Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Opritaanleggen.net Online info & inspiratie voor het aanleggen van een oprit.
Vergelijk meer dan 300+ bestratingswerkers online!
header image
Opritaanleggen.net

Natuursteen tegels voor oprit: info & prijzen

Natuursteen kan perfect binnenshuis én buitenshuis geplaatst worden. Ook voor een oprit zijn deze tegels dus ideaal. Het aanbod is dan ook bijzonder groot; er bestaan verschillende types natuursteen tegels. In dit artikel ontdek je meer over de diverse soorten, alsook hun afwerkingsmogelijkheden, eigenschappen en prijs.

Snel naar: soorten natuursteenvoor- en nadelenprijs natuursteen opritafwerkingenonderhoud

 

 

natuursteen tegels Keuze uit verschillende soorten natuursteen

Natuursteen is een volledig natuurlijke steensoort die ontstaat uit afgekoeld vloeibaar gesteente (magma, lava, zand, klei, kalk,…). De variatie is zeer groot: zandsteen, marmer, graniet, leisteen, balast, blauwe hardsteen en kwartsiet zijn de belangrijkste soorten natuursteen. Niet al deze types zijn weliswaar geschikt voor de oprit.

Marmer is bijvoorbeeld niet voldoende sterk als materiaal voor de oprit. Wanneer je je oprit met natuursteen wil aanleggen, kies je best voor een harde en weinig poreuze soort natuursteen. De verschillende soorten variëren ook van kleur, gaande van bijvoorbeeld beige tot blauw of zwart. Ook de manier van afwerken heeft een grote invloed op het uitzicht van de tegels.

 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van natuursteen tegels?

Elke soort natuursteen heeft zo zijn eigen kenmerken. Toch kunnen we enkele algemene voor- en nadelen opsommen die voor vrijwel alle types natuursteen opgaan.

 

Voordelen

De stenen hebben één voor één een uniek uiterlijk. Omdat het gaat om een natuurlijk product, is iedere steen anders. De vloer kan hier en daar onregelmatigheden vertonen, wat er wel voor zorgt dat vuil niet snel opvalt. Ook beschadigingen springen minder in het oog omdat de tegels diep gekleurd zijn. Daarnaast is natuursteen zeer stevig en duurzaam.

Natuursteen kan bovendien goed warmte geleiden, wat de tegels geschikt maakt voor vloerverwarming. Tot slot hebben we te maken met een een onderhoudsvriendelijke steensoort die vrij gemakkelijk te plaatsen is.

 

Nadelen

Een nadeel is dat natuursteen relatief duur is vergeleken met andere opties voor de oprit. De prijzen kunnen weliswaar behoorlijk verschillen naargelang het type natuursteen. Verder zijn natuursteen tegels over het algemeen krasgevoelig. Hieronder ontdek je de specifieke voor- en nadelen van drie natuursteensoorten die vaak voor buitentoepassingen gebruikt worden:

 

Voor- en nadelen zandsteenVoor- en nadelen granietVoor- en nadelen blauwe hardsteen
+ vorstbestendig
+ past goed bij strak & modern interieur
+ bestand tegen vuil, zuren, slijtage & krassen
+ minder poreus dan andere soorten
+ duurzaam
+ Duurzaam
+ Tijdloos
+ Gemakkelijk te onderhouden
+ Veel afwerkingsmogelijkheden
- relatief poreuze steen (impregnatie aanbevolen)
- gevoelig voor vlekken
- beperkte kleurkeuze
- kwetsbaar na polijsten
- duurste soort natuursteen
- beperkte kleurkeuze
- niet bestand tegen krassen en zuren
- gevoelig voor vlekken

 

Hoeveel kost een natuursteen oprit?

Verschillende factoren beïnvloeden de prijs van een oprit in natuursteen. Denk maar aan de gekozen steensoort, het type ondergrond en het formaat van de tegels. Ook de plaatsingskosten kunnen verschillen van aannemer tot aannemer. Daarom is het moeilijk om exacte prijzen mee te geven. Over het algemeen moet je ongeveer uitgaan van een prijs tussen de 50 en 150 euro per vierkante meter (incl. plaatsing).

 

 

Plaatsing

De tegels worden geplaatst op een sterke onderfundering (grond), met daarop eventueel een fundering van zandcement. Daarbovenop komt een straatlaag van zandcement en mortel, waarin de tegels gelegd worden. De voegen worden tot slot opgevuld met fijn steenslag of zand.

Natuursteen tegels laten aanleggen op je oprit? Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsoffertes aanvragen bij verschillende vakmannen in de buurt.
Klik hier om offertes op maat te ontvangen.

 

 

Mogelijke afwerkingsmethodes

Er bestaan verschillende behandelingen waarmee natuursteen tegels kunnen worden afgewerkt. Niet om het even welke afwerking is goed geschikt voor elk type natuursteen. Tegels die buiten geplaatst worden krijgen bijvoorbeeld best een behandeling die het oppervlak van de steen ruwer maakt.

Voor binnentoepassingen kiest men er daarentegen vaak voor om de vloer te polijsten of zoeten. Deze behandeling geeft de vloer een glanzende maar ook gladde structuur. Hieronder bespreken we enkele afwerkingen voor natuursteen buiten:

 

① Gevlamde natuursteen

Een eerste optie is om de natuursteen aan te pakken met een witgloeiende vlam. Door de warmteschokken barsten de steenkorrels aan het oppervlak. De natuursteen krijgt hierdoor een nieuwe en ruwere structuur. Let wel: deze techniek wordt best enkel op harde natuursteen toegepast.

 

② Getrommelde natuursteen tegels

Trommelen is een techniek waarbij op maat gezaagde natuursteen in een trommel wordt geplaatst. Deze trommel draait rond, waardoor er kleine stukjes steen van de randen en hoeken breken. De natuursteen oprit krijgt zo een authentieke look.

 

③ Natuursteen zagen

Natuursteen wordt eveneens ruwer door deze te verzagen. De natuursteen wordt (in de groeve) in platen of tegels verzaagd met een gereedschap dat met diamant bezet is. Afhankelijk van de gebruikte zaag, krijgt de steen dan cirkelvormige of evenwijdige zaagsporen.

 

④ Zandstralen

Zandstralen is een al oude techniek die de laatste tijd opnieuw gehanteerd wordt. Zandkorreltjes worden met een compressor onder hoge druk tegen het oppervlak van de natuursteen geblazen. Op die manier krijg je een schurend effect.

 

⑤ Natuursteen hameren

Bij deze methode gebruikt men een hamer en beitel om de vloer te bewerken. Het resultaat is een ruw oppervlak met kleine putjes in, waardoor de tegels slipbestendig zijn.

 

natuursteen buiten

 

Welk onderhoud vraagt een oprit met natuursteen tegels?

Een natuursteen oprit behoeft niet veel onderhoud. In de eerste 2 à 3 maanden na de aanleg mag zelfs maar een beetje water gebruikt worden om de tegels te reinigen. De oprit moet immers voldoende kunnen drogen. Je doet er altijd goed aan om de tegels te laten impregneren met een speciale vloeistof. Hierdoor is de natuursteen beter bestand tegen vocht, vuil en mos.

Als er vlekken optreden, kun je deze behandelen met neutrale natuurzeep. Het is wel belangrijk niet te veel te gebruiken, anders dreigt het oppervlak van de oprit gladder te worden. Vermijd alleszins het gebruik van alkalische of zure schoonmaakmiddelen. Ook met een hogedrukreiniger is voorzichtigheid geboden. De toplaag van de minder harde natuursteensoorten zou hierdoor beschadigd kunnen worden. Een gewone borstel en emmer met water zijn in feite de beste optie.

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers