Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gebroken betonpuin oprit

Wil je zeker zijn van een stabiele oprit zonder verzakkingen, kuilen, spoorvorming, …? Dan kies je best voor een (onder)fundering van gebroken betonpuin voor je oprit. Op die onderlaag komt dan een zandbed, gevolgd door grind, tegels, klinkers, … Hoeveel kost gebroken betonpuin per m³? En waarom doe je best een beroep op een professionele bestratingswerker voor je oprit? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe je oprit opbouwen?
Prijs gebroken betonpuin oprit
Hoe die fundering afwerken?
Voordelen bestratingswerker
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer kiezen voor gebroken betonpuin voor je oprit?

Door het grote gewicht van je wagen heeft een oprit extra stabiliteit en verharding nodig. Daarvoor is een (onder)fundering van gebroken betonpuin of puingranulaat ideaal. Dat granulaat is afkomstig van metsel- en betonpuin bij sloopwerken dat vervolgens gezeefd en gereinigd is. Zo’n constructieve (onder)fundering is vooral aangewezen als…

 • de bodem niet draagkrachtig genoeg is.
 • je een behoorlijk hoogteverschil moet overbruggen.
 • de bodem is omgewoeld door grondbewerkingen.
 • de bodem snel te kampen heeft met wateroverlast.

Zeker zijn van een stabiele oprit op lange termijn? Dan kies je best sowieso voor een onderlaag van gebroken betonpuin. Een ervaren vakman actief in je buurt vertelt er je graag meer over. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere bestratingswerkers!

gebroken betonpuin voor oprit

 

Hoe je oprit opbouwen?

Een correcte opbouw van je oprit is essentieel met het oog op een stabiele verharding op lange termijn. Anders loop je het risico dat er geleidelijk verzakkingen ontstaan door het hoge gewicht van je wagen. Voor een zo stabiel mogelijke oprit volgt een bestratingswerker doorgaans de volgende opbouw:

 1. Graafwerken op maat uitvoeren

  Een vakman begint met het uitgraven van de ondergrond voor een stabiele opbouw van je oprit. Om de juiste dikte van de verschillende lagen te respecteren, graaft hij de ondergrond gemiddeld 30 à 35 cm uit. Voor een goede afwatering zorgt hij ook voor een hellingsgraad van 1 à 2 cm per lopende meter.

 2. Onderlaag van gebroken betonpuin plaatsen

  De volgende stap is het plaatsen van een (onder)fundering van gebroken betonpuin voor je oprit. Idealiter is die laag 15 à 25 cm dik, afhankelijk van de uiteindelijke bestrating. Zo’n onderlaag is bovendien ook waterdoorlatend en is dus belangrijk met het oog op een goede drainage. Na het uitgieten van het puin trilt de vakman de fundering aan met een zware trilplaat. Zo is die laag mooi vlak en kan ze niet meer verzakken.

 3. Zandbed/stabilisé aanbrengen

  Bovenop die fundering van gebroken betonpuin plaatst een vakman doorgaans ook nog een egalisatielaag van drainerend zand of stabilisé (mix van rijnzand en cement). Die laag is best minstens 5 à 10 cm dik. Voor een vlak eindresultaat trilt de vakman deze egalisatielaag ook stevig aan.

 4. Oprit bestraten met gewenste materiaal

  Ten slotte is het tijd voor het bestraten van je oprit. De precieze werkwijze hangt vooral af van het gekozen materiaal. Grind kan een vakman bv. rechtstreeks op de onderlaag storten of op speciale grindmatten. Grasdallen verankert hij dan weer met een trilplaat in de egalisatielaag. Ook keramische of natuursteen tegels kan hij leggen op de laag stabilisé.

Op zoek naar een professionele plaatser? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere bestratingswerkers actief in je buurt. Vraag nu je offertes aan!

 

Prijs gebroken betonpuin oprit

Voor een kuub gebroken betonpuin voor je oprit betaal je gemiddeld 100 à 140 euro (incl. btw & transportkosten). Voor elke extra kuub rekent de leverancier dan ongeveer 15 à 30 euro aan. Het zijn dus vooral de transportkosten die de prijs van gebroken betonpuin bepalen.

Wil je je oprit laten (her)aanleggen? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde kostprijs van de werken per m². Per materiaal mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type opritGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Klinkers€ 35 - 100
Grind / steentjes€ 25 - 110
Beton€ 40 - 100
Grasdallen€ 30 - 45
Tegels€ 30 - 150

Je oprit laten aanleggen door een vakman? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere plaatsers in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun totaalprijzen, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

gebroken betonpuin prijs

 

Hoe de fundering voor je oprit afwerken?

Is je fundering van gebroken betonpuin en zand/stabilisé aangebracht? Dan is het tijd om de bestrating voor je oprit te plaatsen. Je kan daarbij kiezen uit de volgende materialen:

