Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sierbestrating voor de oprit: soorten, prijs & aanleg

Een terras of tuinpad met sierbestrating geeft vele tuinen een luxueuze, stijlvolle uitstraling. Maar wist je dat zulke tegels of klinkers ook ideaal zijn om je oprit aan te leggen? In dit artikel lees je meer over de soorten sierbestrating voor je oprit, de aandachtspunten bij de plaatsing, de prijs, … Laat je zeker ook inspireren door onze 3 voorbeelden onderaan!

Ga snel naar:
Soorten sierbestrating voor oprit
Sierbestrating voor oprit: kostprijs
Belangrijke aandachtspunten
Hoe mijn oprit correct bestraten?
Sierbestrating oprit: 3 voorbeelden
Vergelijk offertes van vakbedrijven

 

 

Waarom kiezen voor sierbestrating voor mijn oprit?

Wil je je oprit (her)aanleggen? Dan kan je kiezen uit tal van materialen: van beton tot grind of grasdallen. Daarnaast bestaat er ook een breed aanbod aan tegels en klinkers. Zo’n sierbestrating bij een oprit zie je heel vaak in het straatbeeld en dat is geen toeval. Je oprit bestraten met zulke tegels of klinkers heeft de volgende voordelen:

  • Meerdere materialen, uitvoeringen, …: er bestaan tegels en klinkers voor opritten in meerdere materialen (beton, keramiek, …). Die zijn bovendien ook nog eens verkrijgbaar in tal van kleuren, structuren, prints, … En dan zijn er ook nog de mogelijke legverbanden voor zo’n oprit. Kortom, keuze genoeg om de oprit van je dromen vorm te geven.
  • Past bij elke woonstijl: klinkers passen eerder bij een landelijke, rustieke woonstijl. Hou je het graag strakker en modern? Dan zijn betontegels bv. meer aangeraden. Sierbestrating is dus een uitstekende optie voor elke woning.
  • Lange levensduur: met sierbestrating kies je voor een oprit voor het leven. Zeker als je werkt met hoogwaardige tegels of klinkers en de aanleg volgens de regels van de kunst is gebeurd. Bovendien blijft het onderhoud beperkt tot een schoonmaakbeurt met een schuurborstel, water en een neutrale zeep, …
  • 1 geheel met je terras, tuinpad, …: wil je met sierbestrating werken voor je oprit? Overweeg dan zeker om ook je terras, tuinpad, … met dezelfde stenen aan te leggen. Zo krijg je een fraai, harmonieus geheel rond je woning.

Je oprit laten aanleggen met sierbestrating? Daarvoor kan je terecht bij meerdere professionele plaatsers actief in je buurt. Via onze offerteservice ontvang en vergelijk je gratis en vrijblijvend meerdere offertes. Start je aanvraag hier!

sierbestrating

 

Soorten sierbestrating voor een oprit

Let op: niet elk type steen is geschikt voor een oprit. Zo zijn tegels in zachtere natuursteen bv. te breukgevoelig bij een zware belasting zoals die van een wagen. Welke soorten sierbestrating zijn dan wel ideaal? Een kort overzicht:

 

1. Keramische tegels voor de oprit

Deze tegels bestaan uit een kleimengsel dat is gebakken in een oven. Daardoor zijn ze tot in de kern gekleurd en valt een kleine beschadiging nauwelijks op. Bovendien kan je keramische tegels verkrijgen in tal van kleuren of met bepaalde prints als een houtlook. Welke uitvoering je ook kiest, met keramische tegels ben je zeker van een enorm stevige, slijtvaste en krasbestendige oprit.

Richtprijs: 75 à 150 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Betontegels voor de oprit

Vind je keramische tegels voor de oprit iets te duur? Dan zijn betontegels een budgetvriendelijker alternatief. Ook zulke tegels zijn slijtvast en beschikken over een hoge draagkracht. Vanwaar dan het prijsverschil? Betontegels voor een oprit vergen iets meer onderhoud en ze kunnen op lange termijn ook een beetje verkleuren. Tenzij je natuurlijk kiest voor standaard grijze betontegels.

Richtprijs: 50 à 90 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Klinkers voor de oprit

Klinkers zijn zowel verkrijgbaar in beton als in klei. Hier komen dezelfde verschillen terug als bij de tegels. Kleiklinkers kosten meer, maar ze zijn kleurvaster en beschikken over een tijdloze, natuurlijke charme. Ze vangen ook iets minder snel vuil dan betonklinkers. Kortom, heb je voldoende budget? Dan zijn kleiklinkers de betere keuze op lange termijn. In het andere geval kan je ook met betonklinkers een uiterst stevige oprit aanleggen die een zware belasting aankan.

Richtprijs betonklinkers: 35 à 90 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Richtprijs kleiklinkers: 50 à 100 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk type sierbestrating kies ik het best voor mijn oprit?

Heb je de knoop doorgehakt en wil je je oprit het liefst bestraten met tegels of klinkers? Dan hangt de beste keuze vooral af van je budget en je persoonlijke smaak. Als je het liever iets goedkoper houdt, kom je al snel bij betonnen tegels of klinkers uit. Keramische tegels of klinkers kosten dan weer iets meer, maar ze behouden hun fraaie uitzicht langer.

Prijzen vergelijken van meerdere sierbestratingen? Dat is een fluitje van een cent. Je vraagt gewoon vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen aan via onze offerteservice.

 

Sierbestrating voor oprit: kostprijs

De kosten voor jouw oprit hangen vooral af van het soort sierbestrating, maar ook de voorbereidende werken, de afwerking, … spelen een rol. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Soorten sierbestrating voor opritGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Keramische tegels75 à 150 euro
Betontegels50 à 90 euro
Kleiklinkers50 à 100 euro
Betonklinkers35 à 90 euro

Een totaalprijs voor jouw oprit? Dit zijn natuurlijk slechts prijzen per m². Ben je benieuwd naar het totaalplaatje? Dan vraag je het best prijsoffertes aan bij professionele plaatsers. Zo kan je gericht meerdere totaalprijzen vergelijken voor jouw project. Vraag nu vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen aan!

 

sierbestrating oprit

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je je oprit graag aanleggen met tegels of klinkers? Dan moet je rekening houden met enkele specifieke aandachtspunten. Anders bestaat de kans dat je op termijn met verzakkingen, verschuivingen of breuken te maken krijgt. Een ervaren vakbedrijf let bij de aanleg daarom op deze elementen:

 

  • Dikte van de tegels: een oprit moet heel wat gewicht kunnen dragen. Daarom moeten de tegels en klinkers voldoende dik zijn. Het gaat om een minimale dikte van 6 cm. Gaat het om tegels die groter zijn dan 60 x 60 cm of om een zwaardere belasting dan een auto (bv. een bestelwagen)? Dan is zelfs een dikte van 7 à 8 cm nodig.
  • Formaat van de tegels: bij een oprit is het belangrijk dat de tegels niet te groot zijn. Gaat het om een formaat groter dan 20 x 30 cm? Dan bestaat de kans dat ze opwippen en breken. Wil je toch grotere tegels? Dan zijn extra maatregelen nodig als een grotere dikte, een wapeningsnet, …
  • Legverband van de tegels of klinkers: naast de dikte en het formaat van de stenen bepaalt ook hun legverband de stevigheid en duurzaamheid van je oprit. Een geschikt patroon is bv. het elleboogverband: de tegels liggen met de korte zijde tegen de lange zijde. Ook het halfsteens verband is ideaal: de tegels liggen tot aan de helft van de rij erboven.
  • Fundering en opbouw van de oprit: bij een oprit zie je enkel de sierbestrating zelf. Maar wat eronder ligt, is minstens even belangrijk. Zo heb je een fundering van zo’n 20 cm met gebroken steenpuin nodig, met daarbovenop een egalisatielaag van zand of stabilisé. Een expert trilt die onderlaag ook grondig aan om verzakkingen te voorkomen.
  • Opsluitbanden voor de oprit: het is belangrijk dat de sierbestrating opgesloten ligt, bv. tegen bestaande bestrating of tegen een muur. Anders kunnen de klinkers of tegels op termijn beginnen te verschuiven. Is dat niet mogelijk? Dan heb je opsluitbanden nodig voor die kantopsluiting.
  • Voldoende dikke voegen tussen de tegels: de stenen mogen niet te dicht tegen elkaar aan liggen. Anders kunnen ze afbrokkelen door de bewegingen van je wagen. De voegen tussen de tegels moeten minstens 2 cm breed zijn.

 

Hoe mijn oprit correct bestraten?

Een oprit moet het gewicht van je auto kunnen dragen. Het is dan ook belangrijk dat je sierbestrating erg stevig is. Naast de sterkte en de duurzaamheid van de bestrating zelf speelt daarbij ook de opbouw een rol. Een professioneel vakbedrijf legt je oprit daarom als volgt aan:

 

  1. Graafwerken uitvoeren

    Om een stabiele ondergrond te garanderen, is een fundering van zo’n 30 cm nodig. Het aanleggen van je oprit start dus met graafwerken. Je vakspecialist zorgt daarbij voor een hellingsgraad van 1 à 2 cm per meter met het oog op een goede afwatering.

  2. Fundering van gebroken puin storten

    In dat uitgegraven stuk stort een vakbedrijf eerst een laag gebroken steenpuin van 20 à 25 cm. Met een trilplaat egaliseert hij deze fundering, zodat ze later niet meer kan verzakken.

  3. Zandbed/stabilisé aanbrengen en aantrillen

    Bovenop de laag steenpuin komt dan een egalisatielaag van zand of stabilisé. Deze laag is zo’n 5 à 10 cm dik. Nadien trilt de vakspecialist de ondergrond nog een keer aan met de trilplaat.

  4. Oprit bestraten met tegels of klinkers

    Ten slotte is het tijd om de sierbestraling voor de oprit te verlijmen op de ondergrond. Een expert maakt daarbij gebruik van afstandshouders en kiest doorgaans voor een halfsteens of elleboogverband voor de oprit. Ook opsluitbanden voor de oprit zijn essentieel om verschuivingen te voorkomen.

Gratis meerdere vakbedrijven vergelijken? Via onze offerteservice vraag je vrijblijvend meerdere prijsoffertes aan. Ontvang nu adviezen en prijzen van meerdere experts!

 

Sierbestrating voor oprit: 3 voorbeelden

Nog niet zeker met welke stenen, legverband, … je wil werken voor jouw project? Vraag dan zeker advies op maat aan meerdere vakbedrijven in je buurt. Ook hieronder vind je ter inspiratie 3 voorbeelden van sierbestrating voor een oprit:

 

VOORBEELD 1: oprit met elleboogverband

oprit elleboogverband

Een populair patroon bij een oprit met klinkers is het elleboogverband. Deze oprit is daar een goed voorbeeld van. De kopse kant van de klinkers sluiten op de zijkant van een andere steen. Zo krijg je telkens een rechte hoek en een erg stevige oprit. Zeker in combinatie met de opsluitbanden aan de zijkant.

 

 

VOORBEELD 2: dubbele oprit met halfsteens verband

halfsteens verband oprit

Deze oprit is aangelegd met het populaire halfsteens verband. Na 1 rij stenen verspringt de volgende rij een halve steen. Bij deze kleiklinkers zorgt dat voor een speels effect, zeker in combinatie met de verticale klinkers in een andere kleur die voor de afscheiding zorgen. Ook het pad naar de voordeur is met dezelfde klinkers gelegd, wat voor een uniform, stijlvol geheel zorgt.

 

 

VOORBEELD 3: oprit met sierbestrating bij landelijke hoeve

oprit met sierbestrating

Dat sierbestrating bij vele bouwstijlen past, toont de bovenstaande foto mooi aan. Klinkers passen ook bij moderne huizen, maar hier lenen ze zich perfect bij de pastorale stijl van deze hoeve. De combinatie van bakstenen, de houten voordeur en garagepoorten en de rustieke klinkers resulteert in een harmonieus geheel. Ook hier gaat het trouwens om een speels halfsteens verband.

 

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers