op de grond te liggen met daarop een metalen wapeningsnet. Een aantal betonklinkers dient als afstandhouders tussen de grond en het wapeningsnet.

3. Het beton wordt in de bekisting gestort met behulp van een betonmixer en betonpomp. Hierna wordt het netjes uitgevlakt.

4. Zodra de vloer beloopbaar is (maar nog niet volledig uitgehard) kan met beginnen met het polieren van de vloer (vlinderen). Met een poliermachine wordt het ruwe oppervlak van het beton in draaiende beweging geschuurd. Tijdens dit proces kan men kwarts of andere toeslagstoffen toevoegen die daarna in de toplaag van de vloer ‘gedraaid’ worden. Deze stoffen maken de vloer slijtvast en bepalen voor een groot deel het uitzicht van de vloer.

5. Om ervoor te zorgen dat het beton niet te snel uitdroogt en gaat scheuren, brengt men een beschermende laag op het beton aan. Dit is een zogenaamde ‘curing compound’ op basis van acrylaat, hars of parafine. Deze compound wordt over het beton verneveld met een spuit.

 

Offertes voor een oprit in beton ontvangen?

Kies voor een betonexpert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele betonexperten