Grasdallen
Op zoek naar een milieuvriendelijke, natuurlijke en tegelijk erg stabiele oprit die perfect past bij een groene omgeving? Dan zijn grasdallen de perfecte keuze. Welke soorten grasdallen voor je oprit bestaan er? Wat is de prijs van grasdallen per m²? Hoe is zo’n groene oprit opgebouwd en wat met het onderhoud van grasdallen? We zetten het op een rij in dit artikel!
Ga snel naar:
Voor- en nadelen grasdallen
Soorten grasdallen
Prijs grasdallen
Onderhoud grasdallen
Opbouw en plaatsing
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Alternatieven voor grasdallen
Wat zijn grasdallen?
Grasdallen kennen we ook als grastegels. Het gaat om holle tegels (meestal met honingraatstructuur) in kunststof of beton waarmee je de oprit kan verharden én tegelijk een natuurlijke uitstraling behoudt. Door de openingen te vullen met teelaarde en graszaad groeit er gras tussen de tegels. Zo heb je niet alleen een stabiele maar ook een ecologische oprit. Door het stijgende tekort aan grondwater zit ecologisch en waterdoorlatend verharden in de lift. Grasdallen komen dan ook steeds vaker voor als bestrating voor parkings, brandwegen rond gebouwen, tuinpaden, …
TIP: een gespecialiseerde bestratingswerker geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden van grasdallen voor jouw oprit. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offerteservice.
Voordelen en nadelen van grasdallen
Twijfel je nog tussen grasdallen of een alternatieve bestrating voor je oprit? Dan is het interessant om de voor- en nadelen van grastegels voor je oprit tegen elkaar af te wegen. Een kort overzicht:
Voordelen grasdallen oprit
- Waterdoorlatend en milieuvriendelijk: bij een oprit met grasdallen kan regenwater vlot in de bodem sijpelen. Zo vermijd je plasvorming én je draagt je steentje bij aan het milieu (grondwaterpeil).
- Stevig en stabiel: dankzij grasdallen is je oprit mooi groen, maar ook erg stevig en stabiel. Je hebt dus geen last van verzakkingen, spoorvorming of kuilen.
- Natuurlijke uitstraling: met grasdallen voeg je een natuurlijke, groene toets toe aan je woning. Zeker bij woningen in landelijke gebieden harmonieert zo’n groene oprit perfect met de omgeving.
- Makkelijk te plaatsen: een oprit met grasdallen valt sneller en eenvoudiger te plaatsen dan opritten in natuursteen of met kasseien en klinkers.
Nadelen grasdallen oprit
- Vergt het nodige onderhoud: wil je de fraaie, groene uitstraling van je oprit met grastegels behouden? Dan moet je net als bij een gewoon gazon het gras bemesten, maaien, onkruid verwijderen, … Lees verder meer over het onderhoud van grasdallen. Hou er rekening dat andere soorten verharding ook onderhoud nodig hebben (onkruid, mosgroei, … verwijderen).
- Minder fraai in winter en voorjaar: je oprit met grasdallen ziet er niet het hele jaar door hetzelfde uit. In de winter en het voorjaar kunnen er bv. kale plekken verschijnen in het gras.
- Minder comfortabel om te belopen: vanwege de kleine niveauverschillen is het iets minder comfortabel om op een grasdallen oprit te lopen dan op een oprit in beton, asfalt, …
- Niet onmiddellijk berijdbaar: na het inzaaien van het gras op je oprit moet je ongeveer 16 weken wachten om je grastegels te kunnen berijden met je wagen. Zo ben je zeker dat je oprit mooi groen blijft.
Soorten grasdallen voor de oprit
Er zijn 2 soorten grasdallen voor de oprit. Er zijn grasdallen in beton of grasdallen in kunststof. Je keuze zal vooral afhangen van je budget en de gewenste look. We zetten beide opties kort op een rij:
1) Kunststof grasdallen
Deze grasdallen bestaan uit matten die gemaakt zijn van groene of zwarte polyethyleen (zie foto). Grasdallen in kunststof zijn vooral geschikt voor privégebruik. Ze zijn erg licht, vlot te plaatsen en ook goedkoper dan betonnen grasdallen. Door de fijne honinggraatstructuur kan je met kunststof grasdallen bovendien een dichtere grasmat voor je oprit creëren.
Prijs: € 30 à 40 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.
2) Betonnen grasdallen
De strakke look van beton combineren met de natuurlijke uitstraling van gras? Dat kan met grasdallen in beton. Deze zijn sterker dan kunststof grasdallen en hebben ook een langere levensduur. Daar staat wel een hogere kostprijs tegenover. Betonnen grasdallen zie je vooral op openbare plaatsen (parkings, wegverbredingen, …), maar je kan ze ook gebruiken voor je oprit thuis.
Prijs: € 40 à 45 per m² (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.
Welke soort grasdallen voor mijn oprit kies ik best?
Grasdallen in kunststof hebben voldoende draagvermogen voor een privé-oprit. Hou je het liever iets goedkoper en wil je graag een dichtere grasmat op je oprit? Dan zijn grasdallen in kunststof een goede keuze. Hou je van het fraaie kleurcontrast tussen beton en gras? Dan ga je best voor grasbetontegels. Die zijn trouwens verkrijgbaar in verschillende motieven.
TIP: of je nu kiest voor kunststof of betonnen grasdallen op je oprit, je schakelt best een professionele bestratingswerker in. Die geeft je advies op maat én zorgt voor een correcte plaatsing met enkel hoogwaardige materialen. Ontvang gratis offertes bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
Grasdallen prijs
Wat is nu de prijs per m² voor grasdallen? Als je samenwerkt met een vakman mag je voor grasdallen rekenen op een prijs van 30 à 45 euro per m² (incl. btw en plaatsing). Ga je zelf aan de slag? Dan bedraagt de kostprijs voor grasdallen gemiddeld 12 à 17 euro per m² (incl. btw). Meer info over beide mogelijkheden:
Prijs zelf grasdallen plaatsen (kostprijs grasdallen)
Wil je graag zelf grasdallen leggen? Dan betaal je enkel de kosten voor de grastegels zelf.
- Kunststof grasdallen: gemiddeld 12 à 15 euro per m² (incl. btw)
- Betonnen grasdallen: gemiddeld 15 à 17 euro per m² (incl. btw)
Prijs grasdallen laten plaatsen (kostprijs grasdallen + plaatsing)
Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van je grasdallen en een fraai eindresultaat voor vele jaren? Dan schakel je beter een professionele bestratingswerker in. Hoeveel je daarvoor betaalt hangt af van diverse factoren zoals oppervlakte van de oprit, de moeilijkheidsgraad van de werken, de gewenste afwerking, …
- Kunststof grasdallen: gemiddeld 30 à 40 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
- Betonnen grasdallen: gemiddeld 40 à 45 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
LET OP: de prijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht en eenvoudig prijzen, maar ook adviezen, materialen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.
Of je nu beter kiest voor zelf plaatsen of laten plaatsen, lees je verderop in het artikel.
Onderhoud grasdallen
Kies je voor een oprit met grasdallen? Voor een mooie, strakke en groene look is het belangrijk om de grastegels goed te onderhouden. Dat grasdallen onderhoud kan je perfect vergelijken met dat voor een gewoon gazon. Het komt er vooral op aan om het gras sterk en gezond te houden. Dat doe je zo:
- Kalken (januari-februari): door het gras te bestrooien met gazonkalk haal je de zuurtegraad naar beneden. Zo beperk je de vorming van mos en onkruid.
- Bemesten (maart-april + september): met organische meststof in het voorjaar zorg je voor een snellere groei en sterk, groen gras op je oprit. In september gebruik je best najaarsmeststof. Die bevat minder stikstof, wat meer op maat is van de komende rustperiode voor het gras.
- Maaien (om de week à 2 weken): net als een standaard gazon moet je het gras in je grasdallen maaien. Rijd het gras niet te kort af (min. hoogte van 3 à 5 cm), zeker niet in het najaar (mosvorming beperken). Is het langdurig droog? Dan maai je het gras op je oprit beter niet.
Welk gras kies ik best voor mijn grasdallen?
Voor een mooie oprit met grasdallen is ook de keuze van het gras belangrijk. Omdat je de grastegels regelmatig berijdt met de auto, heb je een sterke grassoort nodig. Een sportgazonmengssel is ideaal. Dat ontkiemt ook snel en heeft een mooie, groene kleur.
TIP: een ervaren bestratingswerker weet perfect welke grassoorten geschikt zijn voor een grasdallen oprit. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij professionele vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
Opbouw en plaatsing van grasdallen
De plaatsing van een groene oprit met grasdallen gaat relatief snel, maar vergt toch de nodige precisie en ervaring. Een professionele bestratingswerker gaat doorgaans als volgt te werk:
-
Graafwerken uitvoeren
Grasdallen plaatsen begint met de nodige graafwerken. Voor een perfecte opbouw van je oprit graaft de vakman de ondergrond ongeveer 30 cm uit.
-
Funderingslaag + egalisatielaag aanbrengen
Om verzakkingen te voorkomen, heb je een funderingslaag van ongeveer 20 cm nodig. Voor een goede waterdoorlatendheid gebruikt een vakman meestal een laag steenpuin, opgevuld met teelaarde. Daarna verdicht hij de fundering met een trilplaat. Daarbovenop komt een afgestreken egalisatielaag van ongeveer 5 cm. Die bestaat meestal uit zand, fijn grind, …
-
Grasdallen plaatsen
Bovenop de fundering en de egalisatielaag plaatst de bestratingswerker nu de grasdallen zelf. Voor een kleine oppervlakte en bij kunststof grasdallen kan dat handmatig, maar machinaal plaatsen gaat vlotter en is minder arbeidsintensief (zeker bij grasbetontegels). Daarna verankert hij de grastegels voor je oprit in de egalisatielaag met een trilplaat.
-
Grasdallen vullen en zaaien
Is het leggen van de grasdallen achter de rug? Dan vult de vakman ze op met een mengsel van teelaarde, gebroken zand, kleikorrels, … Hij vult de grastegels tot op 2 cm van de bovenkant. Zo groeit het gras op je oprit mooi binnen de tegels en kan je het niet kapot rijden. Daarna zaait hij enkel nog het grasmengsel en klaar is kees.
Grasdallen zelf plaatsen of laten plaatsen?
Grasdallen leggen is eenvoudiger dan het plaatsen van een oprit in beton, klinkers of natuursteen. Toch komt er bij deze klus meer kijken dan je denkt: fundering voorzien, machines huren voor de graafwerken en het aantrillen, grasdallen kopen, … Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing en een mooie, perfect egale, grasgroene oprit met grasdallen? Dan doe je beter een beroep op een gespecialiseerde plaatser. Op die manier kan je rekenen op:
- Advies op maat: welke soort grasdal kies je best? Uit welke motieven kan je kiezen? En welk grasmengsel gebruik je best? Een vakman geeft je graag deskundig advies op maat.
- Correcte plaatsing: een bestratingswerker plaatst je grasdallen oprit volgens de regels van de kunst. Zo vermijd je onaangename verrassingen als verzakkingen, kapot gereden gras op je oprit, …
- Kwaliteitsvolle grasdallen: een vakman werkt enkel met hoogwaardige grasdallen met een lange levensduur. Zo kan je jarenlang genieten van je groene oprit. Hij kan bovendien die grastegels kopen aan een scherpere prijs dan particulieren.
- Geen machines huren: een professionele plaatser beschikt over een graafmachine, trilplaat, … Jij moet die machines dus niet zelf gaan huren.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning meer dan 10 jaar oud? Dan geniet je onder bepaalde voorwaarden van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.
TIP: wil je gericht prijzen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis offertes aan bij 2 à 3 plaatsers actief in jouw buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
Alternatieven voor grasdallen
Behalve voor een oprit met grasdallen kan je ook kiezen voor verschillende alternatieven. We zetten de populairste oprit materialen kort op een rij:
- Steentjes: het aanbod aan steentjes voor je oprit is erg groot. Je kan kiezen voor dolomiet, maar ook voor Ardenner split, Basaltsplit, … Er zijn ook tal van opties op vlak van kleur, vorm en dikte van de steentjes.
- Tegels: een vaste bestrating met tegels komt vaak voor als oprit. Je kan kiezen voor sterke en moderne betontegels, maar ook voor natuursteen tegels. Er bestaan vele soorten natuursteen in verschillende uitvoeringen. Je vindt dus sowieso een tegel op maat van jouw woning en wensen.
- Kasseien: wil je graag een landelijke, authentieke uitstraling voor je oprit? Dan zijn kasseien een interessante optie. Die zijn bovendien ontzettend sterk en winnen met de jaren enkel aan schoonheid. Er bestaan verschillende soorten kasseien in verschillende formaten, kleuren, …
- Beton: bij een oprit in massieve beton zijn er verschillende opties. Je kan kiezen voor gepolierde, maar ook voor uitgewassen of geborstelde beton. Die laatste 2 uitvoeringen zijn ruwer van structuur en hebben een grotere antislip-werking.
Meer weten over de mogelijkheden en prijzen? Lees hier meer over de verschillende oprit materialen.