Waterdoorlatende klinkers: prijs & werking
Bij waterdoorlatende klinkers loopt het regenwater weg doorheen de klinker, rechtstreeks in de bodem. Ze zijn gemaakt uit beton en bestaan in twee soorten: poreuze betonstraatstenen en de betonstraatstenen met verbrede voegen.
Werking van een waterdoorlatende klinker
Bij een waterdoorlatende klinker loopt het regenwater weg via de bodem en niet via het oppervlak. Het water passeert via de voegvulling, de onderliggende straatlaag en de onderfundering en de fundering. Pas dan komt het in de bodem terecht. Of het water in de bodem kan terecht komen, is afhankelijk van hoe doorlatend de grond is. Ondergronden waar water moeilijk kan infiltreren, wordt via een knijpleiding afgevoerd naar nabijgelegen sloten of eventueel het rioleringsstelsel. Doordat bij overvloedige regenval het water rechtstreeks naar de bodem sijpelt, helpt dit bij overstromingen.
Soorten waterdoorlatende stenen
Er zijn twee soorten betonklinkers op de markt die waterdoorlatend zijn. Hieronder vind je de voor- en nadelen van beide stenen.
1) Waterdoorlatende klinker met verbrede voegen
Deze klinkers zijn aan de zijkanten voorzien van afstandshouders, waardoor brede voegen ontstaan. Het water loopt weg via deze voegen naar de ondergrond. Het voegvullingsmateriaal moet een bepaalde doorlatendheid hebben.
2) Poreuze betonklinkers
Poreuze betonklinkers zijn waterdoorlatend dankzij hun poreuze samenstelling. Ze vormen een
aaneensluitend oppervlak en hebben een lage splijttreksterkte.
Kleuren en afmetingen
Deze waterdoorlatende betonklinkers zijn te verkrijgen in rood, zwart, grijs en aardekleuren. Ze bestaan in verschillende afmetingen, gaande van 11 x 11 cm, tot 30 x 20 cm.
Voordelen & nadelen
+ Minder onkruidgroei
+ Geen mosgroei
+ Weinig onderhoud
+ Opritten kunnen niet onder water staan
– Geen natuurlijke uitstraling
– Voegen kunnen verstopt raken, waardoor drainage minder goed werkt.
Waterdoorlatende klinkers prijs
Voor poreuze betonklinkers met een oppervlakte van 22 x 11 cm betaal je ongeveer 17,71 euro per vierkante meter (exclusief btw). Voor een exacte prijs, kan je hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aanvragen.
Onderhoud
In principe heeft een waterdoorlatende klinker heel weinig onderhoud nodig. Er groeit heel wat minder onkruid dan bij klassieke klinkers. Reiniging is enkel nodig als de voegen of de poriën verstopt zitten. Dat kan door middel van een hogedrukreiniger.