 • Grind / steentjes: met deze bestrating creëer je een waterdoorlatende oprit op maat van jouw wensen en woning. Er bestaat namelijk een brede waaier aan mogelijke steentjes met verschillende kleuren, korrelgroottes, … (bv. dolomiet, Ardenner split, …).
 • Grasdallen: een andere waterdoorlatende en ecologische optie zijn grasdallen. Dat zijn holle tegels in kunststof of beton, vaak met die typische honingraatstructuur. Door die tegels te vullen met teelaarde en graszaad krijg je een stevige oprit met een natuurlijk karakter.
 • Beton: met beton zijn er meerdere opties voor je oprit. Je kan kiezen voor betontegels, maar ook een gepolierde, massieve betonvloer, geborsteld beton, printbeton, … zijn allemaal mogelijk. Let op: met zo’n oprit in beton heb je wel een minimale dikte van 15 cm nodig met een dubbel wapeningsnet.
 • Klinkers: met deze bestrating kan je vele kanten uit. Klinkers zijn verkrijgbaar in klei of in beton en ook in een brede waaier aan kleuren, formaten, … Kleiklinkers zijn iets duurder dan betonklinkers, maar ze zijn wel tot in de kern gekleurd. Zo krijg je zeker geen verkleuring na verloop van tijd.
 • Tegels: ook hier zijn betontegels de meest budgetvriendelijke keuze, maar met natuursteen tegels heb je een bredere keuze qua kleur en afwerking (gevlamd, getrommeld, …). Zo creëer je een unieke, authentieke uitstraling voor je oprit.

 

TIP: ontvang gratis advies van een vakman in je buurt!

Nog niet zeker met welk materiaal je je oprit wil bestraten? Dan contacteer je best meerdere vakmannen in je buurt om verschillende opties te kunnen vergelijken. Zo krijg je een goed zicht op je mogelijkheden, de gemiddelde prijzen per m², de manier van plaatsen, de duur van de werken, … Dat advies is de beste garantie op een doordachte keuze voor je oprit!

Vrijblijvend voorstellen voor jouw oprit vergelijken? Je kan meerdere vakmannen in je buurt contacteren via onze offertepagina. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

 

Waarom samenwerken met een bestratingswerker?

Wil je 100% zeker zijn van een stabiele oprit op maat van jouw wensen, woning, …? Dan schakel je best een ervaren bestratingswerker in. Samenwerken met een vakman staat namelijk garant voor…

 • Advies op maat: hoeveel gebroken betonpuin voor je oprit moet je bestellen? Wat is de ideale opbouwhoogte? Welk materiaal biedt de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor jouw oprit? Een vakman begeleidt je met advies op maat gedurende het hele project.
 • Correcte opbouw & plaatsing: een bestratingswerker bouwt je oprit op volgens de regels van de kunst. De laag gebroken puin, het zandbed, de bestrating zelf, …: hij bouwt elke laag correct op met de juiste dikte. Zo kan je gegarandeerd rekenen op een duurzaam eindresultaat.
 • Geen machines huren: om een oprit aan te leggen, heb je sowieso een graafmachine nodig. Ook een trilplaat om je laag gemalen betonpuin aan te trillen is onontbeerlijk. Ga je doe-het-zelven? Dan moet je die machines zelf huren. Dat is niet het geval als je een bestratingswerker inschakelt.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman kiest het juiste type puin (verhouding steen en beton bv.) en werkt enkel met hoogwaardige klinkers, tegels, grasdallen, … Bovendien kan hij alle materialen ook inkopen aan scherpere tarieven dan particulieren.

TIP: de juiste vakman vinden voor jouw oprit? Dan vergelijk je best meerdere voorstellen van bestratingswerkers in je buurt. Contacteer vrijblijvend vakmannen actief in je buurt!

 

FAQ gebroken betonpuin oprit

Heb je nog vragen over het correcte gebruik van gemalen betonpuin voor je oprit? Dan kan je terecht bij een ervaren vakman in je buurt voor advies op maat. Hieronder vind je ook al het antwoord op enkele veelgestelde vragen:  • Wat is de samenstelling van gebroken betonpuin voor een oprit?

   Puingranulaat bestaat doorgaans uit een mix van gebroken beton, steen en grind. Het is deze verhouding die de constructieve sterkte van de fundering bepaalt. Hoe meer gebroken beton het puingranulaat bevat, hoe steviger de (onder)fundering is. Heb je bv. een zwaardere wagen, lichte vrachtwagen, …? Dan bevat je onderlaag best meer beton.

   Zeker zijn van de juiste samenstelling van je fundering? Dan vraag je best advies op maat aan een ervaren bestratingswerker in je buurt!  • Wat bepaalt de prijs van gebroken betonpuin voor je oprit?
   Vooral de transportkosten spelen een rol bij de prijs van het gemalen betonpuin. Hoe meer puin je bestelt, hoe lager die totale transportkosten zullen liggen. Daarnaast heeft ook de samenstelling van het puingranulaat een invloed op de kostprijs. De gemiddelde kosten voor een kuub gebroken betonpuin liggen tussen de 20 à 40 euro (excl. transportkosten).


  • Volstaat een fundering van stabilisé voor mijn oprit?
   Dat hangt in de eerste plaats van je ondergrond af. Is die ondergrond niet stabiel genoeg? Dan zal een laag stabilisé niet volstaan om het risico op verzakkingen tot nul te herleiden. Zeker door de zware belasting van je wagen heb je extra stabiliteit nodig voor je oprit. Kortom, in de meeste gevallen is zo’n onderfundering van gemalen betonpuin geen overbodige luxe om latere problemen te vermijden.


  • Hoeveel m³ gebroken puin heb ik nodig voor mijn oprit?
   Voor die berekening moet je de afmetingen van je oprit gebruiken. Stel dat je oprit 9 m lang en 3 m breed is. Die 27 m² vermenigvuldig je dan met de benodigde laagdikte van je betonpuin (bv. 25 cm): 27 m² x 0,25 m = 6,75. Met de nodige marge erbij bestel je dus best zo’n 7 m³ gebroken betonpuin voor je oprit.

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde bestratingswerkers