Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Opritaanleggen.net Online info & inspiratie voor het aanleggen van een oprit.
Vergelijk meer dan 300+ bestratingswerkers online!
header image
Opritaanleggen.net

Oprit aanleggen: Vergunning nodig? [2024 update]

Laatste update: 01 Apr 2024 – Voor het aanleggen van een verharde constructie in de tuin, zoals een oprit, heb je in principe een vergunning nodig. Onder bepaalde voorwaarden kan je echter een vrijstelling krijgen, waardoor een oprit vergunning niet nodig is. Ontdek hier welke regels er in Vlaanderen gelden als je een vergunning moet aanvragen en hoe je dat doet.

Ga snel naar:
Uitzonderingen oprit vergunning
Hoe vergunning oprit aanvragen?
FAQ oprit aanleggen vergunning
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Je hebt GEEN oprit vergunning nodig…

Als het om een strikt noodzakelijke toegang naar de woning gaat. Bijvoorbeeld als je een oprit als toegang naar de voordeur (max. 1,5 m breed) of garage (max. 3 m breed) wil plaatsen.

 

Je hebt WEL een oprit vergunning nodig…

Als het niet om een strikt noodzakelijke toegang naar de woning gaat. Bijvoorbeeld als je extra parkeerplaatsen wil creëren in de voortuin door een deel van de tuin in te delen als parking. Er gelden wel enkele uitzonderingen, waardoor toch geen vergunning voor het aanleggen van je oprit nodig is.

 

Twijfel je of een vergunning voor je oprit nodig is of niet? Een gespecialiseerde vakman is goed op de hoogte over de regelgeving en geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis voorstellen bij vakmannen in je buurt via onze offerteservice.

 

Uitzonderingen voor een oprit vergunning

Wil je een oprit aanleggen? Dan is een vergunning in de meeste gevallen vereist. Toch zijn er bepaalde situaties waarbij je vrijgesteld bent van die vergunningsplicht. Om welke uitzonderingen gaat het precies? We zetten ze kort op een rij:

  • Maximale oppervlakte van 80 m²: niet-overdekte constructies als een oprit kunnen vrijgesteld zijn van een vergunning bij een max. oppervlakte van 80 m². Let op: je moet hierbij ook bestaande niet-overdekte constructies meetellen (bv. tuinpaden, terrassen, zwembaden, …).
  • Enkel in de zij- of achtertuin: een vergunning voor een oprit in de voortuin is altijd vereist. Wil je in de achter- of zijtuin een extra stuk grond verharden om een auto op te plaatsen? Dan heb je doorgaans geen vergunning voor je oprit nodig.
  • Extra voorwaarden: de vrijstelling voor een oprit vergunning geldt enkel voor constructies die 1 m van de perceelsgrens verwijderd blijven, minder dan 30 m van de woning verwijderd zijn, niet in een kwetsbaar gebied liggen, niet hoger dan 1,5 m boven het maaiveld komen, …

 

Let op: hou rekening met lokale regels!

Het is mogelijk dat jouw gemeente strengere regels hanteert dan de bovenstaande voorschriften die gelden op Vlaams niveau. Je gemeente kan dat doen o.b.v. het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) of het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP). Neem daarom contact op met jouw gemeente vóór je met het aanleggen van de oprit start om na te gaan welke regels er gelden.

TIP: ook je vakman kan je vóór de start van de werken advies geven en je eventueel helpen met de vergunningsaanvraag. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen via de offertepagina.

 

 

keramische tegels voor oprit

Vergunning oprit aanvragen

Een vergunning voor kleine werken op en rond een gebouw, zoals de aanleg van een oprit, kan je aanvragen via omgevingsloketvlaanderen.be. Natuurlijk kan je de aanvraag ook analoog indienen. Daarvoor ga je best langs bij de verantwoordelijke dienst van je gemeente. Omgevingsloketvlaanderen.be raadt aan om eerst contact op te nemen met je lokaal bestuur om na te gaan of de geplande werken vergunningsplichtig zijn of een melding volstaat.

Advies op maat nodig? Je kan je ook altijd laten adviseren door de plaatser van jouw oprit. Vergelijk vrijblijvend voorstellen via onze offerteservice.

Veelgestelde vragen over een oprit vergunning

  1. Is er meldingsplicht voor het aanleggen van een oprit?

    In principe niet. Hou er wel rekening mee dat in jouw gemeente wel een meldingsplicht kan gelden. Vraag het dus zeker na bij jouw gemeente.

  2. Moet ik een architect inschakelen om een oprit aan te leggen?

    Nee, voor het aanleggen of wijzigen van verhardingen, opritten of parkeerplaatsen is de medewerking van een architect niet verplicht.

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers