Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Oprit in kleiklinkers

Kleiklinkers zijn robuuste stenen waarmee je perfect een oprit kunt bestraten. De keuze aan kleuren en afwerkingen is vrij groot waardoor verschillende imposante combinaties mogelijk zijn. Een oprit in klinkers is niet direct goedkoop maar wel duurzaam en eenmaal gelegd heb je er geen omkijken meer naar.

 

 

Kleiklinkers

Eigenschappen van een kleiklinker

Kleiklinkers bestaan uit gebakken rivierklei. Het uitzicht van de steen wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de kleisoort en de manier waarop de klinkers gebakken zijn. Geeltinten en roodtinten zijn veel voorkomende kleurnuances maar ook andere kleurtinten zoals bruin en zwart zijn mogelijk. Kleiklinkers zijn niet poreus van structuur waardoor ze geen vocht opnemen en minder gevoelig zijn voor verontreiniging door mossen en algen. Daarbij zijn de in de kern gekleurd waardoor ze niet van kleur verschieten en dus lang mooi blijven.

Gangbare formaten voor klinkers zijn: waalformaat, dikformaat, langformaat en keiformaat. Voor een oprit kun je het beste kleiklinkers nemen met een minimum dikte van 6 cm. Bij deze dikte ben je er zeker van dat de oprit niet makkelijk gaat verzakken. Bij zware belastingen kun je het beste een dikte van 7cm (zware terreinwagen) tot 8 cm (vrachtwagen / heftruck) aanhouden.

 

 

Betonklinkers of kleiklinkers kiezen voor je oprit?

Indien je wilt besparen op de kosten dan kun je in plaats van kleiklinkers ook betonklinkers nemen. Deze zijn een stuk goedkoper. Verwacht echter niet het natuurlijke uitzicht van kleiklinkers want dat valt nu eenmaal niet te imiteren. Betonklinkers zijn door hun poreuze structuur wat gevoeliger voor vervuiling dan kleiklinkers. Daarom worden ze vaak geïmpregneerd of voorzien van een speciale coating. Vind je een authentieke look en kwaliteit belangrijk? Kies dan voor kleiklinkers. Bij normaal onderhoud blijven deze klinkers lang mooi en gaan ze tot 3x langer mee dan betonklinkers. Meer info over betonklinkers vind je hier.

 

kleiklinkers plaatsen

Kleiklinkers in waalformaat zijn de laatste tijd bijzonder populair – Shutterstock

 

Opbouw van een oprit in kleiklinkers

Een oprit in klinkers heeft meestal de volgende opbouw:
1. Afgetrilde fundering van steenpuin van gemiddeld 10 cm. dik
2. Afgetrilde laag van gestabiliseerd zand (mengsel van zand en cement)
3. Klinkers en boordstenen, afgetrild met trilplaat
4. Wit voegzand of andere fijne zandsoort

 

 

Prijs oprit in kleiklinkers

Gemiddeld kosten kleiklinkers voor een oprit 20 tot 30 euro per vierkante meter (ex. BTW). Er zijn ook nog duurdere soorten. Wil je het leggen van kleiklinkers uitbesteden dan betaal je gemiddeld genomen 50 tot 100 euro per vierkante meter (afhankelijk van het soort klinker, aantal vierkante meters, moeilijkheidsgraad, enz.)
Klik hier voor een vrijblijvende offerte op maat.

 

Prijs kleiklinkers

 

Schoonmaken en onderhoud

Kleiklinkers zijn zeer robuust en kunnen in de regel met een hogedrukreiniger schoongespoten worden. Het gebruik van een speciale terrasreiniger is echter beter omdat hiermee de voegen niet beschadigd worden. Het beste kun je periodiek een goed anti-mos product gebruiken om te voorkomen dat er groene aanslag gaat ontstaan. Veeg de oprit regelmatig schoon van boombladeren en ander vuil. Hiermee voorkom je dat de klinkers langdurig vochtig blijven en mossen en algen een kans krijgen om te groeien. Na het reinigen kan je de voegen opnieuw vullen met wit zand om mos en vuilophoping tegen te gaan.

Lees hier meer over klinkers reinigen.

 

 

Voordelen en nadelen van een oprit in kleiklinkers

+ Kleurvast (in de kern gekleurd)
+ Natuurlijke look
+ Uitgebreid assortiment, combineren mogelijk

+ Ongevoelig voor vorst
+ Wordt niet glad in de winter

Relatief duur (leggen is arbeidsintensief)
Kantopsluiting is nodig

 

Oprit in kleiklinkers schoonmaken

 

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bestratingswerkers