Asfalt oprit
Asfalt is een taai bitumineus product dat bestaat uit bitumen, grind, zand en andere toeslagstoffen. We kennen het voornamelijk als verharding van de openbare weg maar ook privé parkings en opritten kunnen geasfalteerd worden.
Waarom een oprit in asfalt?
Aan een geasfalteerde oprit zijn zowel voor- als nadelen verbonden. Als je de overweging maakt neem je deze dus best in rekening. We geven een overzicht:
1. Voordelen van een oprit in asfalt
• Stevige egale verharding (strakke moderne look)
• Relatief goedkoop in aanleg (bij grotere oppervlakken)
• Eenvoudig in onderhoud (geen mosgroei, onkruid, enz.)
• Na aanleg snel te berijden (volgende dag)
2. Nadelen van een oprit in asfalt
• Gaat minder lang mee dan bijvoorbeeld kasseien of betonklinkers. De levensduur (zonder onderhoud) is afhankelijk van het type asfalt.
• Bovenlaag slijt in de loop der jaren en wordt wat grover van structuur.
• Kan zeer warm worden in de zomer.
Benieuwd naar meer uitgebreide info over een geasfalteerde oprit of de andere mogelijkheden die asfalt te bieden heeft? Je vind alle info op https://www.asfalt.be/.
Kosten oprit asfalteren
De kosten voor het asfalteren van een oprit kunnen erg uiteenlopen. Wanneer je een aantal werkzaamheden zelf uitvoert, kun je veel geld besparen. Het afgraven van het terrein en het afvoeren van de grond is vrij kostbaar omdat er zware machines en de nodige mankracht voor nodig is. Wanneer je zelf een graafmachine huurt en deze werkzaamheden uitvoert, dan kan dit zeker tientallen tot wel honderd euro per vierkante meter schelen.
De kostprijs voor het asfalteren van een oprit kan uiteenlopen van €45 per vierkante meter tot meer dan € 150 per vierkante meter.
Aangezien elk project anders is doe je er dan ook goed aan verschillende offertes op maat aan te vragen. Zo weet je meteen de kostprijs van de plaatsing en kan je makkelijk aannemers vergelijken. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vergelijk makkelijk online. Klik hier voor meer informatie.
Opbouw oprit in asfalt
Hoe de oprit geasfalteerd wordt hangt af van de ondergrond. Wanneer er reeds een stabiele ondergrond aanwezig is dan volstaat het om deze laag te egaliseren en te voorzien van één of twee lagen asfalt. Wanneer dit niet zo is gaat men doorgaans als volgt te werk:
1. Men graaft met behulp van een graafmachine een geul van zo’n twintig centimeter diep. Zo wordt een stabiele ondergrond verkregen voor de funderingslaag. Er wordt hierbij voldoende afschot gehouden om ervoor te zorgen dat er later geen regenwater richting de woning kan stromen.
2. Afhankelijk van de bodemsamenstelling brengt met in de geul een laag geotextiel aan. Deze dient voor versteviging van de funderingslaag.
3. Een laag steenslag (van 10-15 cm.) vormt de fundering. Deze laag wordt nauwkeurig afgevlakt met een wals. Tijdens deze fase brengt men ook ook betonnen randen ter afbakening aan. Indien gewenst kunnen ook goten aangebracht worden voor de waterafvoer.
4. Het asfalt wordt aangeleverd op hoge temperatuur (160°C) en kan nu op de fundering worden gestort. Met een zware asfaltwals verdicht men de weg. Hier bovenop komt meestal nog een tweede toplaag te liggen.
Verschil teer en bitumen
Vaak wordt er gedacht dat er bij het asfalteren teer gebruikt wordt. Dit was vroeger wel het geval (vóór de jaren negentig) maar tegenwoordig is teer uit den boze vanwege de schadelijke koolwaterstoffen (PAK) en andere giftige stoffen die het bevat. Teer is een bijproduct dat vrijkomt bij de verhitting van hout of steenkool. Bitumen is daarentegen een aardolieproduct. Bitumen en teer hebben vergelijkbare eigenschappen (flexibel, waterafstotend) maar zijn dus volledig anders wat betreft hun chemische samenstelling. Tegenwoordig is asfalt dankzij het ontbreken van teer volledig recycleerbaar. Gerecycleerd asfalt kan gebruikt worden om nieuwe wegen aan te leggen.
Zelf scheuren in asfalt repareren
Scheuren of gaten in de oprit kun je zelf repareren met een koud bitumenmengsel. Je moet daarvoor de ondergrond eerst schoonmaken en ervoor zorgen dat de losse delen zoveel mogelijk zijn verwijderd. Vervolgens dien je de ondergrond voor te bewerken met een speciale bitumen-primer. Na het aanbrengen van het bitumenmengsel en wat zand, kun je de nieuwe laag egaliseren met een stamper. Meestal kun je de gerepareerde stukken dezelfde dag nog te berijden. Indien het om grote beschadigingen gaat (scheuren door boomwortels of verzakkingen) dan zul je de reparatie uit moeten besteden.