Opritaanleggen.net

Oprit met gras: grasdallen en grasbetontegels

Grasdallen of grasbetontegels genoemd, worden veel gebruikt voor het creëren van parkeerplaatsen en opritten. Je ziet ze ook vaak langs de openbare weg liggen, waar ze dienen als uitwijkstrook. Door hun semi-groene look vallen grasdallen minder op dan normale bestrating en kunnen ze perfect geïntegreerd kunnen worden in een natuurlijke omgeving.

 

kunststof grasdallen

Kunststof grasdallen

Grasdallen zijn betontegels met een honingraatstructuur. Ze worden na het leggen gevuld met teelaarde of een ander soort grond waarna men er gras in zaait. Kunststog grasdallen bestaan uit matten (grasplaten) die gemaakt zijn van polyethyleen. Ze zijn voor particulier gebruik erg interessant omdat ze licht in gewicht zijn en goedkoper dan dallen in beton. Je kunt er een dichte grasmat mee bereiken, iets wat niet mogelijk is met betonnen grasdallen.

 

Beton grasdal

Betonnen grasdallen

Betonnen grasdallen bestaan uit beton en zijn verkrijgbaar in diverse motieven om gras tussen te laten groeien. Betonnen grasdallen worden voornamelijk gebruikt bij het aanleggen van opritten omdat deze heel wat gewicht kunnen torsen. De combinatie van beton en gras zorgt voor een visuele eyetacher en is ook bijzonder onderhoudsvriendelijk.

 

 

 

Opbouw van een oprit in kunststof grasdallen

1.    Grasplaten kunnen het beste in een fundering worden gelegd van steenslag (0/32). Deze laag moet naargelang de belasting van de oprit 10 tot 30 cm dik zijn en moet afgetrild worden.
2.    Op de funderingslaag komt een afwerkingslaag van teelaarde te liggen (10 cm dik). De teelaarde kan gemengd worden met met geëxpandeerde kleikorrels of lava. Zo kan het gras voldoende wortelen in de grond.
3.    De grasdallen komen vervolgens in de afwerkingslaag te liggen.

Een oprit met grasdallen laten aanleggen? Vraag nu prijzen, info en voorstellen aan bij onze gespecialiseerde aannemers. Klik hier voor meer informatie.

 

Gebruik het juiste soort gras!
Aangezien de oprit vaak wordt bereden heb je een grassoort nodig die sterk is en snel ontkiemt. Het beste neem je een sportgazonmengsel omdat deze aan de meeste criteria voldoet en een mooie groene kleur heeft.

 

Oprit grasdallen

 

Voordelen en nadelen van een oprit met gras

+ Goede waterbuffering / afwatering
+Past goed in een groene omgeving
+ Stevige ondergrond
– Moet onderhouden worden (bemesten, onkruid verwijderen, maaien)
– Ziet er in het voorjaar minder mooi uit (meestal kaal)

 

 

Vanaf wanneer grasdallen berijden?

Na het inzaaien (maart / april) moet het gras voldoende tijd krijgen om te groeien. Meestal zul je het gras na zes tot acht weken voor de eerste keer voorzichtig kunnen maaien (niet te kort!). Begin met een maaihoogte van 8 cm en ga zo langzaam terug naar 4 cm maaihoogte. Na 10-12 weken is de oprit wat dichter volgroeid maar is het gras nog niet stevig genoeg om met een auto bereden te kunnen worden. Het beste houd je een periode aan van 16 weken voordat je er met de auto over gaat rijden. Dat is best een lange periode maar je bent er dan wel van verzekerd dat de oprit mooi groen blijft.

 

Grasdallen oprit

 

Onderhoud van grasdallen

Door de zware voertuigen die over de grasdallen rijden, heeft het gras het zwaar te verduren. Gelukkig worden de nieuwe groeitoppen niet kapotgereden aangezien deze beschermd worden door het rasterwerk. Na de winter kan de oprit er wel eens wat troosteloos bij liggen, hier valt verder weinig aan te doen. Om het gras sterk te maken zul je het af en toe moeten bemesten met een organische meststof en kalk. Je kunt daarbij het volgende schema aanhouden:

•    Januari-februari: gazonkalk strooien
•    Maart-april: Oranische meststof gebruiken
•    September: Speciale organische najaarsmeststof gebruiken. Deze meststof bevat minder stikstof dan standaard meststof wat beter is in deze periode van het jaar (rustperiode).

 

Vanzelfsprekend moet er ook gemaaid worden (soms zelfs wekelijks). Enkele tips voor het maaien:
•    Maai bij voorkeur niet te kort (houd een minimum hoogte aan van 3-5 cm).
•     Maai zeker niet te kort wanneer het langdurig droog is.
•     Maai in de maanden na september juist wel wat hoger om mosgroei te voorkomen.

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers