Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterdoorlatende klinkers: prijs & werking

Bij waterdoorlatende klinkers loopt het regenwater weg doorheen de klinker, rechtstreeks in de bodem. Ze zijn gemaakt uit beton en bestaan in twee soorten: poreuze betonstraatstenen en de betonstraatstenen met verbrede voegen.

 

waterdoorlatende klinkers op oprit Werking van een waterdoorlatende klinker

Bij een waterdoorlatende klinker loopt het regenwater weg via de bodem en niet via het oppervlak. Het water passeert via de voegvulling, de onderliggende straatlaag en de onderfundering en de fundering. Pas dan komt het in de bodem terecht. Of het water in de bodem kan terecht komen, is afhankelijk van hoe doorlatend de grond is. Ondergronden waar water moeilijk kan infiltreren, wordt via een knijpleiding afgevoerd naar nabijgelegen sloten of eventueel het rioleringsstelsel. Doordat bij overvloedige regenval het water rechtstreeks naar de bodem sijpelt, helpt dit bij overstromingen.

 

 

Soorten waterdoorlatende stenen

Er zijn twee soorten betonklinkers op de markt die waterdoorlatend zijn. Hieronder vind je de voor- en nadelen van beide stenen.

 

1) Waterdoorlatende klinker met verbrede voegen

Deze klinkers zijn aan de zijkanten voorzien van afstandshouders, waardoor brede voegen ontstaan. Het water loopt weg via deze voegen naar de ondergrond. Het voegvullingsmateriaal moet een bepaalde doorlatendheid hebben.

 

2) Poreuze betonklinkers

Poreuze betonklinkers  zijn waterdoorlatend dankzij hun poreuze samenstelling. Ze vormen een
aaneensluitend oppervlak en hebben een lage splijttreksterkte.

 

 

Kleuren en afmetingen

Deze waterdoorlatende betonklinkers zijn te verkrijgen in rood, zwart, grijs en aardekleuren. Ze bestaan in verschillende afmetingen, gaande van 11 x 11 cm, tot 30 x 20 cm.

 

waterdoorlatende klinkers op moderne oprit

 

Voordelen & nadelen

+  Minder onkruidgroei
+  Geen mosgroei
+  Weinig onderhoud
+  Opritten kunnen niet onder water staan

 Geen natuurlijke uitstraling
 Voegen kunnen verstopt raken, waardoor drainage minder goed werkt.

 

Waterdoorlatende klinkers prijs

Voor poreuze betonklinkers met een oppervlakte van 22 x 11 cm betaal je ongeveer 17,71 euro per vierkante meter (exclusief btw). Voor een exacte prijs, kan je hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aanvragen.

 

Onderhoud

In principe heeft een waterdoorlatende klinker heel weinig onderhoud nodig. Er groeit heel wat minder onkruid dan bij klassieke klinkers. Reiniging is enkel nodig als de voegen of de poriën verstopt zitten. Dat kan door middel van een hogedrukreiniger.

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers