Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Opritaanleggen.net Online info & inspiratie voor het aanleggen van een oprit.
Vergelijk meer dan 300+ bestratingswerkers online!
header image
Opritaanleggen.net

Oprit met tegels aanleggen

Tegels zijn ideaal voor het creëren van een stabiele duurzame oprit. Je kunt ze in vele soorten en maten kopen en ook prijstechnisch gezien zijn ze erg interessant. Een oprit in tegels vereist weinig onderhoud, is erg sterk en gaat lang mee. Bij een professionele plaatsing heb je er een leven lang geen omkijken meer naar.

 

 

huis met oprit in tegels Waarom kiezen voor een oprit met tegels?

Een oprit die bestaat uit tegels is erg sterk, slijtvast en betaalbaar. Vooral betontegels zijn prijstechnisch gezien erg interessant. Deze tegels zijn goed bestand tegen vorst en je kunt kiezen uit meerdere kleuren en afwerkingen. Het nadeel van betonnen tegels is wel dat ze minder kleurvast zijn dan tegels van natuursteen. Dat wil zeggen, als je voor een tegel met gekleurde toplaag kiest. Deze toplaag kan op termijn immers gaan slijten waardoor de tegels wat lichter van kleur worden. Kies je voor grindtegels of voor standaard grijze betontegels dan heb je hier vanzelfsprekend geen last van.

 

 

Prijs per vierkante meter

De kostprijs voor het aanleggen van een oprit hangt samen met de voorbereidende werkzaamheden die verricht moeten worden (denk aan graafwerken, verwijderen van oude bestrating), de moeilijkheidsgraad van het project en het soort tegel. Gemiddeld moet je rekening houden met 30 tot 60 euro per vierkante meter (ex btw). Op interieurdesigner.be vind je exacte prijzen van heel wat vloeren.

 

 

Soorten tegels voor de oprit

Voor het gebruik in een oprit zijn met tegels zijn vooral beton en natuursteen erg geschikt. Bij gebruik van natuursteen moet je er wel op letten dat de tegels minimaal 5 cm dik zijn (beton 6 cm). Natuursteen is een stuk duurder dan beton maar door de natuurlijke warme uitstraling kun je er schitterende terrassen en opritten mee maken. Bij het leggen van natuursteen is het belangrijk dat de ondergrond goed gedraineerd is. Anders bestaat het risico dat de tegels bij vorst gaan scheuren. Tegels van natuursteen met een dikte van 5cm en groter dan 40×40 moeten doorgaans in een gestabiliseerd zandbed worden geplaatst. Bij kleinere formaten volstaat plaatsing in split of zand. Gangbare formaten: 30×30, 40×40, 50×50, 60×30 en 60×60.

 

Tip: kies voor een niet te lichte kleur
Voor een oprit in tegels kies je het beste voor een niet al te lichte kleur tegel. Op lichte stenen zie je olie en zwarte strepen van de autobanden nu eenmaal een stuk sneller.

 

oprit met tegels in beton

 

Betegelen van de oprit

Voor een oprit in tegels gebruikt stort men in de regel eerst een laag zand of een laag steenpuin (20-25 cm dik). Hier bovenop komt dan worteldoek met een laag straatzand van 5 tot 7 cm. dik te liggen. Worteldoek is niet perse noodzakelijk maar het is wel gunstig voor de stabiliteit van de oprit en ook onkruid wordt ermee voorkomen. Om spoorvorming te voorkomen mogen de tegels niet de klein zijn. De minimale afmeting bedraagt 15×20 cm. Het is belangrijk dat er bij de aanleg voldoende afschot (1cm per meter) wordt aangehouden zodat bij regenval het water snel kan worden afgevoerd. Laat de werken altijd uitvoeren door een professional. Kom hier gratis in contact met aannemers uit uw regio.

 

Vergeet de opsluitbanden niet

Bij een oprit is het belangrijk dat de tegels niet gaan verschuiven. Vooral bij het wegrijden en manoeuvreren van de auto komen er grote krachten vrij en wordt het tegelbed zwaar belast. Met opsluitbanden voorkom je dat de tegels gaan verschuiven. Voor een oprit in tegels gebruik je het beste opsluitbanden met een minimaal formaat van 6x20x100 cm.

 

Ideale formaat van de tegels

In verband met de belasting van een oprit kun je niet zomaar elk soort tegel gebruiken. Tegels die geschikt zijn voor een oprit zijn minstens 6 cm dik en beschikken in de meeste gevallen ook over een facetrand en een kleine verdikking aan de zijkanten. De dikte van de stenen is belangrijk in verband met het gewicht van de voertuigen die erover heen rijden. Door de facetranden en-of verdikking liggen de tegels niet volledig tegen elkaar aan en kan het regenwater goed afvloeien. Hierdoor zullen de tegels bij vorst of zware belasting niet gaan barsten. Het beste kies je voor een tegel met een minimale afmeting van 15×20 cm en maximaal 60×60.

 

oprit tegels met blauwe steen

 

Let op bij het reinigen van betontegels

Een oprit die bestaat uit betontegels kun je beter niet reinigen met een hogedrukspuit. Je loopt dan het risico dat je de beschermende toplaag van het beton beschadigt. De oprit zal er wel schoon door worden maar door het beschadigde oppervlak raken de tegels ook weer sneller vervuild. Kijk ook uit met allerlei agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor, antikal, etc. Het beste gebruik je een groene aanslagreiniger in combinatie met een tuinsproeier en een bezem. Zure schoonmaakmiddelen leiden vaak tot kalkuitbloei op de tegels. Dit is een witte uitslag op de tegel die in de meeste gevallen vanzelf weer wegtrekt.

Wil je een beroep doen op een professional voor de reiniging van je oprit? Via onze offertepagina kan je gratis en vrijblijvend voorstellen van vakmannen aanvragen en vergelijken.

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers