Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gebakken klinkers voor opritten

Gebakken klinkers ken je misschien ook onder deze benamingen: gebakken waaltjes, keramische klinkers of kleiklinkers. Deze klinkers zijn een duurzame en tijdloze oplossing voor jouw nieuwe oprit. Wil je meer weten over de voordelen en nadelen of over de gemiddelde prijzen van deze klinkers? Kom het allemaal te weten in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Prijs gebakken klinkers
Hoe gebakken waaltjes leggen?
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Wat zijn gebakken klinkers?

Gebakken klinkers bestaan uit klei of leem. De fabrikant perst de klei in een vorm om ze daarna op hoge temperatuur (tot wel 1.200°C) te bakken. Je kan zulke klinkers in principe vergelijken met keramiek. De kleiklinkers zijn een volledig natuurlijk product. Hun kleur komt natuurlijk vrij tijdens het bakproces. Door de manier van bakken zijn ze ook erg stevig en niet poreus. Perfect voor jouw nieuwe oprit dus!

Wil jij een oprit in gebakken klinkers? Kom gratis in contact met betrouwbare klinkerleggers om jouw project uit te voeren. Ontvang vrijblijvend meerdere offertes via ons contactformulier.

gebakken klinkers

 

Voor- en nadelen van gebakken klinkers

Wil je weten of gebakken klinkers de juiste keuze zijn voor jou? We zetten de voordelen en nadelen van een oprit leggen met gebakken waaltjes even op een rij:

 

 • Schoon: gebakken kleiklinkers hebben een harde en niet poreuze structuur. Dit zorgt ervoor dat ze weinig last hebben van algen, mos en vuil. In de winter zijn ze dus minder glad en vergen ze minder schoonmaak dan bijvoorbeeld betontegels.
 • Kleurvast: deze soort klinkers verliest zijn kleur niet. De kleibakkers komen aan deze kleur door het combineren van verschillende soorten klei, mineralen en zand. Betonklinkers verliezen hun kleur veel sneller. Ze zijn dan ook gevoeliger voor verkleuring door zonlicht.
 • Stevig: gebakken klinkers kunnen tegen veel druk. Dit betekent dus dat deze bestrating ideaal is voor een oprit. Door de stevigheid van de klinkers zijn ze ook bestand tegen extreme vorst, slijtage en agressieve stoffen (zoals strooizout).
 • Duurzaam: je hele leven zal je gerust zijn met deze klinkers. Ze hebben een gemiddelde levensduur van ruim 125 jaar. Veel opritten moeten regelmatig vernieuwd of opgeknapt worden. Wie voor gebakken klinkers kiest, hoeft zich daar nooit zorgen om te maken.
 • Milieuvriendelijk: ze zijn van gebakken klei of leem gemaakt. Gebakken kleiklinkers zijn dus een 100% natuurlijk product. Een ander milieuvriendelijk aspect van de klinkers is dat ze deels waterdoorlatend zijn. Dit komt door de voegen tussen de tegels. Bij een asfaltoprit is dit bv. niet het geval.
 • Authentieke look: dit soort oprit oogt natuurlijk en niet industrieel. Je kan zelfs je klinkers laten ’trommelen’. Dit zorgt ervoor dat de hoekjes minder scherp zijn. Elke klinker ziet er dan rustieker en onregelmatiger uit. Je krijgt ze ook in alle kleuren en maten. Waalformaat of dikformaat en van grijs en geel tot rood en bruin… Kleiklinkers vind je in alle uitvoeringen.

 

 • Duurder dan betonklinkers: ze zijn duurder, maar dit komt ook met een hogere kwaliteit in materiaal. Gebakken klinkers zijn wel goedkoper dan sommige verhardingstechnieken zoals asfalt of gepolierde beton. Deze alternatieven hebben voornamelijk hogere plaatsingskosten.
 • Meer kans op onkruid: tegenover andere opritmaterialen hebben klinkers en tegels met voegen meer kans op onkruid. Omdat onkruid tussen de voegen kan groeien is het belangrijk ze te onderhouden. Hou je klinkers schoon en zorg ervoor dat de rest van je tuin of oprit onkruidvrij is. Je kan bij het aanleggen ook gebruik maken van een anti-worteldoek.
 • Gevoelig voor vervorming: door deze gevoeligheid zijn kantopsluitingen noodzakelijk bij het aanleggen van kleiklinkers. Deze moeten voorkomen dat de klinkers gaan wegzakken of verschuiven door auto’s die over de oprit rijden. Bij een correcte aanleg is dit geen probleem, maar doe-het-zelvers moeten hier voor oppassen.

 

Hoeveel kost een oprit met gebakken klinkers?

De prijs van een kleiklinker oprit hangt af van de grootte en de kwaliteit van het materiaal. In onderstaande tabel hebben we enkele richtprijzen gezet voor gebakken kleiklinkers. Dit blijft natuurlijk een schatting. Er is altijd een kans dat de prijzen licht afwijken.

 

UitvoeringPrijs (excl. btw)
Klinkers zonder plaatsing€25 - €45 per m²
Klinkers met plaatsing€50 - €100 per m²

 

Wil je een prijs op maat voor jouw oprit met gebakken klinkers? Overweeg dan om meerdere offertes op te vragen. Zo vergelijk je welke firma het beste aanbod en service kan bieden tegenover de beste prijs. Via onze offerteservice ontvang je offertes van meerdere experts uit je buurt. Ontvang vrijblijvend offertes!

 

gebakken klinkers oprit

 

Hoe gaat een klinkerlegger te werk?

Door de complexiteit van deze klus is er ook een grotere kans op fouten. Daarom raden we aan om zo’n project over te laten aan een professional die alles volgens de kunst van het vak doet. Ben je benieuwd hoe een klinkerlegger te werk gaat bij het leggen van je gebakken klinkers? Hier vind je een stappenplan:

 

 1. Graafwerken uitvoeren

  Om een stabiele ondergrond te garanderen, is een klinkerbed van zo’n 20 à 30 cm diep nodig. Het aanleggen van je oprit start dus met graafwerken. De diepte van je klinkerbed zal ook afhangen van de afmeting van je klinkers. Een expert adviseert de ideale diepte.

 2. Plaatsing van de kantopsluiting

  Een kantopsluiting of afboording is erg belangrijk voor het leggen van kleiklinkers. Het houdt de klinkers namelijk op de juiste plaats. Normaal voorziet de expert een laag zandcement rondom de kantopsluiting om ze stevig te houden. Deze laag moet een dag harden voordat de fundering aan de beurt komt.

 3. Aanleggen van fundering

  Tijdens deze stap wordt de stabilisé aangelegd. Deze fundering is een waterdoorlatende onderlaag die zorgt voor een stabiele ondergrond. Een expert zorgt daarbij voor een hellingsgraad van 1 à 2% met het oog op een goede afwatering.

 4. Straatlaag/zandbed aanbrengen

  Bovenop de laag fundering komt een egalisatielaag van grofkorrelig zand. Deze straatlaag is zo’n 5 cm dik. Nadien trilt de vakspecialist de ondergrond nog een keer aan met de trilplaat voor een extra vlak en egaal zandbed.

 5. Plaatsing van de klinkers

  Tijdens de plaatsing legt de expert de gebakken klinkers op het zandbed. De vakspecialist legt je klinkers in een bepaald patroon, dit noemen we ook wel het legverband. Deze stap is vrij tijdsintensief aangezien de klinkers nauwkeurig gelegd moeten worden. Zeker als je een net patroon wil dat niet scheef of oneven oogt na enkele rijen.

 6. Invoegen en aftrillen van de klinkers

  Als de klinkers gelegd zijn, is het tijd om zand in te borstelen tussen de klinkers. Zo zijn de voegen tussen de klinkers mooi opgevuld. Hierna zal de specialist met een professionele trilplaat je klinkers aftrillen. Dit zorgt ervoor dat je oprit helemaal egaal is en stevig ligt.

 

Wil je ook een professioneel aangelegde oprit? Zo ben je zeker dat alles correct ligt en de nodige voorbereidingen getroffen zijn. De klinkerlegger voert alle werken correct uit en gebruikt enkel de beste materialen. Kom in contact met betrouwbare klinkerleggers in jouw buurt!

 

Alternatieven voor gebakken waaltjes

Voor een alternatief kijkt men al snel naar de andere soort klinker: de betonklinkers. Er zijn ook andere materialen om je oprit mee te laten aanleggen. Ze hebben allemaal verschillende eigenschappen, maar kunnen ook even goed je oprit bekleden. Wij sommen de meest gelijkaardige alternatieven hieronder op:

 

1. Betonklinkers

Dit alternatief is gelijkaardig aan de gebakken kleiklinkers. Toch heeft het enkele verschillen. Betonklinkers zijn minder kleurvast, minder duurzaam en onderhoudsintensiever. Ze hebben meer last met vuil, groene aanslag, mos en kalkuitbloei (door de poreuze opbouw van de klinker). Hun grootste voordeel is het lagere prijskaartje dat eraan vast hangt.

Prijs: 35 à 90 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)

 

2. Kasseien

Net zoals gebakken klinkers hebben kasseien een mooie natuurlijke look. Het is een erg duurzame soort bestrating. Ze gaan ook al eeuwenlang mee. Je kent ze misschien eerder onder de naam ‘kinderkopjes’. Kasseien kunnen wel ietwat onaangenaam zijn om op te rijden door hun oneven opbouw. Ze zijn ook bekend om glad te zijn bij regenval of sneeuw.

Prijs: 35 à 50 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)

 

3. Natuursteen tegels

In natuursteen zijn er veel onderverdelingen. De bekendste voorbeelden zijn zandsteen, marmer, graniet, leisteen, basalt, blauwe hardsteen en kwartsiet. Het zijn allemaal stevige en duurzame tegels. Als je voor een natuurlijke look wil gaan, is natuursteen een goede keuze. De tegels hebben vaak wel een hoger prijskaartje dan andere alternatieven.

Prijs: 50 à 150 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw)

 

Laat je oprit aanleggen door professionals! Zo krijg je de beste resultaten en stoot je later niet op problemen. Vul het formulier hieronder in en kom in contact met klinkerleggers actief in jouw regio:

 

 

 

Offertes voor een oprit ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde bestratingswerker en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde bestratingswerkers