Opritaanleggen.net
Online info & inspiratie voor het aanleggen van een oprit.
Vergelijk meer dan 300+ bestratingswerkers online!
header image
Opritaanleggen.net

Oprit aanleggen: Vergunning nodig? [2022 update]

Laatste update: 03 Jan 2022 – Voor het aanleggen van een verharde constructie in de tuin, zoals een oprit, heb je in principe een vergunning nodig. Onder bepaalde voorwaarden kan je echter een vrijstelling krijgen waardoor een oprit vergunning niet nodig is. Ontdek hier welke regels er in Vlaanderen gelden, wanneer je een vergunning moet aanvragen en hoe je dat doet?

Ga snel naar: FAQaanvraagprocedureoffertes aanvragen

 

Je hebt GEEN vergunning nodig:

Als het om een strikt noodzakelijke toegang naar de woning gaat.

Bijvoorbeeld: als je een oprit als toegang naar de voordeur of garage wil plaatsen.

 

Je hebt WEL een vergunning nodig:

Als het niet om een strikt noodzakelijke toegang naar de woning gaat. Let op, hier gelden enkele uitzonderingen waardoor je vrijgesteld kan worden van een vergunning.

Bijvoorbeeld: als je extra parkeerplaatsen wil creëren in de voortuin door een gedeelte van de tuin in te delen als parking.

 

Uitzonderingen waarbij geen vergunning nodig is

Niet-overdekte constructies, zoals een oprit die max. 80 bedraagt, kunnen vrijgesteld zijn van een vergunning. Let op, andere niet overdekte constructies zoals een zwembad, vijver, terras, … die al aanwezig zijn moet je meetellen in de berekening van de maximaal toegestane oppervlakte van 80m². De strikt noodzakelijke toegangen die we eerder aanhaalden moet je niet meetellen.

De niet-overdekte constructie moet ook in de zijtuin of achtertuin liggen. Dat is bij een oprit doorgaans niet het geval is. Deze regel is wel interessant als je bijvoorbeeld in de achter- of zijtuin een extra stuk grond wil verharden om een auto op te plaatsen.

 

Verder geldt de vrijstelling enkel voor constructies die:

 • niet in kwetsbaar of gereguleerd gebied liggen.
 • minder dan 30m van de woning verwijderd liggen.
 • 1m van de perceelsgrens verwijderd blijven.
 • niet hoger dan 1,5m boven de grond komen.

 

Let op: hou rekening met lokale regels!

Het is mogelijk dat jouw gemeente strengere regels hanteert dan de bovenstaande voorschriften die gelden op Vlaams niveau. Je gemeente kan dat doen o.b.v. het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) of het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP).

Neem daarom contact op met jouw gemeente vóór je met het aanleggen van de oprit start om na te gaan welke regels er gelden. Ook de vakman die je oprit aanlegt kan je vóór de start van de werken van het nodige advies voorzien en je eventueel helpen met de vergunningsaanvraag. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen via de offertepagina.

 

 

oprit aanleggen vergunning

FAQ: veelgestelde vragen

 1. Is er meldingsplicht voor het aanleggen van een oprit?

  In principe niet. Hou er wel rekening mee dat in jouw gemeente wel een meldingsplicht kan gelden. Vraag het dus zeker na.

 2. Moet ik een architect inschakelen om een oprit aan te leggen?

  Nee, voor het aanleggen of wijzigen van verhardingen, opritten of parkeerplaatsen is de medewerking van een architect niet verplicht.

Vergunning oprit aanvragen

Een vergunning voor kleine werken op en rond een gebouw, waar ook de aanleg van een oprit of andere verharding toe behoort, kan je aanvragen via de website van omgevingsloketvlaanderen.be. Natuurlijk kan je de aanvraag ook analoog indienen. Daarvoor ga je best langs op de verantwoordelijke dienst van jouw gemeente.

Omgevingsloketvlaaderen.be raadt wel aan om eerst contact op te nemen met jouw lokaal bestuur om na te gaan of de geplande werken in jouw gemeente vergunningsplichtig zijn of een melding volstaat. Daarnaast kan je je ook steeds laten adviseren door de plaatser van jouw oprit. Vergelijk vrijblijvend voorstellen via onderstaand offerteformulier.

 

Bron: omgevingsloketvlaanderen.be 

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde bestratingswerkers